Társalgó - aki válaszol: Badin Ádám

Badin Ádám

Mesemondó, rendező. Geológusdiplomáját a prágai Károly Egyetemen szerezte, de a mesékben találta meg az életét. A Kecskeméti Ciróka Bábszínház ügyvezető igazgatója volt, Rozsnyón megalapította a Meseszínházat, a Kassai bábszínház rendezője lett. Szeret kirándulni a Pozsálóra. Várhosszúréten él, feleségére és fiára, valamint a Meseszínházra a legbüszkébb. 

TÁRSALGÓ

Ez itt a Társalgó, ahol szlovákiai magyar közéleti szereplők 11+1 kérdésre válaszolnak, és megmutatnak néhány fényképet a családi albumukból a Vasárnap olvasóinak. 

Mi a legmeghatározóbb gyermekkori emléke? 

Nagyapám meséi a diófa alatt. Nagyapám egy családi mesemondó volt. Nagyon szerettük a meséit, amikért mindig meg kellett dolgozni, egy kis kerti munkával kiérdemeltük. Nagyapám Érsekújvárott lakott, ott töltöttem a nyarakat. A meséi Szerencsés Jánosról szóltak, aki egy hős volt, és Szerencsétlen Jánoson pedig nagyokat lehetett kacagni, mert ő meg egy vicces, csetlő-botló figura volt. Felnőttkoromban jöttem rá, hogy mindkettő ő maga volt: az életét mesélte el nekünk. Hatéves koromig hallgathattam őt, mert akkor elköltözött a csillagokba. De rengeteg mesét hallottam tőle, mindegyiket megőriztem.

 
Mi a kedvenc kirándulóhelye? 

A Pozsáló Rozsnyó fölött, hivatalos nevén Ökörhegy. És közben az áfonyázás, szamócázás, málnázás és gombázás családdal, egyedül, barátokkal, mindenhogy. Gyerekkorom óta visszajárok ide, évente legalább négyszer, de ha tehetem, akkor még gyakrabban. Fiatalon oda jártam futni. Majd 1 300 méteres csúcsáról szép időben egész Gömört belátni. 

 
Szokott énekelni?
 

Igen, de gyengébb a hallásom, így csak mások mellett merek. Nem vagyok olyan nagy énekes, mint apám volt, de társaságban nekem is szépen megy. Jó, ha van, aki húzza a dallamot. 

 
Mi tölti fel? 

A mesélés, a család és a természet. Ez bennem egy egység, az egyik a másikat táplálja. A mesélés olyan energiaforrás, amelyből adok, de vissza is kapok. Ha rosszul érzem magam, elmegyek egyet mesélni, és jobb lesz a kedvem. 

 

Badin Ádám

Mivel foglalkozna, ha nem a jelenlegi munkáját végezné? 

Ugyanazt. Vagy bármit, ami mellett mesélni tudok. Lehetnék pléldául vadakat terelő juhász. 

 
Mire a legbüszkébb? 

A feleségemre és a fiamra. Nemkülönben a 26 éves Meseszínházra. Feleségem azonkívül, hogy tagja a Meseszínháznak, és kiveszi a részét a gyerekfoglalkozásokból, magas szintre emelte a múzeumpedagógiát, és ezt nagyon jól csinálja. Ezért is tudunk jól együttműködni. Érettségi előtt álló fiunk pedig zenében jeleskedik. Fiatalon csatlakozott a Meseszínházhoz, és nagyszerűen kiegészíti a tevékenységünket. 

 
Mi a fontos az egészség megőrzése szempontjából? 

A lelki békesség. De nem árt mellé egy kis mozgás és jófajta, minőségi étrend. 

 
Melyik könyv vagy film volt önre a legnagyobb hatással? 

Könyv: Biblia. De Márai Sándor és Hamvas Béla művei is jöhetnek mellé csemegének. Pilinszky János és Weöres Sándor versei és mesék, mesék, mesék… Film: Az én kis falum (Vesníčko má středisková). De Jiří Menzel és Miloš Forman filmjeiből bármelyik jöhet. Fiatal főiskolás voltam, amikor megjelent ez a film, és nagy hatással volt rám a cseh újhullám. Mély mondanivalója van, mégis könnyed, és jókat lehet nevetni rajta. Nagyon frappáns helyzetjelentés arról a korról. Harminc év után is ugyanolyan hatással van rám, mint akkor, amikor először láttam. Még most is újabb és újabb részleteket fedezek fel benne.  

Badin Ádám

Mi a legszebb magyar szó? 

Szerelem. Mert az élet leggyönyörűbb érzése, és a világon talán a magyar az egyedüli nyelv, amelyiknek erre az érzésre külön szava van. 

 
Mit tart a legfontosabb emberi tulajdonságnak? 

Az őszinteséget. De szeretet nélkül nincs élet. 

 
Hisz Istenben? 

Igen. A hitért mindenkinek meg  kell az életben harcolni. Azt nem adják ingyen, és legkevésbé pénzért. Hinni sok mindenben lehet, de Istenben hinni csak mélységes alázattal lehet, amikor az ember újra és újra szembesül porszem mivoltával és a vele járó felelősségérzettel. Ez mindent átható valóság, amit megpróbálok megélni mindennap, tudva azt, hogy esendő vagyok, és meg-megbotlok, de a legmélyebb gödörből is a fényt keresve próbálok kimászni.  Tudom, hogy előbb-utóbb átölel az Isten. Ez a legnagyobb bizonyosság az életemben. Mert láthatatlan. Ezért felemelő és örökkévaló. 

 
+1 

Ha varázspálcával meg tudna változtatni valamit a világban, mi lenne az? 

Megszüntetném a háborúkat és a hatalmasokat, akik ezeket kitalálják. Megnyitnám számukra a pokol kapuját. És az összes ártatlan fiatalt, akiknek ezek miatt meg kellett halniuk, föltámasztanám, hogy éljenek teljes életet békességben, szeretetben, egészségben, amíg világ a világ. 

 

Galéria
Társalgó

Olvassa el ezt is:

Társalgó - aki válaszol:

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?