Biciklizni mindenki tud, csak megfelelő bicikli kell hozzá

Vasárnap

Mi, akik gyerekkorunkban poros falusi utakon tanultunk meg biciklizni, estünk-keltünk, és újra felültünk a nyeregbe, el sem tudjuk képzelni, milyen bonyolult lehet ez a művelet a fogyatékkal élők számára. Nekik segít speciális kerékpárok gyártásával a gútai Szépe István, aki szerint nincs olyan egyedi igény és különleges feladat, amit ne lehetne teljesíteni.

Évekkel ezelőtt az öccsével vágott bele a vállalkozásba. Fivére halála óta a feleségével és barátjával, Maros Tivadarral folytatja – így, hármasban készítik a biciklivázakat, üléseket, speciális tartozékokat. „A végzettségem szerint hőtani atomenergetikus vagyok, a tolmácsi kazángyár fejlesztési osztályán dolgoztam évekig. Hétvégenként általában biciklivel tettem meg a 75 kilométeres utat Gútára, sőt egy barátom még arra is rábeszélt, hogy tekerjünk el Prágába a szpartakiádra. Két nap alatt ezt az utat is megtettük. Amikor megszülettek a gyerekek, hazaköltöztünk a családdal Gútára. Itt a Babetta-gyárban ugyancsak a fejlesztési részlegre kerültem. Amikor a gyár bezárt, moped- és biciklialkatrészek kereskedésével foglalkoztam, majd fokozatosan átálltam a gyártásra. Az élet és az igények úgy hozták, hogy ma már főleg olyan dolgokkal foglalkozunk, amit boltban nem lehet megvenni” – mondja Szépe István.
 

Pedálozni is megtanulnak

Az általa gyártott termékek között van háttámlával, oldaltámlákkal, lábrögzítőkkel ellátott háromkerekű bicikli olyan fogyatékkal élőknek, akik nemhogy tekerni nem tudnak, az egyensúlyukat sem képesek megtartani, de tandembiciklik is, amelyeken csak az egyik utas teker. Készít riksákat, fagylalt-, kávé- és süteményárus bicikliket, legutóbb pedig szemétgyűjtő biciklit rendelt tőle a komáromi önkormányzat.

Minden darab más, mert mindegyik egyénre szabott, attól függ a konstrukció, mennyire képes mozogni az, aki használni fogja. Egy nagypapa megrendelésére például készítettünk biciklit olyan kisgyereknek, aki ugyan tekerni nem tudott, de amikor ráültették, mindig mosolygott, amikor pedig levették, sírt. Fél év múlva hívott a nagypapa, hogy amint a kicsit tolták a biciklin, és a pedálokra rögzített lábacskái forogtak, megjöttek a reflexei, és maga is elkezdett tekerni. Mindig úgy készítjük a bicikliket, hogy a pedálozást ki és be lehet kapcsolni – ez azért is praktikus, mert szobabicikliként is használhatók. Ennek a kisgyermeknek már a harmadik darabot rendelték meg, legutóbb egy tandembiciklit, mert már olyan gyorsan tekert, hogy nem bírtak futni utána.”

Máshol nem lehet megvenni

A bicikli tervezésénél nagyon fontosak a használó testi adottságai, mert annak alapján készülnek a különböző rögzítők és kapcsolók. A magasságok és támlák állíthatók, ezért aki már kinövi a biciklijét, el is adhatja. A fogyatékkal élők családtagjai szoros kapcsolatban állnak a közösségi oldalakon, rehabilitációkon, táborokban is találkoznak, így könnyen terjed köztük a hír, hol lehet rehabilitációs biciklit rendelni. Szépe István családi műhelyében az utóbbi években egymásnak adják a kilincset a vevők, mert olyasmit gyárt, amit nálunk sehol máshol nem lehet venni.

Olyan bicikli például, amelynek az első kerekét tolórúddal hátulról lehet irányítani, nincs a boltokban, sem az egészségügyi kellékeket árusító helyeken. A szülők, családtagok sokszor pontosan el sem tudják mondani, mit szeretnének, csak arról beszélnek, mi a gondjuk, s én már tudom, hogy lehet ezt kiküszöbölni. Készítettünk oldalkocsis biciklit is, amelyen a két utas beszélgethet egymással, vagy kézi meghajtású biciklit olyan emberek számára, akik nem tudják a lábukat használni. Minden esetben azt a visszajelzést kaptuk, hogy a mozgás öröme folytán nemcsak a beteg állapota javult, hanem a szabadban együtt töltött idő miatt az egész család hangulata is.”

Mindent meg lehet csinálni

A speciális kerékpárok ugyan nem olcsók, de a rászorulóknak többnyire alapítványok segítenek, vagy a Fogyatékossággal Élőket Segítő Társulás (APPA) gyűjti össze a szükséges pénzt. Az egészségbiztosítók nem nyújtanak támogatást, mert minden darab egyedi, és nem tudják standardizálni. Azon a jelek szerint még nem gondolkoztak el, hogy minden beteg ember is más.

Munkánk rengeteg van, mert vázakat más gyártóknak is készítünk, például speciális, nagykerekű sportbiciklikre. Ma már ki merem mondani, hogy mindent el tudunk készíteni, ami műszakilag lehetséges, és ami még nem, azt kitaláljuk. Ilyenkor megpróbálom beleélni magam a mozgáskorlátozott helyzetébe, elgondolkodom, mint segíthetnék neki, hogy pedálozni tudjon, megtartsa a kormányt, vagy egyszerűen csak képes legyen ülni a biciklin. Az biztos, hogy biciklizni szinte mindenki tud, csak a megfelelő bicikli kell hozzá. Számomra nem is az anyagiakról szól ez elsősorban, hanem arról, hogy mozogni segítek olyan embereknek, akiket egyébként csak tolószéken tolnának. Annak is örülök, ha valakit jókedvre derít egy turisztikai attrakcióként használt bicikli. Ilyen a tekerős riksa, amelyből több példányt készítettem Londonba is, a tandembiciklik, vagy most például egy nagyon elegáns hintó kinézetű riksát rendeltek Amerikába. Ezek iránt egyre nagyobb az érdeklődés, de amikor jön egy rászoruló, akinek rehabilitációs biciklire van szüksége, minden mást félreteszek.”

 

A teljes írás a nyomtatott Vasárnap 2022/13. számában jelent meg!

Aki vásárlás helyett előfizetné a Vasárnapot, az most egyszerűen megteheti: https://pluska.sk/predplatne/vasarnap/#objednat-tlacene

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?