Pihenő

Akiket nem szerettek jól

Ha valakit szeretnek, az csakis jó lehet. Igen ám, de amikor más nyelvet beszélnek a felek, akkor elszeretnek egymás mellett.
Vasárnap

2021. március 5. 08:25

Vasárnap
- Shutterstock-felvétel

Nem ölelt az anyám

„Kislányként mindig vágytam az ölelésre. Még az idegenekhez is odaszaladtam – kezdi történetét a negyvenes éveiben járó Zsóka. – Családunk nem élt túl jó körülmények között, és most nem az anyagiakra gondolok. Apám állandóan részeg volt, rengetegszer megcsalta anyámat, aki sokat szenvedett miatta. Szerintem ez lehetett az oka annak, hogy anyám elfelejtett szeretni. Emlékszem, amikor még egészen kicsi voltam, akkor gyakran megölelt, sokat nevetett. Aztán az évek alatt eltűnt a mosoly, meg az ölelések is. Ha odabújtam hozzá, finoman eltolt magától. Azt éreztem, nem szeret. Kamaszként erre úgy reagáltam, hogy végtelenül kezelhetetlen voltam. Hiába mondott valamit, hidegen hagyott. Állandóan beszélgetett volna, büszke volt a tanulmányi eredményeimre, de ennyi. Amint felnőtt lettem, elköltöztem. De ezt valahogy soha nem tudtam feldolgozni, a párkapcsolataim is mindig szerencsétlenül alakultak. Aztán az egyik barátnőm felhívta a figyelmem a szeretetnyelvekre. Elolvastam az erről szóló könyvet, és megértettem. Az anyámat olyan trauma érte, hogy irtózott az érintéstől. Ő máshogy szeretett engem, szavakkal. De nekem nem erre volt szükségem. Sajnos, mikorra helyrehozhattuk volna a kapcsolatunkat, addigra már nem élt. Magányosan halt meg, megkeseredve, mindenki elhagyta. Csak azért, mert nem szeretett jól. Egész életemben bánni fogom, hogy így alakult a kapcsolatunk, soha nem fogom tudni megbocsájtani magamnak.”

 

Ajándéközön

Péter története picit más, neki a feleségével kellett megtalálnia a közös szeretetnyelvet. „A feleségem egyedüli gyerek, mi öten voltunk testvérek. Ebből a családi különbségből jött az, hogy mi megünnepeltük a születésnapokat és a karácsonyt, névnapon koccintottunk az ünnepelt egészségére, és ennyi. Az ajándékok is inkább szerények voltak, nem volt pénzünk drágaságokra. Ha mindent úgy ünnepeltünk volna, mint a feleségemék, akkor hamar kiürült volna a családi kassza. Ők ugyanis minden alkalomra drága ajándékokkal lepték meg egymást. Születésnapra tengerparti utazás, karácsonyra számítógép – akkor, amikor az átlagemberek nehezen jutottak hozzá. Amikor egy pár lettünk, meg is lepődtem azon, hogy milyen drága ajándékokkal halmoz el. Nem tudtam, hogy most nekem is ilyen drága dolgokat kellene vásárolnom? Arra jutottam, hogy ezt mindenképpen meg kell beszélni. Megegyeztünk abban, hogy melyik alkalmakra lepjük meg egymást, és az árat is megszabtuk, hogy a másik ne érezze kellemetlenül magát. Emellett az alkalom nélküli meglepetések megmaradtak. Ilyen például a spontán randevú. Mert én meg azt szeretem, ha az idő, amit együtt töltünk, az szól valamiről. Megtanultuk, hogy mire vágyik a másik, hogy neki mi a fontos. Ezt mindenkinek ajánlom, hiszen ilyen boldog kapcsolatom még soha nem volt.”

 

Hiba a rendszerben

A harmadik történet, Klára esete azt mutatja, amikor a munkahelyen nem szeretnek jól. „Számomra rendkívül fontos az, hogy dicsérjenek. Gyerekként a jegyeimet, a versenyeken elért eredményeimet mindkét szülőm dicsérte, büszkén mesélték a barátaiknak. Aztán később, a férjem is, ha valami finomat főztem, mondta, mennyire ízletes, így boldogan főztem neki bármikor, ha kicsinosítottam magam, nem hagyta szó nélkül. Valahogy ez a figyelmesség nekem sokat jelent. Az egyik munkahelyem egy bankban volt. Szerettem a szakmát, az átláthatóságát, a rendszerét. Ám a főnökömmel borzalmas volt a kapcsolatom. Soha egy jó szava nem volt hozzánk, csak hajtott minket, ha valamit jól csináltunk, nem jegyezte meg, ám a legapróbb, legjelentéktelenebb hiba miatt is képes volt lehordani. Sokszor sírtam miatta, a férjem elégelte meg, hogy állandóan lehangolt, rosszkedvű vagyok. Meggyőzött, hogy kérjem az áthelyezésemet. Így is tettem, másik bankfiókba kerültem, ahol teljesen más volt a légkör. Ekkor jöttem rá, a hiba nem bennem van.”

 

A teljes írás a VasárnapLélek mellékletben jelent meg!

Aki vásárlás helyett előfizetné a Vasárnapot, az most egyszerűen megteheti: https://pluska.sk/predplatne/vasarnap/#objednat-tlacene

Támogassa a vasárnapot

Bizonytalan időkben is biztos pont a Vasárnap. Hogy a gazdasági nehézségek ellenére fennmaradhasson, fokozottan szüksége van az Olvasók támogatására. Fizessen elő egyszerűen, online, és ha teheti, ezen túlmenően is támogassa a Vasárnapot!

Kattintson ide, hogy a járvány közben és után is legyen minden kedden Vasárnap!

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Komárom

Gyűjtsünk szemetet, de okosan

Matovič

„Díjazták” Matovič szexista kijelentését

Vályi Horváth Erika

Könyveket fordít, irodalommal gyógyít

koronavírus-vakcina

Vakcináció: 3050 jelentést kapott eddig a ŠÚKL lehetséges mellékhatásokról

Dunaszerdahely

Részleges iskolanyitás sok rögtönzéssel

koronavírus-vakcina

Már a 45 év felettiek is regisztrálhatnak az oltásra

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.