Nézet

Távolságra gondol. NAPLÓ

Megkapni üveggolyóként. Átnézni a görbületén, egybefolyva látni a tájat. Hány száz féle zöld is? Harsogótól méregmélyig, á, hiába is számolom, reménytelen! Pirosnak mennyi árnyalata!
Szászi Zoltán

2021. július 9. 08:51

Vasárnap
Canva/Somogyi Tibor-felvétele

Pipacs és tátika, bodobács és katica. Sárgák, napraforgóféle éles táblányi sok és apró boglárkaszínek. Júniusi cserebogár, támadó poszméh csíkjai. Meg azok a kékek, búzavirágtól égboltkékig! Havasi cincér és fémes tücsök. Mikrovilágok. Univerzumok. Bele lehet szédülni. Közben elfér a tenyérben. Milyen hamar magra fordul mindig az a sok virág!

A Szent Iván-éji álmoknak régen vége. A Göncöl rúdja irányba állt, mostantól már megint új távlatot mutat. Innen annak látszik. Távlatnak. A szikra útja is az, csak rövid. Szikra, mely mágikus tűzben született, nyárközép éjszakáján, Keresztelő János ünnepe táján. Hogy ellobbant a láng! A sötétséget elűző tüzek hamukupacok már. Néhány gyors vihar majd mind bemossa még, ami belőlük megmaradt, bemossa a szomjas föld repedéseibe, kicsit pihenni. Aztán az ismeretlen erők odagurítják majd a por- és a hamuszemcséket a hajszálgyökerekhez. Finomra morzsolják őket, és ezeken a titokzatos csatornákon át megint felvándorolnak a múlékony anyag darabkái a napfényt fogó levelekbe. Gyors ez! Ahogy körbe megy, újra és megint minden. Ez lenne a távolság? Ez lenne a közelség? Ez lenne az a megfoghatatlan gyorsaságú idő, amely megint elszaladt?

Tavasz se volt, s nyár végét látni már a csillagpályák görbülésében. Ez a rongyos szirmú pipacs lenne a végtelen tér? Ez a mákszem egy csillagfelhő lenne? Galaxis, melynek mélyén napok forrnak, s bolygókat sodorgat a röppálya ereje, a sodródás? Távcső vagy mikroszkóp, egyre megy. Ugyanazt látni vele. Tágulást kifelé vagy befelé. Milyen gyors az idő!

Nemrég még a tavasz, majd megfordult Szent Iván éje körül az élni, a fényt látni mágiája, s máris, bizony, máris elszalad. Először egy kis borzongás lesz, kora este, félig éber, pislákoló csillagok remegése és az ég szélébe kapaszkodó lebukó nap utolsó sugarai közt. Aztán pokrócot előhúzó mozdulat lesz. Sötétben motozó rovarok lassulása. Régen eltávozottak buknak ezzel elő, megidézik őket az asztalvégi halk beszélgetések. Az éjszaka úgy fordul, olyan észrevétlen, mint a bagoly szárnycsapása. Nyári teliholdkor a messzeséget leső vad égnek tartott feje, ahogy beleszagol az illattal teli éjszakába. Minden megborzong kicsit, megérzi, itt a pillanat, most vagy soha kell élni.

Látni lehet már. Tudni lehet. Játszani kell vele. Megkapni üveggolyóként, és merni elgurítani! Koccra vagy közelre játszani vele. Ha kocc, kiütve a másik, ha közelre, akkor rabolva a másiké. Ki emlékszik még rá, hogyan kell gurítani?

Gyakorolni kell! Újra megtanulni, hogyan lehet, hogyan kell megfogni a távolságot, elcsípni két ujjal az időt? Olyan gyorsan múlik a nyár. Most volt még csak a tűztánc, csak most. Nem kell elfelejteni, hogy élni kell! Bárhogy, bármit diktál is a sors!

 

A teljes írás a nyomtatott Vasárnap 2021/27. számában jelent meg!

Aki vásárlás helyett előfizetné a Vasárnapot, az most egyszerűen megteheti: https://pluska.sk/predplatne/vasarnap/#objednat-tlacene

Támogassa a vasárnapot

Bizonytalan időkben is biztos pont a Vasárnap. Hogy a gazdasági nehézségek ellenére fennmaradhasson, fokozottan szüksége van az Olvasók támogatására. Fizessen elő egyszerűen, online, és ha teheti, ezen túlmenően is támogassa a Vasárnapot!

Kattintson ide, hogy a járvány közben és után is legyen minden kedden Vasárnap!

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
mato

Matovič és Sulík továbbra is az utalványok miatt hadakozik

gázár

Mennyit fizetünk jövőre a gázért?

Eduard Heger

Heger: a lockdown-t Lengvarský fogja felülvizsgálni a csapatával

Németh István

Elhunyt Németh István színművész

Kulák

Kattintás a Régi Győrre: dédapám miatt hívták Kuláknak a vendéglőt (GALÉRIA)

eurozóna

Történelmi csúcson az infláció az euróval fizető országokban

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.