Mennyit ér ma az adott szó?

Vasárnap

Úgy a mindennapokban értve, akkor, amikor megígérünk valamit a szomszédnak, a barátnak, a főnöknek, a párunknak, a gyerekünknek, vagy éppen a sarki kisboltban az eladónak. Mennyi tartalommal töltődik meg a mondatunk, amikor megígérünk valakinek valamit?

Eleve komolyan gondoljuk, vagy már abban a pillanatban, amikor kimondtuk, tudjuk, nem biztos, hogy megtesszük – rosszabb esetben biztosan tudjuk: nem fogjuk megtenni?! Olyankor ígérünk csak, amikor tudva tudjuk, képesek leszünk tartani az ígéret tárgyát, felelősséget vállalni a kimondott szavunkért, vagy ennek az egésznek nincs is valódi értéke?

Nem ezeket a kérdéseket jöttem megválaszolni, és egy kicsit mégis. Az ugyanis egy dolog, hogy kinek mit ígérünk, s ahhoz képest hogyan cselekszünk. A valódi ígéret lényege viszont nem az, mit mondunk másoknak, hanem mit magunknak. Nem a másoknak tett vagy nem tett ígéretek alapján ítéltetünk meg, hanem a saját magunk felé tett vagy nem tett ígéretek alapján.

A valódi érték ugyanis az, mit ígérek, és ahhoz képest mit teszek vagy nem teszek magamnak, magamért. Nem az önző, énközpontú beállítottságról beszélek, hanem arról, hogy amit ígérek magamnak, azt vajon megteszem-e.

Hogyan tudok megállni a saját lelkem előtt, és szembenézni azzal, vajon azt tettem-e, amire nekem volt valójában szükségem, vagy megfelelni akartam, másoknak előbb jót tenni, esetleg ígértem, de végül nem tettem. Mennyit ér az adott szavam önmagam előtt, önmagammal szemben? Tudok-e hiteles lenni, és hihetek-e önmagamnak? Ezekben az időkben igencsak fontos, hogy mennyit ér az adott szavunk, de leginkább önmagunkkal szemben van jelentősége.

Szöveg Ambrózai Zsuzsanna, Ember_kép

Érdekes

A teljes írás a nyomtatott Vasárnap 2022/34. számában jelent meg

Aki vásárlás helyett előfizetné a Vasárnapot, az most egyszerűen megteheti: https://pluska.sk/predplatne/vasarnap/#objednat-tlacene

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában