Ugrás a tartalomra
Keresés
Fotó: Somogyi Tibor, archívum

Beírtak engem mindenféle Könyvbe

… és minden módon számon tartanak. Ezt Kosztolányi írta 1921-ben. Számon tarthatják, mit telefonoztam / s mikor, miért, kinek. / Aktákba irják, miről álmodoztam / s azt is, ki érti meg. / És nem sejthetem, mikor lesz elég ok / előkotorni azt a kartotékot, / mely jogom sérti meg. Ezt meg József Attila 1935-ben. Sokat idézett sorok voltak ezek a múlt század ötvenes-hatvanas-hetvenes-nyolcvanas éveiben. És most megint.

tasr

Akit Putyin nem nevez nevén. GALÉRIA

Az utóbbi időben egyetlen oroszországi ellenzékinek sikerült elérnie a nemzetközi figyelem ingerküszöbét, őt pedig bebörtönözték, megmérgezték, majd újra bebörtönözték. De kicsoda is ez a bizonyos Alekszej Navalnij?

Vasárnap

Ételek – történetek. A bécsi szelet és a rántott hús

Amikor jóízűen elfogyasztunk egy finom fogást, nem gondolkozunk azon, honnan származik. Sorozatunkban annak járunk utána, hogyan születtek és terjedtek el legismertebb ételeink.

Talabér Tamás felvétele

Bányai Miklós minden évben hónapokat tölt a világ túlsó felén

Hol Los Angelesben, hol New Yorkban, hol Mexikóban, a legritkábban Budapesten tartózkodik az elmúlt éveket tekintve Bányai Miklós, aki legutóbb egy sokrészes sorozatban és egy játékfilmben lépett közönség elé. Zsandárkézre került betyár volt a Bátrak földjében, nagy Ő-ből lett kis ő Kerekes Vica partnereként, a Habban.

koperta

A dunna

A főszerkesztőnő ihletésére egy napsütéses fagyos januári napon kivittem a balkonra kiszellőztetni a dunnámat. Köszönöm az ötletet, még másnap is a friss levegő illata lélegzett belőle. Bármennyire hihetetlen, de én még a 21. században is dunnával takaródzom. Úgy gondoltam, Önökkel is megosztom a történetét.

Vasárnap

RECEPT: Csirkecombok babos rizskörettel

Hozzávalók: 1 fahéjrúd, 1 ek. szegfűbors, 2 tk. bors, 2 tk, szegfűszeg, 2 ek, barna cukor, 1 ek. kakukkfű, 1 tk. Cayenne-bors, fél lime leve, 2 gerezd fokhagyma, 1 dl olívaolaj, 4 csirkecomb, só; köret: 30 dkg rizs, 1,5 tk. só, 40 dkg konzerv vörös bab, fél ananász, 1 cs. koriander, 6 dl víz.

Vasárnap

Bálozás a magyar szabadságharc alatt

Báli szezon híján, farsang után utazzunk kicsit az időben, és nézzük meg, milyen is volt egy bál csata közben.

Vasárnap

Már kapható a Vasárnap legújabb száma, benne Népszámlálás melléklet + 16 oldalon!

TOVÁBBRA IS változatos témák: Tartalma minden szlovákiai magyar családot érint, kiszolgál

Vasárnap

Hogyan tovább, vén diák?

Végh Orsolya vezetői és kommunikációs készségek, továbbá cégkultúra fejlesztésével foglalkozó tréner, business coach, eredeti szakmáját tekintve közgazdász, a cseregyerek – rozumieme.si program alapítója, egy alapiskolás, egy gimnazista és egy orvostanhallgató fiú édesanyja osztja meg velünk pálya- és szakmaválasztással kapcsolatos tapasztalatait, dilemmáit.

 Gányovics Attila archívuma Gányovics Attila archívuma

Mentőangyalok védőruhában, avagy Mentősök a járvány idején. GALÉRIA

Az első vonalban dolgozók, a mentőangyalok, akik mostanság bizonyos esetekben tetőtől talpig védőruhában szállnak ki bevetésre. Ők azok, akik mások életéért küzdenek, válsághelyzetekben kell nehéz döntéseket hozniuk. Miközben ők maguk is ki vannak téve mindenféle veszélynek. A járvány idején is életeket mentő orvosok és mentőtisztek nagy része már megkapta a védőoltást. Szolgálnak rendületlenül, megváltozott, nehezebb körülmények közt is. Gányovics Attila rimaszombati mentőorvost kérdeztük a jelenlegi helyzetről.