Ugrás a tartalomra
Keresés
Vasárnap

A japán konyha. RECEPTEK

Japán egy igazán különleges ország, s az ételei is tartják magukat a különlegességhez. Közép-európai ízlelőbimbóinknak szokatlan fogásaiktól azonban nem kell ódzkodni. Nagyon finom, tápláló és izgalmas receptjeik vannak, melyekből most mi is megmutatunk néhányat.

Vasárnap

Menekültáradat Kassán. KOPERTA

A szocializmus alatt csak azok a hírek kerülhettek nyilvánosságra, amelyeket az állami kommunista apparátus jóváhagyott – ez nem volt jó. De a mai demokratikus időben az sem jó, ha sokan érzik úgy – mert orruk van a két fülük között –, hivatottak nézeteket, véleményeket kiadni és terjeszteni.

Okostelefon

Hogyan lettünk az okostelefon rabjai?

Bevezetés a 21. századba: Függőségünk története.

Vasárnap

A sokoldalú hagyományőrző

Az alig 350 lélekszámú Ipolyvarbó a Nagykürtösi járás nógrádi részén, a magyarországi Őrhalommal szemben, az Ipoly menti katlan nyugati felén, közvetlenül a határfolyó jobb partján fekszik, gazdag népi hagyományra tekint vissza. Erről kérdeztem Kois Róbertné Fajcsík Szilviát, aki nemcsak alapos ismerője, szenvedélyes gyűjtője is szülőfaluja népművészeti kincseinek.

Tech

Hogyan építik le a közösségi oldalak a demokráciát?

Bevezetés a 21. századba: a nagy Facebook-csapda.

Vasárnap

Kirándulás a belek alagútjain. NAPLÓ

(Gyenge idegzetűeknek és 10 éven aluliaknak nem ajánlott!)

Vasárnap

Anyák napja. KOPERTA

Május van, virágba borult a természet, mintha tudná, hogy anyák napja van, és sok-sok virággal kell köszönteni a szerető drága édesanyákat. Az én édesanyámnak már csak a pora van, mert több mint negyven éve, hogy elveszítettem. Ma csupán a szívemben és az emlékeimben él. De ma is gyakran jut eszembe az a kérges kezű, meleg szívű asszony.

Vasárnap

Rejtőzködő lelkek

Mindenkiben ott lakozik a lélek. Van, aki hiszi, van, aki nem, van, aki tudja, van, aki nem. Hiszi avagy sem az embernek fia, tudja-e az embernek lánya, végtére mindegy is, az érzés ugyanis ott van belül, mindenkiben. A nyelvünk is számtalan helyen őrzi: „Ne vedd úgy a lelkedre!”, „Hogy vagy, lelkem?”, „Micsoda lelketlen ember?!”, stb.

Vasárnap

Dalok anyákról, anyaságról és azok története

Most volt anyák napja, ilyenkor pedig sokan, sokféleképpen köszöntik fel édesanyjukat. Gyakori a verses, zenés köszöntő is. Mi most olyan zeneszámokat gyűjtöttünk össze, melyeket a zenészek az anyukájuknak szántak.

Vasárnap

Selmecen magyarul

Egy didergős, szeles áprilisi vasárnapon nemhogy elhatároztuk, hanem egyenesen ajándékba kaptuk, hogy kirándulni menjünk, mi agg szülők ketten