Megnéztük egy ipari mosoda működését

Vasárnap

Ipari mosoda? Hát az meg milyen? Mindannyian mosunk, mostunk már életünkben, de abba valószínűleg kevesen gondoltak bele, hogy a professzionális tisztítás esetében mennyi mindenre kell gondolni: vízminőség, logisztika, teljes higiénia, speciális összetételű mosószerek, vasalás, hajtogatás. A Salesianer Miettex osztrák, családi tulajdonban lévő vállalkozás pozsonyi székhelyén betekintést nyerhettünk, hogy milyen egy ipari mosoda működése.

Aki tovább olvas, megtudhatja, mivel jár, ha valaki rabokat alkalmaz, hogyan lehet családias a hangulat egy már multinak számító cégcsoportnál, milyen makacs szennyeződések fordulnak elő a munkaruhákon, hogyan simulnak ki a szállodai lepedők, és még sok más érdekességet is.

Pozsonyligetfalu ipari részére gördülünk be. Vargha Melánia ügyvezető már vár, a bejáratnál kedves tábla fogad: Üdvözöljük a Vasárnap szerkesztőségét! Az irodákhoz érve egy ukrán hölgy vezet a tárgyalóba. A faliújságon „Segítünk Ukrajnának” felirat. Merthogy ez a cég tényleg segít, de nemcsak az ukránoknak. A mosoda alkalmazottai közt vannak rabok, menekültek, szociálisan hátrányos helyzetűek és sorolhatnánk.

A tárgyalóból tökéletes kilátás nyílik a mosodára. Szorgos hangya módjára tevékenykednek az alkalmazottak. Az ablak előtt pedig olykor felakasztott munkaruhák suhannak el. Izgalmas látvány, fotósunk szerint filmbe illő.

Vasárnap

Tisztaság testközelből

Melánia bevisz a sűrűjébe, lemegyünk közelebbről is megnézni a dolgokat. De nem csak úgy akárhogy: hajhálót húzunk a fejünkre, fehér köpenybe bújunk, mert a tisztaságra ügyelni kell! A mosoda két részre van osztva: tiszta és szennyes oldalra. Főleg szállodáknak mosnak, nekik szállítanak, de élelmiszeripari cégek, magánklinikák számára is tisztítanak.

Mivel a megrendelések legtöbbje hoteloktól fut be, sok bécsi szálloda textíliája mosódik a pozsonyiaknál. A szállodákba heti hat napon mennek a szennyesért, és szállítják a friss törülközőket, lepedőket, ágyhuzatokat. Idényben akár kétszer is kell fordulniuk. A cég egyébként nemcsak mos, hanem bérbe is adja a textíliát. „Ez egy teljes körű szolgáltatás: mi adjuk a textilt, és vállaljuk a tisztítását, szállítását, szükség esetén pedig az utánpótlását, cseréjét. A szállodák megrendelési rendszerben működnek. Kapnak egy bizonyos mennyiségű textilt az első kiszállításkor, aztán pedig akár egy hétre előre is tudnak rendelni. Egyébként az sem gond, ha az ügyfél szennyese még nem érkezett meg, mert a raktáron levőkből már tudjuk küldeni a szükséges, tiszta darabokat” – magyarázza Melánia, aki amúgy szaktanácsadóként, az egészségügyből került a céghez. A tiszta szállodai textilt megszámolják, kocsikba rakják, majd áttolják a szállítási részlegre, itt már a logisztikai szakemberek feladata az, hogy minden eljusson oda, ahová várják.

A munkaruhák tisztítása kicsit másképp működik. „Beérkezik hozzánk szennyes állapotban. Ezután minden egyes darabot be kell olvasni (vonalkóddal és csippel vannak ellátva). Így tudjuk, hogy mi érkezik a mosodába. A szennyes áthalad a mosáson, majd az alkalmazottak felakasztják egy speciális ruhafogasra. A tiszta ruhákat a sínek az emeletre húzzák, itt forrógőzös vasalóalagúton keresztülhaladva szárad és egyenesedik ki a textil. Kézi vasalást a napi több ezer ruhadarab esetében csak kivételesen tudunk bevállalni. Ezután egy gép mindent összehajtogat, a tiszta ruha pedig mehet vissza az ügyfélnek” – avat be a működésbe az ügyvezető, hozzátéve, hogy ilyen gépi hajtogatás bizonyára otthonra is jól jönne mindenkinek.

