Fagyos riviéra. Miért hasznos a jeges fürdő?

Vasárnap

Jéghideg víz, lubickoló emberek. Egy meleg, fűtött szobában ülve nehéz elképzelni, hogy valakik miért sétálnak be a jeges vízbe, majd úsznak – néhányan kesztyűben és kötött sapkában – hosszú percekig. De vajon mi ebben a jó? Miért csinálják ezt emberek milliói? Ennek jártunk utána!

Az északi országokban a kultúra része a jeges fürdőzés, ám itthon is egyre nagyobb azok száma, akik télen is rendszeresen ellátogatnak valamilyen tóhoz, folyóhoz, hogy megmerítkezzenek.

Az első mártózás

Keresztényi Dávid rezidens orvos a koronavírus idején, az uszodák korlátozott nyitvatartása miatt próbálta ki ezt a módszert: „Megismerkedtem egy dunaszerdahelyi sportközösség, a TopRunDS egyik vezetőjével. Rendszeresen jártak úszni nyílt vízre, én pedig csatlakoztam hozzájuk. Végigúsztuk a nyarat, majd jött az ősz. Naivan azt hittem, hogy ennyi volt, de aztán hamar felvilágosítottak, hogy kezdődhet a jeges úszásra való felkészülés.”

A kisfaludi Angyal Viktória tavaly kapott egy Wim Hofról szóló könyvet, aki a hideg vizes terápia egyik népszerűsítője (a Wim Hof-módszerről lásd keretes írásunkat).Viktória azóta napi szinten alkalmazza a hideg zuhanyt, gyakorolja a légzésterápiát, s hetente egyszer megmártózik a tóban – télen is.

Győry Attila írót, a Családi Könyvklub vezetőjét mások példája inspirálta: „Figyeltem ahogy a jeges úszók kijönnek a vízből, és láttam a szemükben az adrenalint. Én is vágytam erre az érzésre.”

Tóth Tibor színművészt, a komáromi Jókai Színház korábbi igazgatóját a kíváncsiság vette rá. „Mivel Dunaradványon lakom, nyáron mindennap úszom. Eldöntöttem, hogy az ősz beköszöntével és a hideg beálltával sem hagyom abba, és télen is folytattam az úszást.”

Fejben dől el

Mind a négyen hamar beleszerettek a fagyos fürdőzésbe. Amikor erről beszélnek, mindannyiuknál visszatérő kulcsszó a félelem, az akaraterő és az adrenalin.

Fejben kell eldönteni, hogy ezt most végigcsinálod. Miután belemész a néhány fokos vízbe, és elönt az adrenalin, az egészen különleges érzés. Félrerakod magadban a fájdalmat, s csak az úszásra és a kitűzött táv teljesítésére összpontosítasz. S ahogy kijössz a vízből, akkor elöntenek a boldogsághormonok. Vacogsz, de felfrissülve és jókedvűen mész haza” – meséli Dávid. A pácienseinek még nem, de a barátainak már többször ajánlotta, hogy csobbanjanak egyet télen is. „Amióta télen is úszok, sokkal jobban bírom a hideget. Idén például még egyszer se vettem elő a télikabátomat, pedig szinte minden reggel kerékpárral megyek munkába” teszi hozzá.

Uralni a testünket

Tibor azt vallja, megtanult hatni a testében zajló folyamatokra. „A szervezetem alkalmazkodott a külső és belső stresszhatásokhoz, és sokkal ellenállóbb lettem.” Elmondása szerint a hidegterápia segítségével sikerült kilépnie a komfortzónájából, s egy olyan belső erőt aktivizált magában, amelyről addig nem is tudta, hogy létezik.

Viktória azt tapasztalta, hogy szinte meditatív állapotba kerül a hideg vízben: „Teljes testi és lelki tisztaságot érzek. Nem gondolok semmire, csak a természet hangjait hallom, a légzésemre koncentrálok. Ez nagyon jó érzés.”

Attilának is hasonló élményei vannak: „Ahogy uralod a testedet, szimbiózisba kerülsz önmagaddal, s ez olyan endorfinlöketet ad, amit csak a beavatottak érzékelhetnek. Ez igazi énidő, csak te vagy ott magadnak. Ilyenkor lecsendesedem, magamra maradok. Ez egy rendkívüli állapot.”

