Petőfi 200. KOPERTA

Vasárnap

A helyi cserkészligetben álló Karcsai Magyarság Házában február utolsó hetében telt ház előtt került sor Zsapka Attila és Emmer Péter Pont 12 Könyörgés című zenés irodalmi estjére.

A két éve működő ház már magában is igazi Petőfi-feltöltődést jelent, a terem belső falaira ugyanis a kisfaludi származású Kiss Márta festőművész a Petőfi Baráti Társulás névadójának életútját festette meg, ahol a költő közismert verseivel is találkozunk.

Erdős Péter, a társulás elnöke köszöntötte a megjelenteket, Petőfi születésének 200. évfordulója alkalmából felolvasták Pongrácz Péter és családja ajándékozó levelét, melyben a Petőfi Baráti Társulásnak ajándékozza a volt királyfiakarcsai Petőfi Sándor Magyar Tannyelvű Alapiskola névtábláját és a Petőfi Sándor-domborművet. Az eseményen elhangzott, hogy a társulás célja és nemes feladatai közé tartozik, hogy a feledésbe merülő hagyományokat ápolja, átadja és megőrizze. Ezeket az alapelveket követve az emléktárgyak méltó helyre kerülnek az utókor számára.

A zenés irodalmi est során Zsapka Attila szintén köszöntötte a szépszámú közönséget. Elmondta, hogy műsoruk nem a hagyományos módon történik, mivel zenész társuk, Laboda Róbert nem tudott részt venni az előadáson. A szépen összeválogatott énekek, megzenésített versek, saját szerzemények mind Petőfi szellemiségét idézték. Többek között felcsendültek Dinnyés József ismert dalai: Zúg március („Én szemfedőlapod lerántom: kelj föl és járj, Petőfi Sándor!”) és a Lázár Mihály üzenete, mely az aradi vértanúk tiszteletéről szól. Elhangzott Böröczki Mihály megzenésített verse: Európa csücskén és Laboda Róbert Petőfi ihlette éneke, Mai Petőfi címmel. A zenész páros megidézte az ikonikus Pilvax kávéházat is, ahol 1848. március 15-én a radikális pesti ifjúság a 12 pontot is előterjesztette. Az Alföld mellett elhangzott a Szeptember végén, Az első dal, továbbá a lánglelkű költő legismertebb költeménye, az 1848/49-es forradalom és szabadságharc máig érvényes üzenete, a Nemzeti dal. A megzenésített versek mély érzelmeket váltottak ki a hallgatóságból, az előadást hatalmas tapssal jutalmazta a közönség. A Petőfi 200 Királyfiakarcsán Dinnyés József Himnusz-töredék („Emeld fel fejedet, büszke nép”) közismert dalával zárult, Erdős Péter elnök az est záró részében megjegyezte, hogy Zsapka Attila és Emmer Péter szívet-lelket melengető előadása során igazán jó volt magyarnak lenni!

Szerencsés Magdolna, Királyfiakarcsa

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?