Közben átsétálunk megnézni a kalandereket, vagyis a mángorlót. A felcsipeszelt textília bekerül ezekbe az automatizált gépekbe, ahol egy beépített szkenner kontrollálja, maradt-e az anyagon folt, esetleg nincs-e megrepedve, nem lyukas-e? Ha bármelyik probléma fennáll, a textília kiselejtezésre vagy újramosásra kerül.

Vasárnap

Segítség és sokszínűség

A cégcsoportnak egyébként 3300 alkalmazottja és 29 kirendeltsége van, mégis családias hangulat jellemzi. Például egy mosolygós, nagyrőcei roma alkalmazott több családtagja is a pozsonyi mosodában dolgozik. A házuk leégett, a cég pedig segített nekik abban, hogy újra legyen saját lakóhelyük. Helyiek, ukránok, azerbajdzsániak. Változatos a dolgozók hovatartozása: legutóbb kilenc nemzetiséget számoltak össze.

És az alkalmazottak segítik egymást: az azerbajdzsáni munkásoknak például a nagyrőcei roma hölgy főzött a megérkezésük utáni hetekben, a kommunikációban pedig az ukrán kollégák segítettek nekik. Nem csak az orosz–ukrán háború elől menekülőknek adtak munkát és szállást, hanem a háborús övezetben rekedt embereknek is segítettek. „Mivel textíliára nagy szükség volt, nekünk az meg van bőven, összepakoltunk több csomagot is. Ezeket Pozsonyban elhelyezett menekülteknek adtuk, de a logisztikai részleg vezetője elvezetett egészen Beregszászig is. Akkor nemcsak textilt adtunk, hanem tartós élelmiszert, tisztálkodási eszközöket is. Az alkalmazottak, üzleti partnerek is beszálltak a segítségnyújtásba. A szociális érzékenység egyébként is jellemző a munkatársakra: ha új kolléga érkezik, és látják, hogy nehezebb számára a beilleszkedés, akkor magukhoz veszik, segítik, betanítják” – meséli Melánia.

Vasárnap

Dolgozó fegyencek

Az alkalmazottak közt fegyencek is vannak. „Közel négy évvel ezelőtt megkeresett egy ügynökség, így kerültek hozzánk női elítéltek. A Covid után közvetlenül azonban mi szólítottuk meg a börtönt, melynek lakóit akkorra férfiakra cserélték. Ez a program előnyös az elítéltek számára, mert a büntetés letöltése után könnyebben integrálódnak a társadalomba” – tudjuk meg a részleteket.

Még a rabok szállítását is a mosoda biztosítja. Munka közben természetesen fegyőrök vigyázzák őket. A munkaruhájuk színe választja el a többi alkalmazottól, meg az is, hogy szigorú a napi rutinjuk, például csak később kezdhetik a munkát, mint a többiek. Alapjáraton csak a vezetőjük beszélhet velük, de ha valaki szülinapot ünnepel és csokit hoz, saját felelősségére az elítélteknek is adhat belőle. Mi sem fotózhattuk, kérdezhettük őket. Az egy műszakban dolgozó 50-55 emberből 20 elítélt. Melániától azt is megtudjuk, hogy hajléktalanokat, nevelőintézetes fiatalokat is próbáltak már alkalmazni, de ott sokkal nehezebb volt az együttműködés. „Az integrálódás nehéz folyamat, de ha csak lehet, megpróbálunk segíteni” – teszi hozzá.

Mosógépek zajában

Bele sem gondolunk, hogy a mosás milyen komplex tevékenység. A Salesianernél a mosáshoz használt vizet például saját kútból nyerik, majd a keménységét leviszik nullára, és kiszűrik az ásványi anyagokat, a vasat is. „A mosószer valóban úgy működik, ahogy a reklámban látjuk: a molekulák kiszedik a szennyeződéseket, ha azonban a mosóvíz nagyon kemény, a mosószer nem a szennyeződésre kötődik, hanem a textilre, s ennek hatására jöhetnek létre kemény, sárga foltok a ruháinkon” – mondja Melánia. Ő maga egyébként annak a híve, hogy specifikus kérdésekben legjobb szakemberekre hagyatkozni, és ilyen a mosószer kérdése is. „A mosószert biztosító cég felé mi csak a kérésünket közvetítjük: például elmondjuk, hogy szeretnénk, ha úgy állítanák össze a tisztítószert, hogy kihozza a véres foltokat” – tudjuk meg.

