Azért szép az élet, mert mindannyian különbözőek vagyunk

Vasárnap

Azért szép az élet, mert mindannyian különbözőek vagyunk. Ugyanazokat a mondatokat, szavakat valahogy máshogy halljuk meg...

Még akkor is, ha azt mondod, vagy neked azt mondják, pontosan így gondolom, így értelmezem, akkor is bizonyos lehetsz benne, nem lesz teljes egyezés. Sem az értelmezésben, sem a szavak gondolatokká alakulásában. Minden emberben más és más a táptalaj, ha egyáltalán van.

Így ha azt mondom neked, hinned kell az életben, te is másként fogsz rá reagálni, és én is. Akkor, amikor én meghallom ezt a mondatot, azonnal bekapcsol – leginkább tudattalanul a tudatalattimból – mindaz a minta, séma, amit hordozok magamban, amit örökül hagytak rám eleim. A tudatalattim zsigerből reagál erre a mondatra, s attól függ, „jó vagy rossz” lesz az, de bekapcsol valamiféle érzést bennem. Erre csak rájön mindaz, amit jómagam átéltem az eddigi életem során, ez azonban már a tudatos, megélt működésem alapja.

Szóval amikor meghallom, hogy bízni kell az életben, tudattalanul bekapcsol egy minta, amit ősanyám vagy ősapám hordozott magában, s erre rájön a saját megélésem az életben.

Tudtam-e korábbi helyzetekben bízni, mit adott nekem az élet, azt hogyan dolgoztam fel, van-e reményem, hitem, vágyam, mit gondolok, sejtek az életről, akartam-e és akarok-e most is bármit tőle?

Jómagam, ha meghallom, hinnem kell az életben, érzek egyfajta belső hajtőerőt, egy löketet, egy szikrát, amit az hajt mindig előre, hogy a legsötétebb órákból is lesz napfelkelte, még akkor is, ha olykor nagyon fáradt vagyok vagy elveszett. Hozom a családból, ahol túl kellett élni mindent is, és a magam mintájából is, miszerint az élet mindig azt adja nekünk, amit mi magunk beleraktunk.

Te hogy hiszel az életben?

Szöveg Ambrózai Zsuzsanna, Ember_kép

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?