Társalgó - aki válaszol: Bott Frigyes

Bott Frigyes
TÁRSALGÓ

Ez itt a Társalgó, ahol szlovákiai magyar közéleti szereplők 11+1 kérdésre válaszolnak, és megmutatnak néhány fényképet a családi albumukból a Vasárnap olvasóinak. 

Mi a legmeghatározóbb gyermekkori emléke?  

A nagyszüleim kertjében eltöltött idő, és az az életfilozófia, amit ők képviseltek, azóta is végigkíséri a mindennapjaimat. A szőlőbirtok megteremtésében is sokat köszönhetek ennek a felfogásnak. Példaértékű volt az életmódjuk, szinte önfenntartók voltak, megbecsülték azt, ami körülvette őket, és ragaszkodtak az értékeikhez. Ez komoly gyökereket adott. Felnőtt fejjel nagyon hálás vagyok azért, amit tőlük tanultam.  

Mi a kedvenc kirándulóhelye?  

Számomra a feltöltődés Burgundia. Az a tradíció és kultúra, amit generációról generációra továbbadnak, példaértékű. Tisztelik a hagyományaikat, és céljuk ezt a lehető legjobb módon közvetíteni. 2010-ben jártam ott először, akkor kezdtünk igazán foglalkozni a borászattal. Azóta ellátogattunk Európa borvidékeire, de mégis ez a hely az, ami mély nyomot hagyott bennem, és bármikor szívesen visszamegyek. 

Szokott énekelni?  

Nem, de szívesen hallgatok zenét. Mindenevő vagyok a zenében. Fiatalabb koromban még a Metallica volt a nagy kedvenc, majd jött a dzsessz, ez az, ami mindig szól a háttérben. Nemrég bakelitlemezek gyűjtésébe kezdtem, próbálom beszerezni a régi kedvenceimet, köztük például HOBO lemezeit. 

Mi tölti fel?   

A szőlőben végzett munka jelenti a teljes kikapcsolódást számomra. Minden egyes szőlőtőke nagy koncentrációt igényel, ez egyfajta terápia. Szeretek kerékpározni, ilyenkor csak a tájat figyelem. Szívesen fedezek fel új kerékpárutakat, jó időben naponta bringázom. Van egy társaságunk, amellyel kéthetentne nyeregbe pattanunk, és akár 80 kilométert is letekerünk. Szeretjük így is megismerni a borvidékeket, de gyakran biciklizünk Komárom–Győr vagy Komárom–Esztergom között is. 

Mivel foglalkozna, ha nem a jelenlegi munkáját végezné?  

Az alkotás öröme fontos része az életemnek, így biztosan valamilyen kreatív és alkotófoglalkozást választanék. Ilyen lehetne például a főzés is, az ízekkel való kísérletezés is izgalmas, és érdekel. Ha nem borász lennék, akkor talán a konyhában alkotnék valamit.  

Bott Frigyes

Mire a legbüszkébb?  

Arra vagyok a legbüszkébb, hogy sikerült hozzájárulnom ahhoz, hogy a Garam menti borvidék és a muzslai hegy újra visszakerüljön a köztudatba. Visszaigazolást kaptunk arról, hogy ha a muzslai szőlő jól van művelve, és a bor jól van elkészítve, akkor megállja a helyét a világban. Ez fontos visszacsatolás a fiataloknak is, jó perspektívát ad. Nem utolsósorban pedig remélhetőleg jó példát mutattam apaként is. Fiam kovászospékséget és reggelizőt üzemeltet, borásznak tanult, de a kenyérkultúra kitörési pont lett az életében. Lányom újságírónak tanul, de ő a mindenesünk a borászatban. Kisebbik fiam a komáromi vinotékát üzemelteti a barátnőjével. Mindenki a családban talált elfoglaltságot.

Mi a fontos az egészség megőrzése szempontjából?  

Számomra nagyon fontos, hogy természetes alapanyagokat használjunk, és ezekből főzzünk. Emellett pedig a bor is szerves része az étkezésnek. Ez már nem jellemző, de vissza kellene térnünk a mérsékelt borfogyasztáshoz. A vacsora utáni egy-egy pohár bor is előrelépés lenne.

De tisztában kell lenni a heminánkkal (annyi bor, ami jól esik, de nem részegít, a szerk. Megj.), a mértékletesség a kulcs.

A franciák élen járnak a borfogyasztásban, de szív- és érrendszeri megbetegedések aránya itt az egyik legalacsonyabb Európában.

Melyik könyv vagy film volt önre a legnagyobb hatással?  

Roger Scruton Iszom, tehát vagyok című könyve nagy hatással volt rám. A bor filozófiája, a bor által közvetített érzések és hagyományok kapnak benne fontos szerepet. „A megfelelő időben, a megfelelő helyen és a megfelelő társaságban elfogyasztott bor az elmélkedéshez vezető út és a béke előhírnöke" – mondja Scruton. Mindenkinek ajánlom a könyv elolvasását, ami biztosan megváltoztatja a borról alkotott képét.

Mi a legszebb magyar szó?  

 Közösség. Gyönyörű a nyelvünk, és rengeteg szép szó van. A Covid után azonban felértékelődött a közösség szó jelentése. Az együtt töltött idő számomra nagyon fontos, és örömmel tölt el, ha közösséget látok. Akár egy reggelizőben vagy borbárban, családi összejövetelen. 

Mit tart a legfontosabb emberi tulajdonságnak?  

Az önzetlenséget tartom a legfontosabb emberi tulajdonságnak. Mindenkiben van egy kis adag önzőség, ez emberi természetünkből fakad. Azonban ha felül tudunk kerekedni ezen, és apránként legyőzzük önmagunkat, az nagy dolog. 

Hisz Istenben?  

Igen. A hit egy komplex kérdés, hit nélkül nehéz bármit elérni. Nagyon fontos számomra a hitem, egy kapaszkodót jelent. Amikor kimentünk a muzslai hegyre, kevesen hittek abban, hogy ez a terv valóban sikeres lehet, mégis megvalósult. Hit nélkül ez nem sikerült volna.

+1  

Ha varázspálcával meg tudna változtatni valamit a világban, mi lenne az?  

Ha egyvalamit meg tudnék változtatni a világban, az a háború megszüntetése lenne. 

Galéria
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?