Megéri még a korkedvezményes nyugdíj?

n

Május 15-e az utolsó nap, amikor még a régi feltételek mellett kérvényezhetik a korkedvezményes nyugdíjat azok, akik legalább negyven évet ledolgoztak, és a kiszámolt járulékuk eléri a 430 eurót. Az ő esetükben minden, a rendes nyugdíjkorhatárig hiányzó hónapért 0,3 százalékkal csökken a járulék, az új feltételek szerint ez már 0,5 százalék lesz. A munkáltatók szerint azonban ez sem fogja megállítani az alkalmazottak tömeges távozását. 

Az elfáradt nemzedék

Mégpedig azért nem, mert a jelenleg nyugdíjba vonulók, akik még a szocializmusban kezdték a munkát, aztán folytatták a rendszerváltás utáni elbocsátások és átszervezések zűrzavaros időszakán át egészen az utóbbi évek bizonytalanságáig, azok egyszerűen elfáradtak. Nem véletlen, hogy tavaly 46 954-en kérvényezték a Szociális Biztosítóban a korkedvezményes nyugdíjat.

Tavaly ez még különösen előnyös volt, mert néhány hónap alatt háromszor is valorizálták a járulékot: először 11,8, majd 10,6, idén januárban pedig újabb 3,6 százalékkal. Aki idén nyújtotta be a kérvényét, az havonta akár 50 euróval is kevesebbet kaphat, mint akinek még tavaly sikerült, és május 15-e után a veszteség még nagyobb lesz, mert kivétel nélkül minden korkedvezményes nyugdíjastól havi 0,5 százalékot vonnak le a rendes nyugdíjkor betöltéséig – ez egy évben 6,5 százalék. Mostanáig ez csak azokra vonatkozott, akik még a negyven évet sem dolgozták le, mostantól azonban már mindenkire. 

A 23-as koeficiens

Van azonban még egy trükk a törvényben, amelyet az utolsó pillanatban, előzetes egyeztetés nélkül csatoltak a 13. nyugdíjról szóló jogszabályhoz. Ennek lényege az, hogy ma már 40 ledolgozott év után szinte csak azok mehetnek nyugdíjba, akik 1963-ban születtek. Az Erik Tomáš (Hlas) vezette munkaügyi és szociális minisztériumban ugyanis kitaláltak egy koeficienst, amely meghatározza a jogosultságot: ez a születési év szerinti rendes nyugdíjkorhatár és a 23-as szám közötti különbség. Például: aki 1963-ban született, az 63 éves korában érné el a nyugdíjkorhatárt, ha ebből kivonunk 23-at, kijön a 40 év. 

Az 1961-es születésű személyeknek, akiknél az általános nyugdíjkorhatár 63 év és két hónap, a módosítás szerint 40 évet és két hónapot (63 év és 2 hónap mínusz 23) kell ledolgozniuk ahhoz, hogy megfeleljenek a korkedvezményes nyugdíj új feltételeinek. A szükséges ledolgozott évek száma így fog mindig két hónappal növekedni egészen az 1966-os születési évig, amely esetében az általános nyugdíjkorhatár 64 év, a kötelezően ledolgozott évek száma pedig 41. Az 1967-es és későbbi születésűek esetében a ledolgozott évek száma már a várható élettartam függvényében, az általános nyugdíjkorhatárhoz hasonlóan fog változni. A mostani ötvenesek számára nemcsak a korkedvezményes, hanem a rendes öregségi nyugdíj is elérhetetlen célnak tűnik. Nemcsak a kitolódó korhatárok miatt, hanem azért is, mert ilyen hatalmas érdeklődésnél – és ennyire romló gazdasági helyzetben – egyre égetőbb a kérdés, miből és meddig telik majd rá. 

t

A szerencsés nyugdíjasok

Az éremnek van másik oldala is: a hatalmas munkaerőhiány azokban az ágazatokban, ahonnan a legtöbben mennek korkedvezményes nyugdíjba. Ez elsősorban a közlekedési cégeket, a vasutat, a pékségeket és az oktatásügyet érinti. Mivel a korkedvezményes nyugdíjasok a járulék mellé csak évi 2400 eurót kereshetnek, ez senkit nem motivál arra, hogy munkát vállaljon. 

A korhatár előtti nyugdíjba vonulás azok számára lehet továbbra is előnyös, akik jól kerestek, mert ők nem érzik meg annyira a havi 0,5 százalékos veszteséget, és részben kompenzálja ezt számukra az idei 14,5 százalékos valorizáció. Azok, akik május 15-ig kérvényezik a korkedvezményes nyugdíjat a régi feltételek mellett, ebben az évben 2,4 százalékkal kevesebbet kapnak (összesen 231 nap van hátra). Akik május 15-én mennének korkedvezményes nyugdíjba, azoknál már 4 százalék lesz az éves csökkenés. Fontos szempont lehet viszont az is, hogy akinek december 31-ig hagyják jóvá a nyugdíjat, az 13. havi nyugdíjra is jogosult lesz. Tavaly az átlagos korkedvezményes nyugdíjak magasabbak voltak, mint a rendes nyugdíjak, mára akár 70-80 euróval is meghaladhatják a rendes öregségi nyugdíjak összegét a valorizációknak köszönhetően. 

