Társalgó - aki válaszol: Mózes Endre

Mózes Endre

Mózes Endre tanár, a Széchenyi Társulás alelnöke. Több mint harminc éve tanít magyart, történelmet és hittant, versenyekre készíti fel a diákokat a komáromi Marianum Egyházi Iskolaközpontban. Nős, három gyermek édesapja, Komáromban él.  

TÁRSALGÓ

Ez itt a Társalgó, ahol szlovákiai magyar közéleti szereplők 11+1 kérdésre válaszolnak, és megmutatnak néhány fényképet a családi albumukból a Vasárnap olvasóinak.

Mi a legmeghatározóbb gyermekkori emléke?  

Mindegyik jó élményem a családhoz kötődik. Nagyon régi emlék, hogy apu hátára kapaszkodva úszok, úgy nem féltem a víztől. Anyukám, ahogy labdázni tanít. Vele és nagymamámmal is rengeteget beszélgettünk. Nagymamám nótázásai, mosolya és a testvéreimmel való játék. Igazi gyerekkorom volt sok játékkal, beszéddel, mesével.

Mi a kedvenc kirándulóhelye?  

Nagyon szeretek városokba járni, gyalogolni, túrázni, és nem hagynék ki egyetlen várat sem, ami az utamba kerül. A hegyekben is szívesen kirándulok, a lényeg a társaság. Legtöbbször a családdal megyek, de barátokkal és egy közösséggel is szoktunk kirándulni.

Szokott énekelni?  

Igen, minden élethelyzetben. Szívesen énekelek egyedül, közösségben, barátokkal, családdal. Gyakran van dallamtapadásom, ilyenkor akár egy napig is velem marad a dallam. Ez nem mindig esik jól másoknak, mert inkább csak szeretek énekelni, de kevésbé tudok. Ha a családban dallal válaszolok egy kérdésre, akkor azt a reakciót kapom, hogy „apu, te most fáradt vagy”. 

Mi tölti fel?   

Az együttlétek és a jó beszélgetések. A Radnóti-féle „bölcs borozások”, amikor leülök a barátaimmal egy pohár bor mellé. Amikor olvasok, akkor is párbeszédet folytatok az irodalmi alakkal. Színházi előadás, koncert is fel tud tölteni. Vagy egy óra csendes imádság, amikor csak vagyunk Istennel, és ehhez nem kell beszélni sem. Fel tud tölteni minden, tisztességesen elvégzett munka. Amikor látom, hogy az eladó vagy a pincér is szereti azt, amit csinál. Sokáig egy olyan közmunkás volt a példaképem, aki egy pad környékét takarította. Minden este teleszemetelték a padot, és ő minden reggel nagyon becsületesen letakarította. 

Mivel foglalkozna, ha nem a jelenlegi munkáját végezné? 

Nagyon magaménak érzem a tanítást, de ha mást kellene csinálnom, akkor is valami segítő foglalkozást választanék. Ha nagyon el akarnék bújni, akkor nyitnék egy antikváriumot, vagy könyvtárban dolgoznék. Iskolakönyvtáros vagyok, a könyvtárnak nagyon jó a hangulata, a gyerekek is szívesen jönnek például a szünetben is elcsendesedni. 

 

Feleségével a sárvári vár előtt 2024 januárjában „Nem hagyok ki egyetlen várat sem, ami az utamba kerül.”

Mire a legbüszkébb?  

A családomra. Azokra, akik mögöttünk állnak, apukámra, testvéreimre, anyósomra és feleségem családjára, akik biztos hátteret nyújtanak. Pénzünk nincs, de millióink vannak, mert ők mindenben támogatnak. Lassan felnőnek a gyerekeim, s már látom, ahogy önálló egyéniségekké fejlődnek. Nekem ez nagyon fontos, úgy érzem, valamit jól csináltunk a feleségemmel. Büszke vagyok az iskolára, ahol dolgozom. Komárom a jó iskolák városa. A Marianumból sikerült egy életképes intézményt létrehozni, és megtartani.

Mi a fontos az egészség megőrzése szempontjából?  

A pihenés meg a feltöltődés, a vitalitás megőrzése. Ez fejben dől el, hogy megpróbáljak kíváncsi maradni. Láttam nagy öregeket, akik kilencvenévesen is fiatalosak tudtak maradni, mindenféle testi bajuk ellenére. Azzal, hogy egyszerűen kíváncsiak, érdekli őket a körülöttük lévő világ. Ez jó példa számomra.

Melyik könyv vagy film volt önre a legnagyobb hatással?  

Magyar szakosként elég sok mindent elolvastam. A legmeghatározóbb számomra a Biblia. Naponta azt tanulom meg belőle, hogy szeretett lény vagyok, akit szeret az Isten. Életvezetési tanácsokat is kapok belőle. Érett fejjel most kezdem felfedezni az Ószövetséget, hogy milyen nagy alakok szerepelnek benne. Nem az ismert történetek fognak meg, hanem az apróságok az életükből.  

Mi a legszebb magyar szó?  

A hála. Ez rezonál most bennem a leginkább. „A hálás élet semmiben sem szűkölködik” – olvasható a Bibliában. Ha megtanulunk hálásak lenni az életünk negatívumaiért is, mert minden valamire jó, akkor azt gondolom, hogy megtelik az életünk valami nagyon nagy szépséggel. 

Mit tart a legfontosabb emberi tulajdonságnak?  

A hűséget. Azt a hűséget, amelyik a szeretetből fakad. A páromhoz, az anyanyelvemhez, a szülőföldemhez, a barátaimhoz vagy azokhoz az ügyekhez, amibe belefogtam. Még akkor is, ha esetleg csalódtam bennük. 

Hisz Istenben? 

Feltétel nélkül. Vallásos családban nőttem fel, de 25 éves lehettem, amikor rádöbbentem, hogy én személyesen is hiszek. Abban az Istenben, amelyik emberi arcot kapott, Jézusban. Római katolikus vagyok a tőlem telhető legnagyobb nyitottsággal. Nagyon sok barátom, diákom református, megtanultam szeretni az ő vallásukat is. A kereszténységen kívül még nagyra értékelem a zsidó vallást is. 

+1  

Ha varázspálcával meg tudna változtatni valamit a világban, mi lenne az? 

Megszüntetném a gyűlöletet, úgy sokkal boldogabb hely lenne ez a világ.

Galéria
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?