Hogyan (ne) nyaraljunk. Olvasóink elárulták

Vasárnap

A legtöbb családban hosszas készülődés előzi meg a nyaralást. A szülők az ügyintézést, a nyersanyag beszerzését vállalják, a kamaszokat bevonják a túracipő, a kiránduláshoz szükséges trikók, sporteszközök vásárlásába.

Beszélgettünk olyan családokkal, ahol a munkahelyi hajrázás, az egyre bonyolultabbá váló előkészületek miatt már eleve fáradtan indulnak nyaralni. Mások bevallották, hogy éppen az együtt töltött idő vette el a maradék erejüket. Korosztályonként változik a program és a helyválasztás, a jó hangulatot és kellemes légkört azonban nekünk kell megteremtenünk!

Nyaraljunk okosan!

Másképpen kirándul a kisgyerekes család, mint a szerelmespár, vagy a nyugdíjas korban lévő barátnők, esetleg egy csoport fiatal. A legnagyobb meglepetésemre az egyik Dél-Szlovákiában található ismert strandfürdőben úgy döntöttek: idén már nem adnak ki egész hétre, jutányos áron bérelhető bungalókat fiatalokból álló csoportoknak. Vélhetően meggyűlt a bajuk az esténként italozó és zajt csapó serdülőkkel, akikre panaszkodtak a szomszédban lakó, vagy karavánokkal érkező és sátorozó családok.

A hazai termálfürdők nagyszerű pihenési és felüdülési lehetőséget nyújtanak azoknak a családoknak, akik kicsi gyerekekkel még nem akarnak tengerparti üdülőkbe utazni. Marikának óvodás és kisiskolás fiai vannak, ezért a férjével úgy döntöttek, belföldi kirándulást választanak. Az apuka lakhelyéhez közeli hegyi üdülőhelyre esett a választásuk.

Kétéves volt a kisebbik fiunk, amikor úgy döntöttünk, autóbusszal indulunk egy spanyol üdülőhelyre. Bárcsak ne tettük volna! Nagyon lefárasztott az út, a gyerekek még a szállodába érkezésünket követően is négyóránként pisilni akartak, ahogy azt az autóbuszban megszokták. Két-három napba telt, mire végre pihenni tudtunk. A nyolc napig tartó üdülés során azonban folyton valamit oldani kellett. A kicsi nem mehetett a tűző napra, így a férjem a nagyobbacska fiúval járt le a partra, én a szobában rostokoltam, vagy a szállodánál lévő medence játszóterén.

A fakultatív kirándulások közül azt hiszem, kettőn voltunk. Volt rovarcsípés, horzsolás, a kínált ételektől adódó rosszullét és hasmenés.

Lehet, hogy másoknak jobban sikerül a külföldi utazás kicsikkel, de én már csak valamivel nagyobb gyerekekkel indulnék ismét a tengerhez. Ráadásul a kisebbik fiunk egyáltalán nem emlékszik semmire, csak az ott készült fotók láttán hiszi el, hogy őt is vittük magunkkal” – sorolta nem túl jó utazási élményeit Marika. Az idei, augusztusra tervezett kirándulásuk kapcsán elmondta, a férje családja a közelben lakik, így rokonlátogatással kötik össze a valamivel több mint kétórás utat. Az apa szülei és a testvérei segítenek nekik abban is, hogy egy kis időt kettesben tölthessenek, és a fiúk is nagyon örülnek a rég nem látott nagyszülőknek. Természetesen lesznek programok négyesben is, de úgy, hogy mindenki jól érezze magát. Templomok, kastélyok, emlékhelyek látogatását most egyáltalán nem tervezik a fiúkkal, ezekre a korábbi kirándulásaik során, kettesben bőven volt alkalom.

Gyerekkori helyek felkeresése

Az időseknek sem kell lemondaniuk a kirándulásról, kedves régi ismerősök is összefoghatnak és szerény költségvetésből nagy utazást tehetnek ifjúkori kedvenc helyeikre. A közös emlékezés, történetmesélés bearanyozhatja a napjaikat. Ilyen elhatározásra jutott Erzsike és János is, akik már tíz éve nyugdíjasok. Mozgásszervi gondjaik miatt évek óta nem indultak el sehová. Idén mégis úgy döntöttek egy kellemes baráti találkozás után, hogy János egykori katonatársával és Erzsike régi osztálytársnőjével közösen indulnak útnak.

