Amikor a darazsak megmentettek egy oroszlánt

szobor

Egy kis történelem…

1652. augusztus 26-án Nagy-Vezekény (Aranyosmaróti járás) határában a Musztafa esztergomi bég által vezetett négyezres török sereg, mely a Nyitra mentén portyázott gazdag zsákmányt és foglyokat szerezve, az 1300 főt számláló keresztény hadakkal ütközött meg. A keresztény csapatokat az érsekújvári főkapitány, Forgách Ádám vezette, akinek szekérsánccal és ágyútűzzel sikerült az egész nap tartó csatában győzedelmeskednie. Török részről az áldozatok száma mintegy 800 fő volt, míg a másik oldalon csupán 48 halottat számláltak, sajnos, köztük volt négy magasrangú Esterházy unokatestvér is. 1734-ben Esterházy Imre nyitrai püspök itt egy obeliszket emelt a csata emlékére, amelyet az Esterházy-család a millenniumi évben egy monumentális, harcias bronzoroszlán emlékművel cserélt fel.

…és a történet

Hosszú évek után ismét meglátogattam az emlékművet, de a kora délelőtti órákban már megelőztek. Az egyik látogató részletes fényképezéssel foglalta el magát, kiderült, hogy a 2013-ban történt szoborlopási kísérlet nyomait kutatja. Történt ugyanis, hogy fémgyűjtő polgártársaink az idő tájt akkumulátoros köszörűkkel fogtak neki a szobor feldarabolásának, de pechükre, mert az oroszlán üreges belsejét a darazsak uralták, és ez a tevékenység roppantul felbőszíthette őket, támadásba lendültek, mire a fémgyűjtők csapot-papot otthagyva elmenekültek jó néhány szúrást szerezve. A rendőrség a tetteseket nem találta, bár a helyi hivatal elöljárói még a környező orvosokat is felkeresték a szúrások áldozatai után kutatva, de a bűneset a homályba veszett – ezt a fényképésztől tudtam meg.

Adalék

Ez az egyedüli emlékmű Szlovákiában a török elleni harcokat illetően, és ez volt az első keresztény győztes csata annak idején. Musztafa bég is megsebesült, a zsákmány java részét és mintegy 300 rabul ejtett környékbeli lakost sikerült megmenteni. A négy Esterházy hősi halottat a nagyszombati jezsuita templomban temették el nagy pompával, az akkori főrendek részvétele mellett. Az emlékezetes csatát a fraknói (Forchtenstein – Ausztria) várban látható festmény örökíti meg. Az emlékmű felújítva továbbra is történelmünk tényállását szolgálja, és a talapzaton található címerben fészkelő darazsak továbbra is a védők harcos szerepét töltik be.

Paál József, Zselíz

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?