Isten éltesse, Margit néni! VIDEÓ

Vasárnap

Egyik legrégebbi olvasónk, a gömörligeti Farkas Margit néni március 3-án ünnepelte 100. születésnapját családja körében. A meghitt ünnepséget lánya, Magda és unokája, Michaela szervezte, a négy tortából Gömörliget minden lakosa kapott egy szeletet.

Margit néninél 2016 tavaszán jártunk, akkor még saját sütésű zserbóval, pogácsával, ünnepi beszéddel várt bennünket, akkora megtiszteltetésnek érezte, hogy meglátogattuk, pedig valójában ő tisztelt meg bennünket. Margit néni nagy szegénységben nőtt fel, ikertestvére féléves korában meghalt, két húgára és két öccsére később ő vigyázott, mert a szülők a gazdaságban dolgoztak. Szép, dolgos és okos lány volt, a legokosabb a helyi iskolában, de nem tanulhatott tovább, mert akkoriban a lányok dolga az volt, hogy férjhez menjenek. Legalább ebben maga dönthetett, azzal kötött házasságot, akit a szíve választott – Farkas Jenő asztalosmesterrel. Közös életüket a szövetkezet tyúkfarmján kezdték, aztán házat építettek a faluban, és sorban megszületett három gyermekük: Magduska, Ivettka és Jenő.

Margit néni a három gyermek mellett is mindig olvasott, verseket és naplót írt, magának és a maga örömére tanult. Egész életében józan gondolkodású, takarékos asszony volt, aki tudta, hogy többre hivatott, de belenyugodott sorsába, és abban mindig a szépet kereste. Érdeklődése a világ, és elfogadó szeretete mások iránt százéves korára is megmaradt, ennek is köszönheti, hogy derűs békességben megélte ezt a szép kort. Kerek születésnapján személyesen köszöntötte a község polgármestere, Pataki Béla, és saját versével a szintén gömörligeti Remper István, akinek a vadásznaplóját a Vasárnapban is olvashatták.

Amint Magda lányától megtudtuk, édesanyja még ennyi idősen is hűséges a Vasárnaphoz, ha nagyítóval is, de minden héten végigolvassa a lapot. A szerkesztőség minden tagja nevében jó egészséget, víg kedélyt, még sok évig megtartó szeretetet kívánunk neki!

Vasárnap
Kapcsolódó cikkünk

A teljes írás a nyomtatott Vasárnap 2021/12. számában jelent meg!

Aki vásárlás helyett előfizetné a Vasárnapot, az most egyszerűen megteheti: https://pluska.sk/predplatne/vasarnap/#objednat-tlacene

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?