Hogy több maradjon a kasszában

kassza

Az elmúlt év során valamennyien kénytelenek voltunk újragondolni a kiadásainkat. A gazdasági kérdésekkel foglalkozó szakemberek hangsúlyozzák, hogy a járvány miatt szinte mindenki erre kényszerül, egyre többen jutunk kevesebb bevételhez.

A kiadásokat észszerűséggel lehet mérsékelni, a sok kicsi sokra megy elv alapján pedig a hónap végére annyit legalább meg tudunk spórolni, hogy a családi kassza ne menjen mínuszba. A tudatos spórolás arra kényszeríti a vásárlót, hogy gondolja át korábbi fogyasztói rutinszokásait. A kialakult körülmények miatt a pénzköltési kultúránk is módosulni látszik, hiszen egyre többen hívják segítségül az internetet. A spórolás nagyon egyszerűen abban áll, hogy a hónap végére több legyen a kasszában maradó pénz. Mutatjuk, milyen hétköznapi, egyszerűnek tűnő lépésekkel mérsékelhető a kiadási oldal.

Kövessük pénzünk mozgását!

Megfontolandó nagyanyáink jól bevált, egyszerű módszere, hogy vezessük a kiadásainkat és a bevételeinket. A módszernek köszönhetően világos képet kapunk, mi az, ami felesleges kiadásnak minősült, mi az, amit a következő hónapban nem kell megvenni, kifizetni. A bevételek és kiadások nyomon követésénél az online tranzakciók esetében segítségünkre lehet a bankunk online felülete, amely pontosan követi pénzünk mozgását.

Fő aranyszabály, hogy ne vásároljuk túl magunkat, ne töltsük meg roskadásig a hűtőnket, kamránkat, úgy vásároljunk, hogy másnak is maradjon. Nem először feltett jogos kérdés: Vajon tényleg szükségünk van húsz kiló lisztre és egy év alatt elfogyaszthatatlan mennyiségű élesztőre? Tényleg kell egy átlagos háztartásban kaszárnyányi embernek elég toalettpapír, palackozott víz és dobozos sör? Saját tapasztalatom szerint akkor tudjuk legjobban felhasználni az alapanyagokat, ha a nagybevásárlást havi kétszeri alkalomra redukáljuk. A beszerzőkörút előtt ajánlatos feljegyezni azoknak az ételeknek az alapanyagait, amelyeket a következő napokban szándékozunk elkészíteni, ezzel az alapanyag-beszerzéssel nemcsak időt, hanem pénzt is spórolunk.

Süssünk, főzzünk!

Az otthon elkészített ételek nagyban hozzájárulnak, hogy a hónap végén több pénz maradjon a pénztárcánkban. Általában az időt spóroljuk meg magunknak, ha étteremben eszünk, ha onnan rendeljük meg a családi menüt, meg persze – és ez sem elhanyagolható szempont – támogatjuk is valaki másnak a megélhetését. Ha nem estünk el a megszokott bevételünktől, most még fontosabb, hogy megtartsuk ezt a jó szokásunkat, legalább bizonyos időközönként használjuk ki e szolgáltatást. Ha azonban össze kell húznunk a nadrágszíjat, két főre már egészen biztos, hogy megéri főzni, négy fő esetében pedig szemmel látható gazdasági változást tapasztalhatunk a hónap végén. Aki tanácstalan, hogyan is kezdjen neki, a Vasárnapban minden héten talál olyan recepteket, amelyek elkészítésével örömet szerezhet családjának, sőt a pénztárcájának is!

Csökkentsük a rezsiköltséget!

A víz, a villany, a fűtés, a bérleti díj a háztartási kiadások azon tételei közé tartoznak, amelyeket nem tudunk elkerülni, legfeljebb minimalizálni, kordában tartani. Otthonunk rezsiköltségét úgy tudjuk csökkenteni, ha következetesen odafigyelünk, hogy a nem használt készülékeket kikapcsoljuk, a vízfogyasztást minimalizáljuk, a fűtést úgy állítjuk be, hogy az éjszaka folyamán alacsonyabb legyen a hőmérséklet. Az elektromos fűtőtesteket jobb elkerülni, hiszen fölöslegesen rengeteg áramot fogyasztanak, minden szempontból sokkal takarékosabb jobban felöltözni. Közben pedig érdemes átgondolni az internetre, mobiltelefonra szánt kiadásainkat is. Vajon reálisan mennyire használjuk ki ezek valamennyi szolgáltatását? Lehet, hogy rögtön kiderül, igényeinknek olcsóbb díjcsomag is teljesen megfelel.

Tippünk

Először fontoljuk meg, mi az, amin tudunk változtatni, s mi az, amin nem. Kevésbé leszünk csalódottak, ha reálisan látjuk a képet. A megtakarítás akkor lesz sikeres, ha nem esünk túlzásokba: csak annyiban változtatunk szokásainkon, hogy ne sértsük családtagjaink szabadságát, biztonságát. Ajánlatos kikérni mindenki véleményét, annál is inkább, mert csak akkor lesz sikeres a vállalkozás, ha mindannyian közösen teszünk az érdekében.

A teljes írás a nyomtatott Vasárnap 2021/4. számában jelent meg!

Aki vásárlás helyett előfizetné a Vasárnapot, az most egyszerűen megteheti: https://pluska.sk/predplatne/vasarnap/#objednat-tlacene

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?