13. havi nyugdíj is lesz

A tavalyi sorozatos nyugdíj-kiegészítések miatt a friss korkedvezményes nyugdíjasok most jóváhagyott 13. nyugdíja is magasabb lesz, mint azoké, akik már régóta öregségi nyugdíjasok. A 13. nyugdíj rendes járulékká válik, idén mintegy 1,5 millió nyugdíjas kapja meg. Összege a tavalyi átlagnyugdíjnak felel meg, amely 606,30 euró, de a korkedvezményes nyugdíjasok 635,50 eurót kapnak. A 13. havi nyugdíj azokat is megilleti, akik rokkantsági nyugdíjban, árvasági, özvegységi vagy szolgálati (katonák, rendőrök) ellátásban részesülnek. A 13. havi nyugdíjakra fordított állami kiadás 2024-ben több mint 828 millió euró lesz, jövőre 100 millió euróval több, 2027-ben pedig meghaladja az egymilliárdot.

Az öregségi nyugdíjkorhatár elérése előtt két évvel továbbra is bárki kérvényezheti a korkedvezményes nyugdíjat attól függetlenül, hány évet dolgozott le, de legalább tizenöt évig fizetnie kellett a szociális biztosítást. Ezekben az esetekben ugyancsak havi 0,5 százalékkal csökken az öregségi nyugdíjkorhatár eléréséig a járulék összege, de a tanulmányi időszakot, a kiegészítő biztosítási díjakat, a munkanélküliséget vagy a szakmai képzés időszakait is beszámítják. Ez lényeges különbség a ledolgozott évek alapján kérvényezett korkedvezményes nyugdíjjal szemben, mert annak kiszámolásánál nem veszik figyelembe a közép- és főiskolai tanulmányokat, továbbképzéseket, valamint a munkanélküliséget sem. 

Ki mikor mehet korkedvezményes nyugdíjba május 15-től?

Születési év / Öregségi nyugdíjkorhatár / Kötelezően ledolgozott időszak

1960 / 63 év / 40 év

1961 / 63 év 2 hónap / 40 év 2 hónap

1962 / 63 év 4 hónap / 40 év 4 hónap

1963 / 63 év 6 hónap / 40 év 6 hónap

1964 / 63 év 8 hónap / 40 év 8 hónap

1965 / 63 év 10 hónap / 40 év 10 hónap

1966 / 64 év / 41 év

A feltüntetett korhatárok a férfiakra vonatkoznak. A nők esetében az öregségi nyugdíjkorhatár minden gyerek után fél évvel, de háromnál több gyerek esetében is legfeljebb 18 hónappal csökken.

(forrás: Szociális Biztosító) 

Ki fizeti az egészségbiztosítást? 

Amint valaki beadja a korkedvezményes nyugdíjra vonatkozó kérvényt a Szociális Biztosítóba, meg kell szüntetnie a munkaviszonyát. A biztosítónak azonban hatvan napja van az ügyintézésre, amit bonyolult esetben további hatvan nappal meghosszabbíthat, és addig a kérvényezőnek saját magának kell fizetnie az egészségbiztosítását. Erre sokan csak akkor döbbennek rá, amikor orvoshoz mennek, és az receptet akar nekik előírni, a rendszer pedig kimutatja, hogy nincs biztosításuk. Ilyen esetben csak halaszthatatlan, életmentő ellátásra jogosultak. 

Sokakat az tévesztett meg, hogy aki rendes öregségi nyugdíjba megy, és beadja a kérvényt a biztosítóba, továbbra is dolgozhat, vagyis nincs gondja az egészségbiztosításra. Viszont a korkedvezményes nyugdíjasnak legkésőbb a kérvény benyújtása előtt egy nappal meg kell szüntetnie a munkaviszonyát, vállalkozását, ki kell vennie a szabadságát, és a nyugdíjról szóló határozatig fizetnie kell az egészségbiztosítást.

Jelentkezni a munkahivatalban

Ez jelenleg 97,80 euró havonta, de jó hír, hogy ha megítélik a nyugdíjat, akkor a biztosító visszatéríti. Arról, hogy az érintett maga köteles fizetni a biztosítását, az egészségbiztosító senkit nem értesít. A korkedvezményes nyugdíjat kérvényező személynek magának kell ezt bejelentenie – legkésőbb a következő hónap nyolcadik napjáig. 

Megoldás lehet, ha a korkedvezményes nyugdíjat kérvényező személy addig, amíg nem kapja kézhez a járulék jóváhagyásáról szóló határozatot, bejegyezteti magát a munkaügyi hivatalban. Ez esetben nemcsak hogy az állam fogja helyette fizetni az egészségbiztosítást, hanem még munkanélküli-segélyt is kap. Utóbbi alól kivételt képeznek a vállalkozók, mivel ők nem fizettek munkanélküli-biztosítást. Amint a Szociális Biztosító jóváhagyja a korkedvezményes járulékot, a friss nyugdíjasnak erről is nyolc napon belül értesítenie kell a munkaügyi hivatalt.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?