A Z generáció csillaga – Azahriah útja a telt házas Puskás Arénáig

a

Május végén Magyarország egyik legnépszerűbb énekese, a mindössze 22 éves Baukó Attila, művésznevén Azahriah színültig tölti a Puskás Arénát – egymás után háromszor. Igazi sikertörténet az övé, melyben az egész Z generáció osztozik: a multikulturalizmus, az internet és a fiatal törtetés diadala. Így tört korunk egyik legnagyobb magyar közszereplője a popzene és az internetes tartalomgyártás élére.

Baukó Attila 2002. január 28-án született Budapesten. Elvált szüleivel jó kapcsolatot ápol. Apja, aki később részben a menedzsere is lett, egy németországi autógyárban dolgozott, anyja pedig katonaként többször is megjárta Koszovót – Attila mára ikonikus fejkendőjét is tőle kapta. Mindketten támogatták fiuk érdeklődési köreit.

A Pál utcai fiú

Attilát először 14-15 éves korában ismerhette meg a világ a Paul Street nevű YouTube-csatornán, ahol főként paranormális városi legendákról, népszerű internetes elméletekről és izgalmas történelmi eseményekről készített összefoglaló videókat. Legnépszerűbb sorozata, a Rejtélyek nyomdokában több százezer kattintást hozott epizódonként. Emellett vlogokat (videóblogokat) is feltöltött, mesélt egyebek közt generációs traumáiról és iskolai megpróbáltatásairól. Egyik legnépszerűbb, több mint negyvenperces videójában arról számol be, hogyan kellett elhagynia iskoláját egy tanár-diák konfliktus miatt. Az internet fogyasztóként is fontos szerepet játszott az életében: korosztályához hasonlóan innen tanulta legtöbb készségét, mint amilyen a gitározás vagy az angolnyelv-tudás.

a
„Ezért rúgtak ki az iskolából”

Paul Street nevű YouTube-csatornájának egyik legnépszerűbb videójában arról mesél, hogyan kergették el tanárai középiskolájából. Elmondása szerint az osztályfőnöke máig érthetetlen okokból rászállt, és passzív-agresszív megnyilvánulásokkal, színlelt érdeklődéssel manipulálni kezdte őt. A téli szünet előtt aztán behívatta őt, és közölte vele, hogy minden tanár utálja, és ha így folytatja, el fogják tanácsolni. Ez volt a fordulópont, Attila innentől indokolatlanul rossz jegyeket és túlzó megrovásokat kezdett kapni, tanára pedig Messengeren is megpróbálta megfélemlíteni. Amikor a fiú egy tanórán megosztotta az esetet, a helyzet odáig fajult, hogy a szóban forgó tanár az egész tanári kart és az osztálytársakat is ellene akarta fordítani, azt állítva, hogy „rombolja az intézmény hírnevét”. Attila állítása szerint a tanév utolsó napján az igazgató félrehívta őt, és közölte vele, hogy bár a tanulmányi átlaga és magaviselete alapján nincs joguk eltanácsolni, ha jövőre is visszatér az iskolába, kitalálnak valamit, hogy megtehessék. A videó ezen a linken nézhető.

A csatornának mára több mint félmillió feliratkozója van, bár Attila elsődlegesen énekesi karrierjével foglalkozik. Ugyan gyerekkorától zenél, ezt az oldalát YouTube-profilján csak ritkán villantotta meg: egy 2018-as videójában például megemlékezett XXXTentacion amerikai rapper haláláról, egy másik alkalommal pedig az Olyan Ő című Bagossy Brothers Company-számot adta elő saját feldolgozásában. Kedvenc zenekarai között később olyanokat említett, mint a System of a Down, az Iron Maiden, a Pink Floyd vagy a Led Zeppelin.

Isten által segített

Ezt jelenti a héber eredetű „Azariah” név, mely egy H betű betoldásával később Attila művésznevévé vált. Azahriahként jelentek meg 2019-ben első, a Hundred Sins néven ismert, állandóan piros maszkot viselő producerrel közös dalai, melyek több millió kattintást értek el. A valódi áttörést azonban 2020-ban hozta neki a Rét című száma, melyet szintén egy másik magyar művész, DESH közreműködésével alkotott, s mely felkerült a Magyar Hangfelvétel-kiadók Szövetségének slágerlistájára. (Itt később a legtöbb Azahriah-dal szintén tiszteletét tette: a 2021-es Mind1 például a 9. helyen startolt, majd később egy időre listavezetővé is vált.) Azahriah befogadhatóságán sokat segítettek hétköznapi, önértékeléssel kapcsolatos dalszövegei, valamint hogy számait nehéz műfajilag behatárolni. Egyesek rapperként hivatkoznak rá, azonban többféle popirányzatot is ötvöz, és a magyar mellett néha angolul is énekel.