Elterveztük, hogy néhány napot a férjem és barátja egykori katonai szolgálatának a helyén időzünk Csehországban. Útba ejtjük morvaországi ismerőseinket is. Erzsikével annak idején osztálykiránduláson voltunk Prágában, így már nagyon várjuk, hogy néhány napot a fővárosban töltsünk. Nem merünk autóval indulni, a vonatkirándulás mellett döntöttünk. Már most hosszabb sétákat teszünk koraesténként, hogy bírjuk a sok gyaloglást. Hosszabb időre megyünk, két, de az is lehet, hogy három hétre. Ha valakinek valamilyen egészségügyi panasza adódna, pihenünk néhány napot, és folytatjuk a kalandozást tovább. Úgy örülök már, mint egy gyerek.

A közös élmények még jobban összekovácsolhatnak bennünket. Most, hogy már a gyerekek felnőttek, és az unokák is kamaszodnak, táboroznak, úgy gondoltuk, egy kis időt szánhatnánk magunkra, amíg még bírják a lábaink.

Az elmúlt években csak gyógyfürdőben jártunk, de ezt most kihagyjuk” – árulta el Erzsike. Azt is elmondta, nem volt túl könnyű rávenni kedves barátnőjét az útra, mert nem szeret kimozdulni otthonról. Végül mégis kötélnek állt, és amióta tudják az indulás időpontját, gyakran együtt vásárolnak, tervezik a kirándulós ruhatárukat.

Szerényen, mégis elégedetten

Egyetemistákat is faggattunk arról, milyen a megfelelő nyári program számukra. „Több nyári fesztiválra és táborba is bejelentkeztünk a barátnőkkel önkéntesnek. A zenei és filmes fesztiválokon az az előny, hogy szállást és ellátást kapunk, miközben mi is részesei lehetünk a fesztiváli eseményeknek. Új barátságokat köthetünk. Készülünk egy gyerektáborba is, ahol kézműves foglalkozásokat, alkotóműhelyeket vezetünk. Ennek külön örülök, hogy másoknak is segíthetünk!” – árulta el Kitti.

A lány egyetemi évfolyamtársa, Ádám nem készül idén sehová. A koronavírus-helyzet miatt a családi vállalkozásban kell segédkeznie. Ismét kinyithatták a sütödét és a nyári teraszt, minden kézre szükség lesz. Valakinek cipelnie kell a ládákat az áruval. Hasonló helyzetben van az egyik barátja, Jóska is. Az üvegházban kell segédkeznie a szülőkkel és a nagyszülőkkel, mert virágtermesztésből él a család.

Talán majd később, szezon után pihenhetünk egy kicsit, de nem érzem úgy, hogy ettől unalmas lesz a nyaram. Időnként kerékpárra pattanok, fürdök a barátokkal a közeli strandon. Nem hiszem, hogy az a fontos, hogy minél messzebbre utazzon az ember. Még a bezártság idejében szereztünk egy jó nagy vetítővásznat, így van lehetőségünk faluhelyen is filmeket nézni közösen. Asztalitenisz-versenyeket rendezünk, mint tavaly nyáron, és a közeli kosárlabdapályára is kijárok. Később bőven lesz lehetőségem arra, hogy szétnézzek a világban.

Ez most nem az az időszak. Szükségem van egy kis pénzre, mert nagy terveket szövögetek, ha végre lediplomáztam” – hangsúlyozta Jóska.

Ebből is látszik, hogy minden korosztálynak mást jelent a pihenés és a kikapcsolódás. A legjobb, ha a család összehangolja a kívánságait. Amire talán ajánlatos ügyelni, hogy az év folyamán halogatott, szőnyeg alá sepert problémák ne legyenek napirenden a kirándulások alkalmával. Ne használja ki a családfő a gépkocsiba szorult kamaszokat arra, hogy atyai prédikációt tart nekik. Ne hánytorgassa fel az édesanya, hogy az év folyamán kinek milyen mulasztása volt, kihasználva, hogy kisebb, szűkebb térbe szorul a család apraja-nagyja. Jócskán megkeserítheti a kirándulást az ilyen hangulatú utazás és ottlét. Legyünk körültekintőbbek, engedjük pihenni a velünk utazó szeretteinket, barátainkat, mert az ő jókedvüktől is függ, hogy mi jól és önfeledten üdülünk majd!

Száz Ildikó,

a szerző az Új Szó munkatársa

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?