Vasárnap

Tanácsok kezdő merülőknek

Ez mind idillien hangzik, de a hidegvizes úszás veszélyes is lehet. Nem árt némi felkészülés, tájékozódás, mielőtt nekivetkőzünk.

Dávid rezidens orvosként azt tanácsolja, hogy semmiképp se ugorjunk hirtelen a vízbe. „Először menjünk be derékig, vizezzük be a felső végtagjainkat, a mellkasunkat, s csak utána bukjunk le a víz alá. Így nem éri akkora sokk a szervezetünket. Ha hosszabb időt tölt az ember a hideg vízben, akkor pedig fennáll a kihűlés (szakszóval: hipotermia) veszélye. Fennáll a szívritmuszavarok veszélye is, asztmásoknál pedig rohamot idézhet elő a hideg víz. Az alacsony hőmérséklet következtében a végtagok előbb-utóbb elzsibbadnak, görcs is kialakulhat, ami egy kevésbé magabiztos úszónál nem a legszerencsésebb körülmény. Miután kijöttünk a vízből, ne öltözzünk fel rögtön, érdemes egy kicsit kocogni, átmozgatni magunkat.”

Viktória hozzáteszi, hogy a merülés előtt ne fogyasszunk alkoholt, s hogy hallgassunk a testünk jelzéseire. Ha úgy érezzük, hogy nem fog menni, akkor ne erőltessük a dolgot. „Én például egy megfázás után kihagytam a megszokott heti merülésemet. Egyszerűen nem kívánkoztam a vízbe. Nekem fontos, hogy jó érzéssel csobbanjak.”

Mintha meginnék egy liter energiaitalt!”

Attila szerint nagyon fontos a mentális jelenlét, az akaraterő. „A hideg víz először beléd harap, igazi sokkhatás ér, de mire észbe kapsz, már úszol is. Annyi időt töltök a vízben, amennyi jólesik. Vannak, akik nem is úsznak, csak üldögélnek. Ez is teljesen rendben van, de én inkább a mozgást kedvelem. Amikor kijövök a vízből, felturbózott állapotban vagyok, olyan, mintha egyszerre meginnék egy liter energiaitalt.”

Tibor is az úszás utáni érzésre esküszik. „Általában felgyaloglok a Duna partján, az árral szemben kb. nyolcszáz métert, s onnan az árral leúszok a házunkig. Amikor a vízből kijövök, húsz-huszonöt percet még kint vagyok a teraszon, de egyáltalán nem fázom. Ez fantasztikus érzés.”

Jeges falkák

Nem véletlen, hogy egyre több csoport és klub jön létre, melynek tagjai együtt élvezik a hideg víz jótékony egészségügyi hatásait (a pozitívumokról lásd Szebb bőr, nyugodtabb lélek című keretes összeállításunkat).

A jeges csobbanás biztonságosabb és szórakoztatóbb is csoportosan. „Sosem tudhatjuk, mikor kerülünk olyan helyzetbe, hogy szükségünk lehet a másik segítségére. Számomra megnyugtató érzés, ha a nyílt vízen úszik valaki mellettem. Mondom ezt úgy, hogy magabiztos, gyakorlott úszónak tartom magam. Ráadásul sokkal könnyebb belemenni az egy-két fokos vízbe, ha rajtunk kívül más is van” – magyarázza Dávid.

Ő néha Attilával együtt szokott csobbanni. Azt tanácsolják az érdeklődőknek, hogy először mindenki nézzen utána, a környéken vannak-e „jegesmedvék”, és azokkal együtt próbálja ki az élményt.

Hol vannak télen a nyári úszótársak?

Viktória szeret elmélyülni, elcsendesedni, így ő nem csoportosan fürdik. Általában a testvérével megy ki a tóhoz. „A nagy társaság nem vonz. Szeretek fürdés közben relaxálni, ehhez csendre van szükségem. Voltam már kint egyedül is, de sokkal jobb, ha van velünk valaki, úgy biztonságosabb.”

Tibor egyedül úszik, de nyitott rá, hogy mások is csatlakozzanak hozzá. „Nyáron voltak társaim, de télre elfogytak. Próbáltam csapatot szervezni, de itt, Dunaradványon nem nagyon lelkesedett senki. Idén ketten is megígérték, hogy jövőre leúsznak velem a kultúrházig, ahol a mikulásfutást szokták szervezni. Kíváncsian várom.”