m
A név eredete

Baukó Attila először YouTube-on találkozott az Azariah névvel – a videó két, eltérő bevételű amerikai személy mindennapjait hasonlította össze, közülük hívták az egyiket így. Ekkor még csak a név hangzása tetszett meg neki, ám később utánanézett, és egy ókori zsidó uralkodó, (magyarul) Uzziás történetére akadt. Uzziás rendkívül vallásos nevelésben részesült, ám később, amikor hatalomra került, erkölcstelen, parázna életvitelbe kezdett, és haláláig nem bánta meg ezt a pálfordulást. Attila elmondása szerint azt a tanulságot vonta le a történetből, hogy a jó és a rossz fogalma rendkívül relatív, ezzel a szemléletmóddal pedig azonosulni tudott művészként, ezért vette fel az Azahriah nevet.

Nem sok időnek kellett eltelnie ahhoz, hogy az ifjú énekes koncertezni is elkezdjen, az érdeklődés pedig hatalmas volt iránta, még a Covid-járvány alatt is könnyűszerrel megtöltötte a nézőtereket. 2021 novemberében, két hónappal a telt házas Budapest Park-koncertje után az MTV európai díjátadóján az év magyar előadójává választották. A kitüntetés nem hatotta meg különösebben, saját bevallása szerint semmit nem tudott az eseményről, az is meglepte, hogy volt vörös szőnyeg. A díj üzenete azonban egyértelmű volt: Azahriah sztárrá vált.

Botrány és reflektorfény

Sokan így ismerték meg őt: csillagként, botrányhősként, nem pedig konkrét slágerek arcaként. 2022-ben pedig meg is tapasztalhatta, hogy mindez mivel jár: a Szolnoki Palacsintafesztiválon ugyanis váratlan botrányba keveredett – valaki videóra vette, ahogy nyilvánosan megcsalja barátnőjét. Az esetet utólag a tőle megszokott közönséges, őszinte módon reagálta le, amivel sokakat felháborított. Azt mondta, a botrányt nem bánja, csupán azt, hogy megbántotta a barátnőjét. Apja, aki részben menedzselte is őt, sokkal intenzívebben reagált az eseményekre. Patkánynak nevezte a videó gazdáját, és kijelentette, hogy szigorítások lépnek érvénybe: kevesebb lesz a nyilvános fotózási és interjúztatási lehetőség, a zenekar tagjait pedig biztonsági őrök kísérik majd mindenhova.

Az énekes hírnevén persze nem esett helyrehozhatatlan csorba. Alig pár hónappal később kiszivárgott egy nem hivatalos lista, mely Magyarország legdrágább előadójaként tüntette fel őt. Ezt követően a Papp László Sportarénában énekelt telt háznak, egy évvel később pedig rekordidő alatt keltek el a jegyek a Puskás Aréna-koncertjére, és végül triplázni kényszerült, hogy eleget tegyen a keresletnek. A koncerthármas e hónap végén valósul meg. Ez pedig minden jel szerint csak a kezdet. A 22 éves sztár már most nemzetközi turnéra készül, idén pedig Szlovákiában is láthatjuk őt: augusztusban Komáromban és Pozsonyban is fellép majd.

a
A legdrágább előadó?

2023-ban a Reddit nevű internetes fórumoldalon kiszivárgott egy lista a legismertebb magyar előadók béréről. Bár ezek nem hivatalos adatok, több – a jegyzékben szereplő – művész is megerősítette, hogy valódiak a rá vonatkozó számok. Ha hihetünk a listának, akkor Azahriah jelenleg a legdrágább magyar énekes: egy 75 perces nagykoncertért 6 millió 350 ezer forintot (a jelenlegi árfolyam szerint 16 167 eurót) kér el.

Azahriah sikertörténetéből több tanulság is levonható. A legérdekesebb viszont talán az, hogy a Z generáció törtetése többé már Magyarországon sem szélmalomharc. Az internet és a fiatalos lendület egy pillanat alatt sztárt faraghat bárkiből.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?