„Az Értől az Óceánig” avagy Az amatőr színjátszástól az egyetemi docensségig

Vasárnap

Az online térben hiányzik a hallgatói visszacsatolás, a Budapesti Gazdasági Egyetem oktatóit viszont a diák írásos formában értékeli. A tanár felkészültségét, előadásmódját, viselkedését, és írhat pár mondatos általános véleményt. A fenti visszajelzéseket olyan tanár kapta, aki egykor a szímői alapiskola padjait koptatta. Nagy Milada szakterülete a biztonságpolitika.

A BGE egyik legjobb oktatója. Kedves, szimpatikus, nagyon jó humorú ember.”

Bármilyen kérdésem volt, egy napon belül válaszolt, nagyon segítőkész.”

Naprakész, türelmes, lelkes. Széleskörű a tudása. Szeretem a lényét és az óráit.”

Hihetetlenül korrekt.”

Szép emlékeim vannak az érsekújvári gimnáziumból, ahol nagyon összetartó osztályunk volt. Mojzes Ildikó friss diplomásként lett osztályfőnökünk, neki köszönhetően többen kémiát akartunk továbbtanulni. Én magam is vegyészmérnökire jelentkeztem Pozsonyba, és fel is vettek. A másik nagy szerelmemet, a színházat, Csémy Évának köszönhetem. Szülőfalumban az ő amatőr színjátszócsoportjába jártam, és nagyon megtetszett a színpadi világ. A Jókai Napokon rögtön az első főszerepemben (Schwajda György: Mari) elnyertem a legjobb női alakítás díját. A darab nagyot robbant, mert a szocializmus összedőlését vetítette előre, és 1988 tavaszán adtuk elő. Még maga a rendező, Évi is megjegyezte, hogy ez csak utópia, aztán mégiscsak jött nemsokára a bársonyos forradalom – nevet Milada. – Érettségi után felvételiztem a színházhoz, és fel is vettek a Kassai Tháliához. Választhattam, hogy akkor vegyészmérnök leszek, vagy színésznő. Kassát választottam, de másfél hónap múlva mégis eljöttem, mert kiderült, nem az én világom az.”

Végül Budapesten, és évekkel később kezdte el felsőfokú tanulmányait, akkor már a nemzetközi kapcsolatok érdekelték, aminek semmi köze nincs sem a vegyészethez, sem a színházhoz. 2016 óta pedig már tanítja a biztonságpolitikát. Emellett az Aposztróf Kiadó ügyvezető igazgatója.

Amikor megismerkedtem a párommal, az ő vállalkozása kifutó helyzetben volt, összedugtuk a fejünket, hogy kitaláljunk valami új dolgot – emlékszik vissza Milada. – Egyik ismerősünknek volt nyomdája, ő javasolta, hogy hozzunk létre könyvkiadót. Egyikünk se értett hozzá, hát eldöntöttük, hogy akkor megcsináljuk. Az első könyvünket a párom írta a labdarúgásról, a másik Pénzes István Széttöretett című kötete volt. Mindkettő sikerkönyv lett a karácsonyi könyvpiacon. Több határon túli szerző könyvét gondoztuk, például a már említett Csémy Éva mandaláiról is adtunk ki könyvet. Most jelent meg többek között Szó-kincs sorozatunk 11. kötete, amely az irodalmi pályázatunkra érkezett legjobb műveket tartalmazza vers és rövid próza kategóriában – ezekben az antológiákban is minden évben vannak szlovákiai magyar szerzők.”

Tudományos-ismeretterjesztő sorozatukban átdolgozva Milada doktori disszertációja is megjelent. „Nemcsak a katonai biztonság érdekel, hanem a gazdasági, környezeti, politikai biztonság is, legújabban pedig ez a váratlan Covid-helyzet. Nagyon foglalkoztat a kibertér biztonsága, ami az új kutatási területem. Amikor volt lehetőségem új tantárgyat javasolni az egyetemen, ki is dolgoztam és oktatom. Hiszen a hackerek már kezdenek elfordulni az államok kiberrendszereinek támadásától, mert azok védelme fokozottan megvalósult, inkább a vállalatokat zsarolják, az ő informatikai rendszereiket bénítják meg. A további fő célpont az egyén. Nem védjük kellőképpen a személyes adatainkat mi sem, például kiposztolunk a közösségi oldalakra mindent magunkról, és a rosszindulatú hackereknek ez aranybánya” – figyelmeztet.

Amíg beszélgetünk, végig arra gondolok, hogy Milada tényleg olyan, ahogy diákjai írják róla: „Kedves, naprakész, lelkes, szimpatikus és jó humorú.”

A teljes írás a nyomtatott Vasárnap 2021/40. számában jelent meg!

Aki vásárlás helyett előfizetné a Vasárnapot, az most egyszerűen megteheti: https://pluska.sk/predplatne/vasarnap/#objednat-tlacene

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?