Érdekes

A Wim Hof-módszer

Wim Hof holland extrém sportolót sokan Jégemberként emlegetik. Rendkívüli állóképességéről és hidegtűréséről híres. A teljesség igénye nélkül: közel két óráig ült egy kád jégben, megmászta a Kilimandzsárót rövidnadrágban, lefutott egy maratont mínusz 20 Celsius-fokban. Wim Hof módszere, amelyet világszerte oktatnak, három pilléren alapul: légzés, hidegterápia és elköteleződés.

Légzéstechnikája tudatos, mély hasi légzés, ami kontrollált hiperventillációt (szapora légzést) eredményez.

hidegterápia alatt a hideg vizes fürdést, zuhanyt érti, de ide sorolható a krioterápia is, ami egy olyan fizikoterápiás eljárás, amelynek során a páciens testét extrém, mínusz 100 Celsius fok alatti hőmérsékletnek teszik ki egy speciális jégszauna segítségével.

Az elkötelezettség annyit tesz, hogy mindezt rendszeresen kell végeznünk, s akkor fogjuk megtapasztalni a pozitív hatásait.

A Wim Hof-módszerről könyv is jelent meg magyarul, a Jaffa Kiadó gondozásában.

Vasárnap

Szebb bőr, nyugodtabb lélek

A hideg vizes mártózás pozitív hatásai

A hideg csökkenti a fájdalmat, és gyorsítja a regenerációt. Nem hiába láthatunk kedvenc sportolóinkról olyan felvételeket, amikor jeges vízbe merülnek egy-egy kimerítő meccs vagy edzés után. Lássuk hát, hogy mi gyógyhatásai vannak a hideg víznek!

 • Erősebb immunrendszer

A hideg serkenti az immunsejtek termelését. Akik rendszeresen vesznek hideg fürdőket, azok ritkábban betegszenek meg. Többen arról is beszámoltak, hogy könnyebb lefolyásúnak éreztek egy-egy megfázást, enyhébb tüneteket tapasztaltak.
 

 • Jobb vérkeringés

A jeges víz hatására az erek összehúzódnak, a szervezet a belső szervek megfelelő vérellátására összpontosít a külső felületek helyett, ezáltal felélénkül a vérkeringés. A hideg a teljes érrendszert megedzi, beleértve a hajszálereket is.
 

 • Nagyobb akaraterő

Ahhoz, hogy az ember képes legyen feladni a kényelmet, majd leküzdeni a hideget, magas fokú önfegyelem és önkontroll kell. Akik rendszeresen csobbannak hideg vízben, az akaraterejüket is megedzik, hiszen újra és újra ki kell lépniük a komfortzónájukból.
 

 • Pozitív gondolkodás

A hideg víz hatására endorfin (ún. boldogsághormon) szabadul fel. A megnövekedett endorfinszint a fájdalmat is csökkenti. Egy kísérlet azt is bebizonyította, hogy a napi kétszeri, 2-3 perces hideg vizes zuhany enyhíti a depresszióban szenvedő betegek tüneteit.
 

 • Gyorsabb regeneráció

A bőrfelület hűtésével arra késztetjük szervezetünket, hogy felgyorsítsa a keringést, és oxigéndúsabb vért juttasson a testrészeinkbe. Ennek eredményeként a regenerációs folyamatok felgyorsulnak.
 

 • Szebb bőr

A vérkeringés javulása a bőrre is hatással van: több oxigént és tápanyagot kap. A jeges csobbanás rendszeres gyakorlói szebb bőrtónusról, kisimult bőrről számolnak be. A hideg hatására a pórusok összehúzódnak. A hideg víz egyébként gátolja a fejbőr kiszáradását is: ez kevesebb korpásodást, erősebb hajszálakat eredményez.

Vasárnap

Kockázatok és mellékhatások

Nem szabad megfeledkezünk viszont a rizikókról sem:

 • kihűlés
 • sokk
 • szívritmuszavarok
 • légzési nehézségek
 • fulladás
   

A jeges fürdő nem ajánlott szív- és érrendszeri, valamint légúti betegségekben szenvedőknek. Mielőtt kipróbálnánk, tartsuk észben a fokozatosságot!

A cikk a Vasárnap családi magazin 7-es számában jelent meg, 2024. február 13-án.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?