Archívum

Csapóajtó a Dunán

Novemberi estén, 2015-ben, a következő feladványt kellett megfejteni az országokat, kontinenseket átölelő Duna Televízió műveltségi vetélkedőjében: „Párkapcsolatban élő hölgyeknél az idő múlásával jelentkező személyiségváltozás.”
Vasárnap

2016. január 24. 21:05

Alatta az üres téglalapsorban előtűnt néhány betű mintegy segítségül, ahogy mindig. Nem emlékszem, végül sikerült-e fényt deríteni a sokféle választ gerjesztő kérdésre, mi az a személyiségváltozás a hölgyeknél, ha viharos, házzengéses időszakok ellenére is kitartanak férjük, élettársuk mellett, esetleg líraibb, romantikusabb vagy arisztokratikusabb lelkületű párokra gondolva – ha karon fogva lépnek át minden óesztendőből az újba. Azt most hagyjuk, hogy manapság egyre kevésbé beszélhetünk hosszú távú párkapcsolatról, és hogy innen nézve ezt a kérdéskört belengi némi anakronizmus. Szóval nem emlékszem, talpon maradt-e valaki, a kihívó vagy a kihívott versenyző, mindenesetre az ELSÁRKÁNYODÁS jelent meg a képernyőn megfejtésként. (Megjegyezném közben, a játék vezetőjének villáminterjúi révén már-már egyfajta felmérésnek is tekinthető a Maradj talpon!, merthogy erről a műsorról beszélünk, olyan elterjedt újkori jelenségek igazolásának, hogy: majdnem mindenki Budapestre húz, majdnem mindenki mást csinál, mint amit tanult, vagy amiről diplomája, diplomái vannak, miközben fura foglalkozásnevekkel ismerkedhetünk, úgymint járatkiszolgálási irányító, bérbeadási csoportvezető, oktatástechnikai koordinátor, adminisztrációs irodavezető.)

De térjünk vissza témánkhoz. Szeretem a nőket – melyik férfi nem?! –, a jók után meg is fordulok. A nyakammal ugyan már képtelen vagyok pörgetni a fejemet az utcán, a csigolyák nem engednek, egy ideje a tengelyem körül fordulok száznyolcvan fokot. Nekem tehát eszembe sem jutott, hogy fennakadjak az ELSÁRKÁNYOSODÁS kifejezésen, nem rohantam telefonálni a Dunába a nők védelmében, tiltakozó kommentet sem küldtem sehova. Nekem ugyanis a nő mint sárkány vagy az elsárkányosodás lehetőségének hordozója bőven belefér ebbe a jó hangulatával, humorával, sodró lendületével nézhető-élvezhető vetélkedőbe. Főként, hogy sárkányok, boszorkányok márpedig vannak, és nem is elsősorban az anyósviccek szintjén, lapozzuk csak fel a magyar szólások és közmondások könyvét, mely évszázados élettapasztalatokból leszűrt egy-két mondatos alapigazságok gyűjteménye. Ja, hogy a ma valóságában vannak-e a szóban forgó szörnyetegekből?! A nóta szerint nincsenek, sőt „a lányok, a lányok, a lányok angyalok, a férfiakkal csak komédiáznak”, és ha már tévéműsor, akkor az egyik kereskedelmi csatorna minapi celebvetélkedőshow-jában angyaloknak hívták a nőket, a férfiak alkották az ördögök csapatát. És mégis! Akadt tévénéző, aki kiakadt a „dunás” ELSÁRKÁNYODÁS-on, a világhálón. „A nők adójából is tartják fenn a köztévét – írta. – Hogy szerepelhet ez a kérdés 2015-ben egy műveltségi vetélkedőben? Mi köze ennek a műveltséghez?”

Nóta ide, celebshow oda, lám mégis léteznek sárkányok, pontosabban: hölgyek, akik párkapcsolatban az idő múlásával elsárkányosodnak. Tudniillik éppen az említett tévénéző hölgy felháborodása sugallja, igazolja ezt a legjobban, noha lehetséges, hogy ő még tiszta, nála még nem indult be a folyamat. De tiltakozik nemének védelmében. Nem tudom, honnan, miért, bevillan itt Justin Trudeau, Kanada közelmúltban megválasztott 43 éves új miniszterelnöke, a konzervatívok fölött elsöprő győzelmet arató Liberális Párt vezetője. Azt hiszem, ő is csak mosolyogna ezen az egészen. Igaz, a felesége még fiatal, kormánya friss. Az a kormány, melyben az ország történelme során először 15 a nő, és 15 a férfi. Amikor megkérdezte tőle az egyik riporter, miért olyan fontos neki a nemek egyenlő aránya, a nős, háromgyermekes, bevallottan feminista Justin Trudeau azt válaszolta: „Mert 2015 van.” (Taps.) „A kanadaiak kiváló képviselőket választottak a parlamentbe mindenütt az országban, és én boldog vagyok, hogy a legjobbakból állíthattam össze kabinetemet.” Melyben tárcát kapott indián, inuit, afganisztáni menekült, több indiai származású, de fogyatékos, valamint meleg személy is. Nagy részük fiatalabb ötvenévesnél. „Végre egy kormány, amely úgy néz ki, mint Kanada” – jegyezte meg a miniszterelnök. Sokan ezt nem így gondolják, még a hazájában sem, főként a hölgyek miatt. Kirakatmegoldás – sietett kijelenteni a magyarországi közmédiumokban mostanában ügyeletes politológus vagy mi. Siessen. Én pedig várok és szurkolok – sikerül-e Justin Trudeau-nak legendás édesapja nyomdokain haladni, persze egy másik évszázadban, más körülmények között. Nem tagadom, Pierre Trudeau, aki 1968 és 84 között kétszer is miniszterelnöke volt a juharlevél országának, a Beatles, Woodstock, Elvis Presley mellett még távolból is kicsit az ifjúságomat, korai férfikoromat jelentette nekem laza, pulóveres megjelenésével, szabadságszeretetével, gondolkodásával, melynek egyik jelszava: „az államnak nincs keresnivalója a nemzet hálószobáiban”. Egyébként a demokráciában, ha normálisan működik, fékekkel és ellensúlyokkal, hamar kiderül, mi a kirakat, és mi valami más. Az idő, vagyis a választási ciklus múlásával pedig az is, jelentkeznek-e személyiségváltozások a minisztereken, sárkányosodnak-e el a hölgyek, ördögösödnek-e el a férfiak. Mármint a párkapcsolatukon kívül. Ha igen, na akkor kell felugrani. Különben megnyílik alattunk a csapóajtó.  

 

 

 

 

Támogassa a vasárnapot

Bizonytalan időkben is biztos pont a Vasárnap. Hogy a gazdasági nehézségek ellenére fennmaradhasson, fokozottan szüksége van az Olvasók támogatására. Fizessen elő egyszerűen, online, és ha teheti, ezen túlmenően is támogassa a Vasárnapot!

Kattintson ide, hogy a járvány közben és után is legyen minden kedden Vasárnap!

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
állampolgárság

Szakértők szerint sem hoz előrelépést az állampolgársági törvény módosítása

tüdő illusztráció

Covid-19 utáni tüntetek - Segíthet az oxigén és a rehabilitáció

kihalt állatfajok

GALÉRIA: 10 állatfaj, mely az ember miatt halt ki

Varga Anikó

Magyar vagyok. Mit jelent Önnek ez a mondat? Aki válaszol: Varga Anikó

Messenger

Akadozik a Messenger Szlovákiában

országos tesztelés

Újabb tesztelési körre készülnek a települések

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.