Okos dolog hitelt felvenni karácsonyra?

karácsony

Élelmiszerre, ajándékra, de utazásra, szórakozásra is karácsony előtt költjük a legtöbbet. Sokan csak úgy tudják ezt megoldani, ha hitelt vesznek fel. Okosan teszik? Viola Tibor pénzügyi tanácsadó vázolja a kockázatokat és lehetőségeket. 

A karácsonyi bevásárlás és ajándékvásárlás megtervezése rendkívül fontos annak érdekében, hogy elkerüljük az anyagi nehézségeket. Pénzügyesként az a tapasztalatom, hogy ilyenkor az emberek többet költenek, mint általában, és sokan választanak valamilyen hitelt, hogy fedezzék a kiadásaikat. A mostani gazdasági helyzetben a kölcsönök gyakran magas kamatköltségekkel járnak, emiatt pedig az eredeti vásárlás ára jelentősen megemelkedhet. A fogyasztói hitelek átlag kamatai 6-7% (p.a. – azaz éves szinten) körül mozognak, viszont a nem banki hitelek általában havi kamatokkal számolnak. Ez utóbbiak jelenleg 1,5-2%-on mozognak havi szinten, ami 20% vagy magasabb éves kamat is lehet!

Viola Tibor

Tehát egy ezereurós hitel három évre felvéve, 7% éves kamattal számolva kb. 1150 euróba fog nekünk kerülni. Ez több mint 11%-kal több, mint a felvett összeg. Ha 1000 euró hitelt 3 évre, 1,5%-os havi kamattal törlesztünk, az kb. 1350 euróba fog kerülni, ami 35%-kal több, mint a felvett összeg. Ha pedig valamikor késve törlesztünk, még büntetést is kell fizetni, ami még jobban megnöveli a végösszeget! Ez könnyen vezethet az adósságspirálhoz, különösen, ha nincs megfelelő visszafizetési terv.

Vigyázzunk, nehogy jövő karácsonykor még az előző évi adósságunkat törlesszük, mert ez hosszú távon jövőbeli jövedelmünket is terheli.

Ez komoly pénzügyi problémákat okozhat, és nagyban csökkenti a hitelminősítésünket. A drága, magas kamatlábú hiteleink miatt esetleg semennyi vagy csak kevesebb jelzáloghitelt kaphatunk a jövőben, ami akadály lesz a lakhatásunk rendezésében. 

Ha képesek vagyunk felelősségteljesen kezelni a hitelünket, akkor viszont lehetnek előnyei is. Ilyen például a részletfizetés. A hitel lehetőséget ad a vásárlóknak a költségek elosztására több hónapra, így könnyebben megfizethetővé válnak a nagyobb kiadások. Néhány hitelkártya vagy hitelprogram jutalmakat vagy kedvezményeket is kínálhat. Ha időben törlesztünk, akár a kamatokat is elengedhetik.  

karácsony

Az ajándékok terén érdemes tudatosan tervezni. Legyen egy pontos költségvetésünk arra, hogy mennyit tervezünk költeni karácsonyra. Mielőtt kölcsönt vennénk fel, gondolkodjunk el az alternatív lehetőségekről. Ha mégis a kölcsön mellett döntünk, alaposan tájékozódjunk a kamatlábakról és a hitel feltételeiről! Legyen részletes tervünk a kölcsön visszafizetésére. Legyen félretett tartalékunk.

Ha lehetséges, inkább takarítsunk meg előre a karácsonyi költségekre. Ez minimalizálja a kockázatokat, és megakadályozza, hogy túlzott adósságba kerüljünk.

A takarékoskodás segít abban, hogy elkerüljük a pénzügyi stresszt. Nem kell hitelhez folyamodnunk, elkerülhetők a magas kamatok. Így megmarad a magasabb hitelminősítésünk is. Választhatunk kreatívabb ajándékokat is, például saját készítésű vagy személyre szabott ajándékokat, amelyek nem feltétlenül kerülnek sokba, de személyes értékkel bírnak.  

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?