Társalgó - aki válaszol: Hanesz Angelika

Hanesz Angelika

Hanesz Angelika kassai pedagógus, Buzitán tanít. 2011 óta vezeti a Talentum programozóműhelyt, amelyben diákok az ő mentorálásával legórobotokat építenek és programoznak – olyan sikeresen, hogy számos külföldi versenyen megfordultak már. 2019-ben a szlovákiai Év Tanára verseny közönségdíjasa volt. Gyerekkorában pilóta szeretett volna lenni. Két gyermek édesanyja, férjével Kassán él.

TÁRSALGÓ

Ez itt a Társalgó, ahol szlovákiai magyar közéleti szereplők 11+1 kérdésre válaszolnak, és megmutatnak néhány fényképet a családi albumukból a Vasárnap olvasóinak.

Mi a legmeghatározóbb gyermekkori emléke?  

Nagyapám néha magával vitt halászni a Karcsára a szülőfalumban, Örösben. Ötéves voltam, amikor meghalt, mégis emlékszem, ahogy ültünk a ladikban, és mondta, hogy legyek csendben, mert elmennek a halak, de én csak beszéltem és beszéltem, ő meg mosolyogva és figyelmesen hallgatott.

Mi a kedvenc kirándulóhelye?  

Szeretek erdőben sétálni. Közel lakunk a városi erdőhöz, gyakran felsétálunk a Bankóra. Ezeket a helyeket Márai is szerette, innen indult útra a kőfaragó fia is a Kassai polgárokban. Szeretek idegen városokat, kultúrákat, konyhákat megismerni. Mindenhol elmegyek a piacra, hogy megismerjem a helyi jellegzetességeket, ízeket. Panamában ugyan figyelmeztettek, hogy veszélyes, de reggel kimentünk a halpiacra. Kár lett volna kihagyni azt az élményt. Szakmai utakon is volt alkalmam ellátogatni a világ számos pontjára, jártam Dél-Amerikában, Latin-Amerikában, Törökországban, Észtországban. 

Szokott énekelni?  

Néha reggel az autóban, amikor iskolába indulok, és egyedül vagyok – Janis Joplint vagy Beatlest. Ha otthon le akarom vezetni a napi feszültséget, akkor leülök zongorázni, de azt is csak akkor, ha egyedül vagyok. Másokat ilyesmivel inkább nem terhelek. Csak a templomban éneklek a többiekkel. 

Mi tölti fel?   

Szeretek sütni, főzni. A családi találkozók, ünnepek mindig nálunk vannak. Örülök, ha elkészíthetem a nagymama régi receptjei alapján készült ételeket, sütiket, és továbbadhatom a családi hagyományokat. Szeretem, ha sokan vannak körülöttem. 

Mivel foglalkozna, ha nem a jelenlegi munkáját végezné?  

Gyerekkori álmom volt, hogy pilóta legyek. Aztán villamosmérnökként kerültem a tanári pályára. Volt, amikor majdnem otthagytam a hivatásomat, aztán jó emberek visszatérítettek. A gyerekeim mondták is, hogy ez már az én sorsom. Így ha nem lennék tanár, talán akkor is gyerekek között keresném a feladatomat, mert köztük egy kicsit mindig gyerek marad az ember. Egykori kedves tanárom, Diószeghy Árpád tanár úr szokta mondani: akit az istenek szeretnek, örökre meghagyják gyereknek. 

 

Hanesz Angelika

Mire a legbüszkébb?  

A gyerekeinkre. Felnőttek már, önálló életet élnek, de szeretnek hazajárni, és napi kapcsolatban vagyunk. Büszke vagyok rá, hogy vannak terveik, rendszerint a nehezebb, igényesebb, de izgalmasabb utat választják. Érzékenyek a világ dolgaira, figyelnek, és segítenek másoknak, bátran kiállnak a véleményükért. 

Mi a fontos az egészség megőrzése szempontjából?  

Az étkezés és a mozgás. Lehetőleg házi koszt, minden, ami finom, és ízlik. Reggel tíz perc tornával kezdem a napot, ahová lehet, gyalog megyek, és olykor eljárok jógázni is. 

Melyik könyv vagy film volt önre a legnagyobb hatással?  

Szeretem Kosztolányit, Lénárd Sándort, Dragománt és Ottlikot, Kunderát és Remarque-ot és Márait is. A legutóbbi olvasmányom, amire szívesen gondolok, Nikosz Kazantzakisztól a Zorbász, a görög volt. Az öreg munkás, aki tud örülni a mindennapi dolgoknak, a levegőnek, a tengernek, a tűznek, a nőnek, a kenyérnek, nagy szíve van, és a legválságosabb helyzetekben is megoldást talál, nevetni tud.

Mi a legszebb magyar szó?  

A szeretet. Mark Twain mondta: „Az élet olyan rövid, hogy nincs benne idő veszekedésre, bocsánatkérésre, megbánásra, számonkérésre. Csak szeretetre van idő. És hiszem, hogy a szeretet nem szűnik meg soha.”

Mit tart a legfontosabb emberi tulajdonságnak?  

A kíváncsiságot, ami felfedezésre és a dolgok megismerésére vezet, hogy türelemmel és kellő érzékenységgel megtaláljuk, ami fontos számunkra. Minden gyerekben megvan a kíváncsiság. Ez érdekes módon kopik, viszont az iskolában tehetünk azért, hogy megőrizzük bennük, hogy akarjanak utánajárni a dolgoknak, és sok mindent kipróbáljanak. Nem baj, ha nem sikerül, megpróbáljuk újra. 

Hisz Istenben? 

Hiszem, hogy semmi sem véletlen, ami velünk történik. Az emberi lélek, amely lényünk részét képezi, nem múlik el. A lélek ereje és csodája csak Isten alkotása lehet. Református családban nőttem fel, a vallás és a hit mindig jelen volt az életünkben. Erőt, elfogadást, megbékélést és szeretet adott.  

+1  

Ha varázspálcával meg tudna változtatni valamit a világban, mi lenne az?  

Nincsen varázspálcám, mellyel bármit eltüntethetek, és annyi minden van jelen, mit megszüntetni nem lehet – énekli Bródy is. De ha mégis lenne ilyen varázspálcám, a háborúkat tüntetném el, az értelmetlen és igazságtalan pusztítást. 

Galéria
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?