Vasárnap

Közben elsétálunk egy kétszáz kilós masina előtt, amely mellett egy kis, klasszikus mosógép is áll. „Ezt a speciális színű, anyagú, fényvisszaverő szalaggal ellátott munkaruhák tisztításra használjuk, valamint próbamosásokhoz. A próbamosás olyankor fontos, ha az ügyfél nem tőlünk bérli a textilt, hanem sajáttal dolgozik, ilyenkor ki kell próbálni, hogy az anyag bírja-e az ipari mosást” – derül ki.

A legnagyobb mosógépben egyébként tizenhat kamra van, mindegyikbe hatvan kiló textil fér. Szükség is van ilyen monstrumokra, naponta ugyanis átlagosan harminc tonna textillel dolgoznak a mosodában.

Tisztaság mindenek felett

Átvonulunk a szennyes részlegére. A munkások a tiszta részen fehérben dolgoznak, a szennyessel tevékenykedők kék egyenruhában. A beérkezett mosnivalót egy gép kibillenti egy szalagra, az alkalmazottak pedig szétválogatják. A munkaruhák zsebeiben néha egészen extrém tárgyakat találni, volt már a talált tárgyak között kés, jegygyűrű, névjegykártya, pénz is… Ezeket igyekeznek visszaszolgáltatni az ügyfeleknek.

Szennyeződések közül az élelmiszeripari szennyeződések a leggyakoribbak: liszt, keményítő, húsfehérje, vér és hasonlók. A szállodaiparból érkező szennyesnél előfordul, hogy valaki fehér frottírtörülközővel tisztít cipőt. Az autóiparból vasreszelék, olaj, gumi kerülhet a ruhákra. Olyan is van, hogy valamit nem tudunk kimosni, például a fehér pólóból a gumi nyomát. Higiéniailag tiszta lesz, de foltos marad, erről tájékoztatjuk a klienseket is. A fertőtlenítés nálunk egyébként alap, ezért a koronavírus idején nem kellett ilyen jellegű plusz lépéseket tennünk” – válaszolja Melánia a kérdésünkre, hogy milyen szennyeződésekkel találkoznak.

Vasárnap

Környezetbarát mosoda?

A kiszuperált anyagokat sokszor feldolgozzák, és rengeteget jótékonykodnak. Hajléktanszállóknak, idősek otthonának gyakran küldenek olyan textíliát, amely még teljes mértékben használható, de egy ötcsillagos szálloda számára már nem megfelelő. „Megpróbáljuk visszanyerni az energiákat, ezért a szárítók, kalanderek termelte hővel melegítjük a mosásnál használt első vizet. Az öblítővíz is vissza van forgatva, nem a szennyvízcsatornába kerül, hanem egy víztisztító rendszer kitisztítja” – mondja Melánia az energiapolitikájukról.

Kevert szálas textíliával dogoznak, ezek több mosást bírnak, gyorsabban száradnak, hosszabb az élettartamuk. Egy szállodának annyi lepedőt küldenek, hogy egyet évente csupán huszonötször kelljen mosni. A közeljövőben a villamos energiát is szeretnék maguknak kitermelni napelemek segítségével.

Vasárnap
A mosodáról

A Salesianer Miettex 1916-ban alakult, Ausztriában. Izgalmas története van, az alapító hölgy (a jelenlegi tulajdonos nagymamája) ugyanis egy mosodában dolgozott. Még 18 éves sem volt, amikor a szóban forgó mosoda tulaja meghalt. Magdalena Wittmann szerette volna átvenni az ipart, ezért idő előtt nagykorúnak nyilvánították. Tőle származik az az ötlet is, hogy ne az ügyfél jöjjön hozzá, hanem ő megy ki az ügyfélhez. Egy kicsi kocsival járt a szennyesért, s miután kitisztította, visszaszállította a megrendelőnek. A kocsit máig megőrizték, Bécsben látható.

Tippek

Jó tanácsok egy mosoda ügyvezetőjétől:

  • Minden mosószerben van vízlágyító is, ezért azt nem minden esteben kell külön venni.
  • Otthon az ágyneműt jó legalább hetente felfrissíteni.
  • Fontos, hogy időnként magát a paplant, párnát is kimossuk, ne csak a huzatot és a lepedőt.
  • A makacsabb szennyeződéseket rögtön tisztítsuk ki, ne halogassuk, mert ha beszáradnak, sokkal nehezebb lesz a dolgunk.
Galéria

*

A cikk a Vasárnap családi magazin 2023. április 25-ei számában jelent meg.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?