Aki játszva tanít szlovákul

Vasárnap

Egy televíziós beszélgetésben pár hónapja azt a kérdést kaptam, milyen szlovák tankönyvet kellene írni a szlovákiai magyar gyerekek számára, hogy minél jobban meg tudjanak tanulni szlovákul. Azt válaszoltam, hogy e tekintetben nem érzem magam kompetensnek, de tudtommal van egy fiatal és lelkes nyelvtanár, aki már írt alternatív tankönyvet...

Évekkel ezelőtt fölfigyeltem rá: Szlovákul játékosan elnevezésű honlapján szlovák nyelvi társasjátékokat, játékos feladatokat oszt meg az érdeklődőkkel, díjmentesen. Ő Bakos Adri, dunaszerdahelyi angol–szlovák szakos tanárnő.

Játsszunk!

Mindig elbűvölnek az olyan emberek, akik szenvedélyesen szeretik a szakmájukat. Ő pontosan ilyen. Ezt már akkor is éreztem, amikor még nem ismertem személyesen, ezért is említettem meg a beszélgetésben. Az adás még le sem ment a tévében, amikor egyszer csak levelet kaptam tőle. Szívesen elküldené nekem az új szlovák mesekönyvét. Tesztelésre. Eredetileg ugyanis angolt tanított, a szlovákoktatáshoz úgy került közelebb, hogy vajdasági magyar férjét kezdte tanítani. Könyvet keresett számára, de mindegyik rém unalmas volt. Így aztán maga gyártott neki témákat, feladatokat, nyelvi játékokat, mert lételeme a játék, és vallja, hogy a tanításban is rendkívül jól használható. „Az életben minden könnyebben megy, ha az ember játéknak fogja azt fel” – olvashatjuk hitvallását a honlapján.

Hamarosan elkezdett más felnőtteket is tanítani, majd következtek a gyerekek. Így jutott el odáig, hogy szlovák tankönyvet írjon a magyar alapiskolák alsóbb osztályai számára. Kiderült ugyanis, hogy nemcsak a felnőtteknek szóló szlovák nyelvkönyvek rosszak, hanem a kisiskolásoknak írtak is nehezen használhatók.

Zlatá brána és a többiek

Jómagam, amikor Szlovákiába költöztem, meg voltam győződve róla, hogy minden szlovákiai magyar anyanyelvi szinten beszél szlovákul. Akkor még nem nagyon ismertem senkit az itteni magyarok közül. Aztán mikor jóval később megismerkedtem velük, és fokozatosan megismertem az életüket, történeteiket, rájöttem, hogy árnyaltabb a kép. Sok olyannal találkoztam, aki szégyellte, hogy nem beszéli tökéletesen a szlovákot. Mindenki egybehangzóan állította, hogy a szlovák nyelvet nem megfelelően oktatják a magyar iskolákban. Akinek van iskoláskorú gyereke, aki az állami tankönyvből tanul, biztosan tudja, miről beszélek. Archaikus versikék már az első oldalon… Most így spontán elképzeltem, hogy egy szlovák gyereket mondjuk a Lánc, lánc eszterlánc, eszterlánci cérna alapján kezdenének magyarul tanítani. „Izgalmas” lenne. Nekem talán. A gyereknek nem annyira.

Bakos Adri oldalán találtam egy bejegyzést: egy anyuka küldött neki szöveget a harmadikos alapiskolás tankönyvből. A címe: Cupká, beží, taxík ježí. Nekem nem annyira volt világos elsőre, mit is jelent a cím, először valami ijedt, borzolt szőrű taxit képzeltem el. Gondoltam, tesztelem a dolgot a 16 éves, szlovákul tökéletesen beszélő fiamon. Miiii? Ő sem értette. Elárultam neki, hogy a ježí ebben az esetben nem ige lesz, hanem melléknév. Ja, hogy sünitaxi? – pedig ő Zsolnán csak szlovák iskolába járt. Talán ennyi elég is arra, miért kezdett Adri alternatív nyelvkönyveket írni.

Elsőben még mosolyogva csóváljuk a fejünket a Zlatá bránán és társain. Lehet, hogy még másodikban is. De legkésőbb harmadikban a mosolyt felváltja a harag. Az utálat. Részedről, a gyerek részéről meg pláne. És ötödikben arra eszmélsz, hogy elvesztetted a gyereket valahol Daniel Hevier és Milan Rúfus versei között. És őszintén, nem tudom, onnan már hogyan tudod őt visszahozni” – írja Adri, akinek a tankönyveit már sok iskolában használják, és nagyon pozitív visszajelzéseket kap a tanároktól. Ő a versikékkel ellentétben a gyakorlati ismeretekre, a mindennapi szituációkban való eligazodásra, a kommunikációs készségekre helyezi a hangsúlyt. Ha kérik, bármikor szívesen megy iskolákba gyakorlóórát tartani. Óradíja nincs, puszta lelkesedésből segít.

Jelenleg az első és második osztály tankönyvei vannak készen (részletes tanári segédkönyvvel együtt), a harmadik osztályos most készül. A könyvek a kötelező szókincset kontextusba, mesékbe ágyazva közvetítik, és tele vannak interaktív játékokkal. Ezek a kisiskolások számára ideálisak, mert az önfeledt játék közben a gyerekek szinte észre sem veszik, hogy tanulnak. A könyvek minisztériumi engedélyeztetése folyamatban, remélhetőleg még szeptember előtt felkerülnek a tankönyvek listájára, hogy az iskolák kaphassanak rájuk anyagi támogatást.

A Padláslakók meséi

A tankönyvekben használt, tanári segédkönyvben szereplő meséket a szerző külön mesekönyvben is megjelentette. Szép, színes, keményfedeles kiadvány, s önállóan, otthoni olvasásra is használható (szülői segítséggel). A Padláslakók (a kissé nehézkes Kísértet, az éhes Egerek, az uralkodó természetű Légy, Simon manó és barátja, a hallgatag Csiga) izgalmas története hatékonyan fejleszti az 5–8 éves gyerekek szlovák szókincsét. Tartozik hozzá foglalkoztatófüzet is, valamint CD, melyen Mário Drgoňa színész kiváló tolmácsolásában hallhatók a mesék. A napokban jelent meg a mesekönyv második része, s Adri már a harmadikon dolgozik. Az elsőt kisebbik lányomon, a hatéves Cilikén teszteltem. Kicsit „csavartam” a feladatokon: néha megfordítottam a dolgot, és magyar válaszokat kértem tőle a szlovák kérdésekre (neki a magyar a gyengébb nyelve). Akárhogy is, Cili nagyon élvezte, állandóan újabb fejezetet követelt.

 

Vasárnap

Határok nélkül

A Szlovákul játékosan honlap nem csak Szlovákiában ismert. Adri és a férje, nyomon követve, milyen helyekről jelentkeznek be felhasználói, arra lettek figyelmesek, hogy vannak órák, amikor 15 ember játszik együtt Magyarország területéről, valahonnan a Pilisből. Kiderült, olyan iskola is akad a pilisi szlovák falvakban, ahol nemcsak az online játékokat, hanem Adri tankönyveit is használják az oktatásban. Módszere és könyvei jóval messzebbre is eljutottak. Mivel a könyvek teljes egészében szlovákul íródtak, a világ bármely részén használhatók, ahol szlovákok élnek. A Padláslakók története már osztrák, német és török családokhoz is eljutott. „Az egyik Ausztriában élő apukával beszéltem telefonon, aki nagyon megörült, hogy rábukkant a mesekönyvre, mivel neki fontos, hogy a lányai tudjanak szlovákul, és tudjanak beszélni a Pozsonyban élő nagyival” – meséli Adri, amikor a külföldi visszajelzésekről kérdezem. A könyvek Szlovákián belül sem csak a magyar gyerekek oktatásában használhatók, hanem például a romák körében is. A hátrányos helyzetű gyerekekkel foglalkozó Cesta von nonprofit szervezet pártfogoltjainak is éppen erre van szükségük, mivel rengeteg kreatív és mozgásos játékot tartalmaz.

A kisfiam odavan érte”

A szerzőnek hihetetlenül nagy lendületet adnak a tanári és szülői visszajelzések. „Amikor egy tanító néni azt mondja, hogy a tankönyveknek köszönhetően újra szeret szlovákot tanítani, vagy egy szülő, aki úgy rendelte meg a mesekönyvcsomagot, hogy nem hitt benne, és azt gondolta, majd ők lesznek az egyetlen kivétel, a kisfiú is kijelentette, hogy ebből aztán biztos nem fog tanulni, majd csak nem hagyták őt nyugodni a színes képek... Vagy aki azt írta, a kisfiam odavan érte. Motivál, kíváncsivá tesz, sikerélményt ad” – sorolja a sikereket.

Bár saját bevallása szerint nem túlságosan szereti az okoseszközöket, a járvány miatt mégis rákényszerült, hogy az online térben is hangsúlyosabban jelen legyen. Legyőzve kamerafóbiáját, tanároknak és szülőknek létrehozott Facebook-csoportjaiban rendszeresen készít élő videókat. Bakos Adri kiadványai megtalálhatók a szlovakuljatekosanbolt.sk honlapon. Játékait és könyveit melegen ajánlom minden szülőnek, aki játékosan, kényszer és nyomás nélkül szeretné gyermeke szlováktudását fejleszteni.

 

A teljes írás a nyomtatott Vasárnap 2021/11. számában jelent meg!

Aki vásárlás helyett előfizetné a Vasárnapot, az most egyszerűen megteheti: https://pluska.sk/predplatne/vasarnap/#objednat-tlacene

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?