Királyok kegyence, benszülöttek királya

Vasárnap

280 éve született és 235 éve hunyt el a 18. század egyik legeredetibb alakja, Benyovszky Móric, aki verbói kisnemesből lett Madagaszkár kormányzója. Rövid, de eseménydús életének talán nem is volt olyan mozzanata, amiről ma ismerhetnénk az egyetlen és kizárólagos valóságot.

Az újszülött Benyovszky vezetékneve mellé a verbói plébánián négy keresztnevet jegyeztek az anyakönyvbe: Mathias, Maurícius, Michael, Franciscus-Serafínus. Édesanyja Révay Anna Rozália bárónő volt, édesapja Benyovszky Sámuel százados, földbirtokos. Mindkettejüknek ez volt a második házassága. Révay bárónő rövid élete során – még a negyvenet sem töltötte be, amikor elhunyt – tizenhétszer szült, egyszer ikreket, vagyis még Mária Terézián is túltett. Halála után a testvérek és féltestvérek között ádáz örökösödési vita vette kezdetét, mert végrendeletében kitagadta az első házasságából származó lányokat, akik ebbe nem nyugodtak bele. Móric még a sógorai szarvasmarháit is elhajtotta, amiért bíróság elé akarták állítani. A több rendbeli rablás mellett például istentagadás is volt a rovásán, ezért a felelősségre vonás elől 1767-ben a Lengyelországnak elzálogosított Szepesváraljára menekült.

 

Női szívek hódítója

Itt ismerkedett meg a helyi mészáros lányával, Hönsch Zsuzsannával, akit 1768 április 20-án vett feleségül. Az ifjú házasok nem töltöttek sok időt együtt, mert Benyovszky 1769-ben a Pobiatowszki Szaniszló király ellen harcoló lengyel felkelőkhöz csatlakozott. Miután megsebesült, a kozákok foglyul ejtették és Kazanyba internálták, de sikerült megszöknie egy svéd fogolytársával. Szentpéterváron egy holland hajóra akartak felszállni, de a kapitány elárulta őket a cári rendőrségnek, és a két szökevényt kamcsatkai száműzetésre ítélték. Az út Szibérián át egy évig tartott, közben sok minden megmozdította Benyovszky fantáziáját. A tobolszki kormányzó engedélyével papírt, tintát kapott, és elkezdte írni útinaplóját, amelyben egymást váltották a hihetetlennél hihetetlenebb események és kalandok.

A foglyokat 1770 májusában a Szent Péter és Pál nevű hajóval szállították az ochotszki kikötőből Kamcsatkára. 1771-ben Bolsereckből sikerült megszökniük egy rakomány zsákmányolt szőrmével, és a bolserecki kormányzó lányával, Afanáziával, aki nagy szerelembe esett a délceg Móriccal.

 

Japánból Tajvanra

A mintegy százfős csapat a Szent Péter és Pál hajón Benyovszky verziója szerint először a Bering-szoros felé, északnak vette az irányt, majd Alaszka partjainál a Kodiak- és az Aleuta-szigetcsoport felé hajóztak. Benyovszky részletesen leírta, sőt le is rajzolta út közben tett felfedezéseit. A japán szigetvilágban akarták feleségül adni hozzá az egyik törzsfőnök lányát, de ő a házassági esküjére emlékezve visszautasította az ajánlatot. A szökevények 1771 szeptemberében Japán és Formosa (a mai Tajvan) érintésével a dél-kínai Macao szigetén kötöttek ki, ami őket megelőzően ez európai embernek még nem sikerült.

Macaóról 1772-ben Franciaországba hajózott a megtizedelt társaság, ott Benyovszky a király szolgálatába ajánlotta magát. Az volt az álma, hogy elküldik Formosa szigetére gyarmatosítónak, de a franciákat jobban érdekelte Madagaszkár. Így került 1774 februárjában kétszáz önkéntessel Madagaszkárra, ahol 1886-ban obeliszket emeltek a tiszteletére, a fővárosban pedig utcát neveztek el róla.

 

A malgasok királya

Benyovszky Madagaszkáron két kézzel szórta a franciák pénzét. Utakat és kikötőt épített, várost alapított, amelyet XV. Lajos királyról Louisburgnak nevezett el, megkezdte a mocsarak lecsapolását, elkészíttette Madagaszkár első térképét, geográfiai kutatásokat végeztetett, helyesírási szabályokat vezetett be, és betiltotta az olyan kegyetlen ősi szokásokat, mint például a lány újszülöttek vízbe fojtása. A helybeliek nem rótták fel neki, hogy mindeközben ő maga is fényűző életet élt, mert – sok politikussal ellentétben – valami maradt is utána. A bennszülött törzsek nagy részénél olyan komoly tekintélyt vívott ki magának, hogy 1776 októberében ampanszakabénak, azaz királyuknak és legfőbb parancsnokuknak választották. Népszerűségét és mértéktelen költekezését azonban rossz szemmel nézték a szomszédos szigetek – Isle de Bourbon és Isle de France (a mai Mauritius) – kormányzói. A francia udvarnak küldött jelentéseikben részletesen leírták, hogyan költekezik, ezért a tengerészetért, valamint a gyarmatokért felelős minisztérium 1776 szeptemberében ellenőröket küldött Madagaszkárra. Azok meg is állapították, hogy a szigeten látható beruházások nem állnak egyenes arányban az elköltött tetemes mennyiségű pénzzel. Benyovszky érezte, hogy ennek nem lesz jó vége, és mivel mindig ügyes taktikus volt, még mielőtt kirúgták volna, egészségügyi okokból kérte a szabadságoltatását.

