Veres István naplója: Körpe biber

Vasárnap

Elgondolkodik néha a sárga kabátos ember, miért nem jár gyakrabban a Kauflandba. Elsőként mindig azt hozza fel indoknak, hogy a nevezett áruház nem esik útba. Másodikként azt szokta említeni, hogy túl nagy neki ez a bolt, a kínálata pedig oly széles, hogy a sárga kabátos ember, ha ott jár, mindig vásárol valami olyat is, amit eredetileg nem is akart.

Utólag persze örül neki, de mégis korholja magát, hogy túlköltekezett. Ami ugye nem igaz, mert eleve kis méretű táskával jár, sokszor épp azért, hogy ne költekezzen túl. Nagy boltba kis táskával kell menni, hangoztatja a sárga kabátos ember, így aztán elő szokott fordulni, hogy a kabátzsebeit kell telepakolnia, ha meghaladta a bevásárlás térfogata a szatyorét.

Jó lenne, ha mindenki feltenné magának a kérdést, életében hol ette a legjobbakat. Emlékszik-e legalább három étkezésre, amely valamiért különösen emlékezetes? Ha megvan a három eset, érdemes megvizsgálni, mi bennük a közös. Ennek segítségével ugyanis fontos lépéseket tehetne az emberiség a kellemes étkezések irányába. Aki kellemesen étkezik, azt nem lehet hülyeségekkel etetni, állapította meg a sárga kabátos ember a Kauflandban. Aztán eszébe jutott, hogy néhány éve egy másik Kauflandban, amely szintén nem esett útba, valami francia gyártású olajbogyókat talált (szárított fekete magozatlant, és uborkával meg erős paprikával eltett halványzöldet, szintén magozatlant), és igencsak meg volt velük elégedve. Jó volt az ár-érték arányuk, ahogy mondani szokás. Hogy akkor ezekből vinne még, ha már ismét itt van, szatyrostul. Ezeket a típusokat viszont már nem találta, a jelek szerint kivezették. Évekkel ezelőtt, amikor a sárga kabátos embernek még semmi szüksége nem volt olajbogyókra, kivezetni csak embereket szoktak, mostanra pedig már ez is megváltozott.

Ide eredetileg nem akartam új bekezdést, de rosszul néz ki a tördelésben, ha csak egyetlen tömb a szöveg, úgyhogy teszek. A görög gyártású olajbogyó ritkán rossz, véli a sárga kabátos, így elkezdte nézegetni azokat, majd mégis egy másik alkotás mellett döntött. Nagyobbacska, magozott zöld olajbogyók, hegyes erős paprikákkal átszúrva. Osztrák gyártmány. A címke szerint a bogyók az EU-ból származnak, a beléjük bökött csípős paprikák azonban nem. Konkrét országokat itt a címke nem említ, viszont ez is döbbenetes. Nem találtak megfelelő paprikát az unión belül? Vagy ha tényleg így van, nem lehetett volna ezt a tényt elhallgatni? A sárga kabátos embert szinte letaglózta az olajbogyós címke kíméletlen őszintesége. Egyben be is kapcsolt agyában a szokásos reflex – nem lehet, hogy ezzel a meglepő információval csak egy másik, sokkal döbbenetesebb tényről akarják elvonni az emberek figyelmét? Még jobban meglepődött, amikor otthon belekóstolt, mert ilyen csípős olajbogyót még nem evett. Kettőnél többet nem is kíván a szervezete egyszerre, már úgy értve, hogy egy étkezéshez. Még a körpe bibernél is erősebben csíp, pedig az nagy szó.

Egyesek azt mondják, hogy a csípős nem is íz, hanem érzet, de a sárga kabátos embert ez nem érdekli. A körpe biber viszont általában igen. Van egy pláza Pressburgban, uszoda volt egykor, annak a tetején alakítottak ki egy méretes etetőt az irodai alkalmazottaknak (korszerű néven food curt), meg mindenkinek, aki arra jár, és megéhezik. Bécsi szelet, olaszos tészta, török kebabos, vietnámi hirtelen sütős, meg a McDonald´s automata. Aki szeret széles választékból táplálkozni, annak itt a helye, gondolta a sárga kabátos ember. Aztán ahogy teltek-múltak az évek, megfigyelte, hogy a széles választék ellenére mindig mindenki ugyanazt eszi, őt magát is beleértve. Mindig kér például körpe bibert. Merthogy a körpe bibert úgy kell kérni külön, nem adja a húsfaragó egyén automatikusan a kebabhoz, még akkor sem, ha a „minden mehet?” kérdésre igennel felel a vendég. A körpe biber túl van a mindenen.

Savanyú lébe eltett sárga, apró csípős paprikák, lényegében ennyi a körpe biber. Miért nem eszik a sárga kabátos ember sima, szokásos, hagyományos, savanyú lében eltett cseresznyepaprikát, kérdezhetné bárki. Mit kell itt körpebiberezni? Hát ezzel meg az van, hogy a boltokban elérhető cseresznyepaprikák minősége nagyon hullámzó. Ami olcsó, az olyan is, ami meg drága, az meg ugye drága. Egyébként a csehek kezdenek feljönni ezen a téren, mostanában ők gyártják a drágát, ha nem is kimondottan a cseresznye fajtát, hanem a rövid, húsos, hosszúkás változatot (népiesen helyenként „törpe sipkája paprika”). A körpe bibert viszont nagy üvegben kapni, ki lehet húzni vele egy egész telet. A törökök sokan vannak, nagy családok táplálkoznak vendégeikkel együtt, minek is gyártanának kis üvegben efféle paprikákat, semmi okuk rá.

Térjünk át most a káposztára. A tavalyi év legfontosabb mondata kétségkívül az, hogy a káposztát lassan kell sütni. Ideális esetben öntvényserpenyőn, szétolvasztott vajon. Ideális eset ugyan nincs (kivéve, ha úgy döntünk, mert akkor lesz), de aki kíváncsi, egy másik öntvényserpenyőn disznózsíron is kipróbálhatja, egy harmadik öntvényserpenyőn pedig étolajjal. Ehhez már legalább két fej káposztára lesz szüksége. A lassan sülő káposzta fokozatosan megpárolja magát. A serpenyőre fektetett lapja szinte megfeketedik, a belső része pedig édeskés marad, de átjárja a karamellizált alsó rész illata is. Egy ilyen káposztára fogyasztás előtt frissen őrölt borsot érdemes hinteni, ám akkor sem tévedünk nagyot, ha borecettel locsoljuk meg. De azt már csak a tányéron, az ecet ugyanis savas, az pedig nem tesz jót az öntvénynek.

A töltött káposztáról tényleg csak egy mondat. A legjobbat a sárga kabátos ember Kerekgedén ette, nem fogja elfelejteni.

*

 A cikk a Vasárnap családi magazin 2023. május 9-ei számában jelent meg.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?