Társalgó - aki válaszol: Havasi Péter

Havasi Péter

Havasi Péter nyugalmazott újságíró, rádiós szerkesztő. 2003-ban megalapította a Hernád magyar lap- és könyvkiadót. 2023 elejéig a Kassai Figyelő főszerkesztője volt. Munkáját több díjjal is elismerték, átvehette Kassa Főpolgármesterének díját, a Magyar Újságírók Szövetségének Aranytoll díját és a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjét. Három gyereke és öt unokája van. Kassán él. 

TÁRSALGÓ

Ez itt a Társalgó, ahol szlovákiai magyar közéleti szereplők 11+1 kérdésre válaszolnak, és megmutatnak néhány fényképet a családi albumukból a Vasárnap olvasóinak. 

Mi a legmeghatározóbb gyermekkori emléke?  

Mivel sokgyermekes családból származom – hat testvérem volt –, nagyon gazdag és színes gyermekkorom volt. Kassán egy családi házban nevelkedtem a város egyik legszebb részében, a Csermely-völgyben. Jártam az erdőket, fára másztam, gombát szedtem, halat fogtam. 

Mi a kedvenc kirándulóhelye?  

A családdal együtt a Balatonra szeretünk járni, mert ott a gyerekekkel együtt tudunk kellemesen pihenni. Ha kirándulunk, meglátogatjuk a környék nevezetességeit is, és egybekötjük ismeretterjesztő utazásokkal is a pihenést. 

Szokott énekelni?  

Igen, szoktam. Szép hanggal és kiváló hallással áldott meg a Jóisten. Általában mulatságokon énekelek, amikor összegyűlünk barátokkal, vagy a családban ünnepelünk valamit. Nagyon kedvelem a népdalokat.

Mi tölti fel?   

A kreatív munka, a fiatalokkal való alkotómunka szokott feltölteni. 1976-ban létrehoztam Kassán a Pinceszínpad nevű diákszínpadot, amellyel országos versenyeken, nemzetközi fesztiválokon is szerepeltünk. A közös alkotásnak, egymásra hatásnak tudok igazán örülni. Mindig inspiráltak a fiatalok.

Mivel foglalkozna, ha nem a jelenlegi munkáját végezné?  

Most próbálok pihenni. Sok minden érdekelt az életem során, ezért mindig megtaláltam azt az elfoglaltságot, aminek a végzése örömmmel töltött el. Nincs hiányérzetem. 

Mire a legbüszkébb?  

A gyerekeimre, két lányomra és a fiamra, valamint az öt unokámra vagyok a legbüszkébb. Örülök annak, hogy a gyerekeim egyetemet végeztek, és mindegyikükben megtalálható a művészi hajlam, amit igyekeznek különféle módon kamatoztatni. A fiam színész Budapesten a Déryné társulatnál, a lányom nemzetközi tanulmányokat hallgatott Budapesten a Corvinus Egyetemen, most Magyarország kassai főkonzulátusán dolgozik. Legidősebb lányom szintén Budapesten végzett, középiskolai magyartanár. 

  

Havasi Péter

Mi a fontos az egészség megőrzése szempontjából?  

Az egészséges életmód betartása. Negyven éve nem dohányzom, nem fogyasztok mértéktelenül alkoholt, mindkettő fontos szempont.

Melyik könyv vagy film volt önre a legnagyobb hatással?  

Leginkább a tanulmányokat szeretem. A filozófiai jellegű tanulmánykötetek voltak rám a legnagyobb hatással. Az élet értelmével és az ezzel kapcsolatos kérdésekkel foglalkozó írások. Például Németh László A minőség forradalma című könyve emlékezetes olvasmány számomra. Szeretem a görög klasszikusokat, sokat foglalkoztam a görög drámaírók műveivel. Néhányat színpadra is feldolgoztam. Ezekben örök igazságok rejtőznek. 

Mi a legszebb magyar szó?  

Nehéz meghatározni, de az édesanya nagyon szép szó. Ez sok mindent kifejez, és sok minden rejlik mögötte. Édesanyám emléke meghatározó számomra.

Mit tart a legfontosabb emberi tulajdonságnak?  

Az élet értelme szerintem a tisztesség, a becsület és az őszinteség. Ha ezek határozzák meg az ember egyéniségét, akkor sikeres lehet az élete. 

Hisz Istenben?  

Ady Endrének van egy ilyen sora: „Hiszek hitetlenül Istenben, / Mert hinni akarok, / Mert sohse volt úgy rászorulva / Sem élő, sem halott.” Hiszek Istenben és a gondviselésben. Volt egy nagyon súlyos balesetem, amiből sikerült talpra állnom a gondviselés erejével. Nemcsak Istenben, hanem az ima erejében is hiszek. 

+1  

Ha varázspálcával meg tudna változtatni valamit a világban, mi lenne az?  

Ha volna ilyen csodálatos varázspálca, akkor minden betegséget megszüntetnék a világban. 

  

Galéria
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?