Vigasz Kassán. KOPERTA

Vasárnap

Akárhogy is, 2020 óta nagyon is befolyásolja az életünket a járvány, aztán jött az orosz–ukrán háború, növelve a gazdasági válságokat. Kassán elmaradtak a hagyományos farsangi vidámságok, mert a jövőre gondolva egyelőre nincs semmiféle vigadnivaló.

Ami nem új, és tartja a megszokott magas szintet, az a nagyon közkedvelt Vasárnap hetilapunk, kívánva neki, hogy csak így tovább. Most több pontban is rátérnék a 9. számára. Először is köszönet illeti a szerkesztőséget, hogy most is megjelent a középiskolai melléklet, igaz, egy kicsit hiányolom belőle a tavaly 150 éves kassai magyar ipariskolát. Nagyon érdekes volt Vrabec Mária Tévhiteink… című cikke, ami manapság rendkívül komoly téma, talán majd én is megírom a kassai baráti körök érdekes nézeteit. Nagyon tetszik a Kalendárium rovat, ezért köszönet illeti Gazdag Józsefet, lehetne-e a rovatot bővíteni? Nos, ahogy a végén elértem Sztálin halálához, valahogy egyszerre sok minden az eszembe jutott. Kezdem azzal, hogy 1953-ban a hír hallatán nagyon szomorú lettem, mert a gyász miatt bezárták a mozikat. Sztálin temetésére elment Klement Gottwald is, az akkori Csehszlovákia államfője, aki hazajötte után hirtelen elhunyt. Az a hír (talán álhír – hoax?) terjedt el, hogy mindkettőjüket megmérgezték, az akkori kommunista időkben ugyanis sokféle fura dolog történt. Mi, iskolások sokat tudtunk róluk, még a tankönyveink is az ő képeikkel kezdődtek. Természetesen a gyász meg lett hosszabbítva, így a szomorúságom tovább tartott, hogy a Tátra moziban nem láthatjuk a várva várt filmet az 1952-es nyári olimpiai játékokról, amelyen a magyar sportolók 16 aranyérmet szereztek, Puskás aranycsapata, Papp László bokszoló, Keleti Ágnes tornász, kardvívók stb., a cseh Emil Zátopek hosszútávfutó 3 aranyérmet, a felesége, Dana gerelyhajításban aranyérmet, és a kassai Athanaszov birkózó bronzérmet szerzett. Tudniillik abban az időben tévé még nem volt, rádió is csak kevés családban, így az nagy ünnep volt, amikor összejött a család a barátokkal hallgatni Szepesi György rádióközvetítéseit, aki a kassai magyarok túlnyomó részét jó értelemben szinte megbolondította a magyar sportért.

Buday Ernő, Kassa

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?