Negyven után szülni? A termékenység garanciája a petesejtfagyasztás

med01

A petesejtfagyasztást legfeljebb 35 éves korig ajánlják a szakemberek. Ugyanis ezután évről évre gyorsan csökken a teherbeesés esélye.

Egyszer mindenképpen szeretne szülni, de most még nincs itt az ideje? Ma már nem ritka, hogy híres színésznőkről olvasunk, akik családot alapítanak, pedig rég elmúltak 40 évesek. Valóban teherbe lehet esni ilyen későn? „Az ilyen esetek azt a hamis képzetet keltik, hogy bármikor vállalni lehet az anyaságot. Sokan fiatalabbnak néznek ki a koruknál és így is érzik magukat. Ám a petesejteket és a termékenységet nem lehet becsapni, az öregedési folyamatot nem tudjuk megállítani. Sajnos, az egészséges petesejtek száma évről évre csökken. A 30. életév után 60, a 40. év után már csak 10 százalék, a 42. év után már csak 5 százalék az egészséges petesejtek aránya” – magyarázza dr. Andrea Grendelová nőgyógyász, a mesterséges megtermékenyítési központ, a GYNCARE munkatársa. 

med

MI A SOCIAL FREEZING 

A reproduktív gyógyászat fejlődésének köszönhetően van lehetőség arra, hogy a nő idősebb korban is anyává váljon. A termékenység garanciája a szociális alapú petesejtfagyasztás, az úgynevezett social freezing. „A petesejtfagyasztás leggyakoribb oka, hogy a nőnek nincs partnere és nem szeretne lányanya lenni. Ilyen helyzetben épp a petesejtfagyasztás az ideális lehetőség arra, hogy a nőnek a jövőben gyereke szülessen” – mondja a szakember. Az először szülő nők átlagéletkora világviszonylatban is nő. Nálunk is hasonló a helyzet. A 30. életévhez közeledve hozzák világra a nők első gyermeküket. Sokan meg vannak győződve arról, hogy ha első alkalommal probléma nélkül teherbe estek, később is menni fog, ha több gyereket akarnak. Ám ez nem mindig van így. „A petesejtfagyasztás megnövelheti a második, esetleg a harmadik gyermek vállalásának lehetőségét” – teszi hozzá a mesterséges megtermékenyítés szakembere, dr. Andrea Grendelová. 

TESZTELJE LE MAGÁT! 

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 30 éves korig ajánlja az első gyerek világra hozatalát, a továbbiakat 35 éves korig. Ezután ugyanis gyorsan csökken a nők termékenysége, ami a petesejtek, az úgynevezett oociták számával, egészségével és minőségével függ össze. Tudja, hogy ezen a téren önnel mi a helyzet? A petesejtállományt az AMH hormon tudja meghatározni. 30 éves korban a nő petesejttartaléka körülbelül 12 százalék, 40 éves korban körülbelül 3 százalék. Az AMH hormon szintjét minden nő 30 éves korig a nőgyógyászati ellenőrzés keretében megállapíttathatja, mégpedig ingyen. Az eredmény megmutatja, van-e elég petesejtje, mennyire sürgős a teherbeesés. Mikor legalkalmasabb a petesejtfagyasztás? Bár 20 és 30 év között a legjobb minőségű a petesejt, ekkor még nincs értelme lefagyasztani, mert a nők általában találnak partnert és természetes módon teherbe eshetnek. „A sejtbankban feleslegesen olyan oociták halmozódnának fel, amelyeket nem lehet felhasználni. Ám ha a nő elmúlt 30 éves, nincsenek meg a feltételek a teherbeeséshez, sok a munkája, nincs partnere, s az elkövetkező években nem tervez terhességet, 30-32 évesen ideális az idő fontolóra venni a szociális alapú petesejtfagyasztást. A petesejtleszívást legkésőbb 35 éves korig ajánljuk. Igen, lehet később is, de minél magasabb a kor, a siker valószínűsége annál kisebb” – mondja dr. Grendelová.

med

A SOCIAL FREEZING 10 NAPIG, A LESZÍVÁS CSAK 10 PERCIG TART

A social freezinget a GYNCARE asszisztált reprodukciós központ végzi Nyitrán vagy Kassán, ahol időpontot kérhet egy első konzultációra.

Az alapos bevezető kivizsgálás, ami vérvételt, a hormonszint felmérését és ultrahangos kivizsgálást foglal magába, a nő hormonális gyógyszereket kap a petesejtek stimulálására és a petesejttermelődés serkentésére. Ezután 10 perces beavatkozás során leszívják a petesejteket. Ha minden rendben van, a nő még aznap hazamegy és a következő napon már dolgozhat. „A cél az, hogy legalább 10 egészséges petesejthez jussunk. Ezeket mínusz 196 C-fokra fagyasztják le, és addig tárolják, míg a nő fel nem használja őket. A hormonális gyógyszerek szedésétől a leszívásig 10 nap telik el. A petesejteket 10 évig lehet tárolni” – teszi hozzá. 

GYÓGYÁSZATI OKOK

 Gyógyászati okok miatt is fagyasztanak le petesejteket. A daganatos betegségekben, endometriózisban vagy ismételt petefészekcisztában szenvedő nőknél jöhet számításba. „A ismételt petefészekműtét jelentősen csökkenti a petesejttartalékokat, de azoknál is számításba jöhet a petesejtfagyasztás, akik hajlamosak a petefészek működésének korai leállására vagy a BRCA gén mutációjára. Ezeknek a nőknek nagyobb az esélyük arra, hogy mellrákot, esetleg petefészekrákot kapnak. Nem utolsósorban a donorprogram keretében is kihasználják a petesejtfagyasztást” – mondja dr. Andrea Grendelová.
 

med

Dr. Andrea Grendelová nőgyógyász

További információért és teljes körű orvosi ellátásért látogasson el a GYNCARE asszisztált reprodukciós központjaiba Nyitrán és Kassán

www.gyncare.sk/hu

med
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?