 

Néger lányok Beckón

Párizsban aztán olyan ügyesen forgolódott a hivatalokban és a szalonokban, hogy nemcsak magas királyi kitüntetést eszközölt ki magának, hanem jelentős életjáradékot is. 1777 végén tért vissza a Monarchia területére, de nem Verbóra, hanem Beckóba, ahol megvette a Pongrácz grófok kastélyát. A helybeliek nagy ámulatára hat néger lányt is hozott magával, akiket 1779 januárjában kereszteltetett meg a helyi plébánián. Bár Mária Terézia megbocsátotta neki, hogy idegen hatalom szolgálatába állt, sőt grófi címmel is megajándékozta, Benyovszky mégsem érte be ennyivel, kalandor vére nem hagyta nyugodni. Továbbra is azon ügyködött, hogy visszamehessen Madagaszkárra, de gyarmatosítói tapasztalataira sem a francia, sem az osztrák, sem a brit udvar nem tartott igényt. Ezért felkínálkozott George Washingtonnak, hogy az oldalán részt vesz az amerikai polgárháborúban. Miután Washington is elutasította őt, egy rabszolgákkal kereskedő baltimore-i társaság segítségével felszerelt expedíció tagjaként 1785 júliusában szállt partra Madagaszkáron. Már az út is baljóslatú volt: felesége, Zsuzsanna a hajón szülte meg ötödik gyermeküket, aki az út során meg is halt, majd a francia hivatalok által lefizetett kapitány hajózott el titokban a rakománnyal.

 

Politikus és kalandor

Benyovszky Mauretánia néven új fővárost kezdett építeni Madagaszkáron, és azt tervezte, hogy kereskedni fog Franciaországgal, de az ottani hatóságok szemében már kegyvesztettnek számított. Isle de France kormányzója fegyveres csapatot küldött ellene, és az összecsapásoknak 1786. május 23-án a negyvenöt éves Benyovszky is áldozatául esett. Holttestét a francia csapatnak erősítést hozó de la Salle kapitány találta meg, aki a Mauretánia melletti erdőben temettette el, a sírjára két kókuszpálmát ültetett.

Benyovszky özvegye visszatért a beckói birtokra két lányával, és mindkettőt férjhez adta. Rozália huszonhét, Zsófia harmincnyolc évesen hunyt el, az anyjuk mindkettejüket túlélte. Az utolsó egyeneságú Benyovszky-leszármazott minden bizonnyal Platthy Miklós, a nagy világutazó szépunokája lehetett. Benyovszky Móric Hönsch Zsuzsanna Rozália nevű lánya 1779-ben született. Az ő lánya, Apollónia kötött házasságot a 19. század elején Platthy Lászlóval, hét gyermekük közül Árpád Hutirai-Lukácsi Gabriellával házasodott. Ebből a frigyből kilenc gyermek jött a világra, közülük Kálmán volt Platthy Miklós édesapja. A többi nyolcnak bizonyára nem született fiúgyermeke, mert a történészek őt tartották, most pedig a fiát, Miklóst az utolsó férfiági Benyovszky-leszármazottnak. Özvegyével, Platthy Etelkával 2019 őszén beszélgettünk a Vasárnapban.

 

A tehetséges hazudozó

A Magyar Madagaszkári Baráti Társaság 1995-ben emléktáblát avatott azon a helyen, ahol örök álmát alussza a nyughatatlan kalandor. A történészek véleménye megegyezik abban, hogy az erős túlzásokat, sőt kitalált történeteket is tartalmazó beszámolóit nem azért írta, mert született hazudozó volt, hanem marketingfogásnak szánta – így próbálta meggyőzni a hivatalokat, és mecénásokat szerezni, hogy visszamehessen Madagaszkárra. A realitásérzékét egy pillanatig sem veszítette el – erről tanúskodik az 1772–1776 között vezetett, pedánsan pontos madagaszkári jegyzőkönyve, amelyet a Brit Könyvtárban őriznek, és 2004-ben a Magyar Madagaszkári Baráti Társaság is kiadatta. Miközben nagy előszeretettel írt a nőknél aratott sikereiről, a feleségéhez mindvégig ragaszkodott. Egyszerre volt hű katona és összeesküvő, politikus és kalandor, csapongó szoknyapecér és hűséges férj, tehetséges szervező és hencegő szélhámos, pazarló nagyúr és nélkülöző koldus. Mindenekfelett azonban nagyformátumú és hatalmas akaratú ember, akit a teremtő nemcsak fantáziával, hanem bátorsággal is megáldott.


 

A teljes írás a nyomtatott Vasárnap 2021/29. számában jelent meg!

Aki vásárlás helyett előfizetné a Vasárnapot, az most egyszerűen megteheti: https://pluska.sk/predplatne/vasarnap/#objednat-tlacene

Érdekes

Ismeretlen iratok Benyovszkyról

A Benyovszky-emlékév keretében több mint ezeroldalnyi, eddig soha nem publikált, Benyovszky Móriccal kapcsolatos dokumentum érkezett orosz, amerikai, osztrák, francia és tajvani gyűjteményekből a Magyar Nemzeti Levéltárba. Az Amerikai Egyesült Államokból többek között Benyovszky Móric George Washingtonnak és Benjamin Franklinnek küldött leveleit, és a madagaszkári expedícióval kapcsolatos iratokat küldték el. Franciaország a gyarmatügyi minisztérium és a külügyi levéltár iratait küldte el az expedícióról, Madagaszkár gyarmatosításáról és a Benyovszky ellen foganatosított fellépésről, az osztrák partnerek pedig a Benyovszky család iratait, a neki adományozott grófi címmel és a rehabilitációjával kapcsolatos dokumentumokat adták át.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?