Átverés vagy jó üzlet a Black Friday?

black friday

Kihagyhatatlan kedvezmények és őrült nagy leárazások jellemzik a november utolsó pénteke körüli időszakot. A Black Friday-nek már nálunk is hagyománya van, miközben lassan a „Ne vásárolj semmit” nap is bekúszik a köztudatba. Megéri november utolsó péntekén vásárolni? Hogyan tudjuk kihozni a legtöbbet a fekete péntekből, vagyis a Black Friday-ből?

Black Friday az amerikai hálaadás ünnepét követő péntek, ami jellemzően a karácsonyi nagybevásárlások kezdete. Az online-teret és a boltok kirakatát is elárasztják a 20-30-40 százalékos árengedménnyel kecsegtető reklámtáblák. A kereskedők és a vásárlók egy része is tudatosan készül erre az időszakra, véli Törőcsik Mária közgazdász, a Pécsi Tudományegyetem Marketing és Turizmus Intézetének egyetemi tanára.  „Sokan előre megtervezik, hogy ebben az időszakban vásárolnak. Kinézik a terméket, viszont megvárják, hogy a kereskedők 20-30 százalékkal olcsóbban kínálják az árut” – fogalmazott Törőcsik Mária.

Káosz a boltokban 

Először a hatvanas években használták a kifejezést, ezzel utaltak a boltokhoz siető emberek okozta közlekedési káoszra. Amerikában a kétezres évek elejére vált az egyik legnagyobb vásárlói forgalmat lebonyolító nappá a fekete péntek.

Térségünkbe a 2010-es évek környékén gyűrűzött be a szokás, és fokozatosan itt is egyre ismertebbé vált.

Törőcsik Mária szerint előbb-utóbb mindenkihez eljut, hogy ilyenkor komoly kedvezményeket lehet kapni. Nálunk egyelőre ismeretlen az amerikai bevásárlóközpontokra jellemző roham, de nem lepődjünk meg, ha ebben az időszakban nagyobb lesz a tömeg a boltokban. 

Akciós napok 

Eredetileg egy nap volt, mára azonban jelentősen kitolódott a fekete péntekkel kapcsolatos leárazások időszaka. A szakértő szerint a kereskedők raktárkészleteitől és a vásárlóerőtől függ, hogy meddig tart igazán a fekete péntek. „Ha alacsony a vásárlóerő, vagyis kevesen vásárolnak, de a cégek nagy raktárkészletet halmoztak fel, akkor tovább is eltarthat a kedvezményes időszak” – jegyzi meg Törőcsik Mária. 

A dörzsöltek ünnepe 

„Ezt aztán jól kitaláltam”

– csettint elégedetten a vásárló a pénztárnál, amikor az eredetinél kevesebbet kell kifizetnie a kiszemelt áruért. Ezért is mondja azt Törőcsik Mária, hogy a fekete péntek az árérzékeny rétegre vonatkozik, azokra, akik megfontolják a döntéseket. Jellemzően a 15 százalék feletti árengedmények mozgatják meg a vásárlókat, de a 20-30 százalékos kedvezmény még vonzóbb. Hogyan lehet ellenállni a kísértésnek a boltokban? „Ha tényleg szükségünk van a kiszemelt eszközre, akkor érdemes élni az akcióval. Ha kétségeink vannak, hogy valóban kell-e az áru, akkor inkább hagyjuk az egészet” – hangzik a szakértő jó tanácsa. 

black friday

Mindig más 

Törőcsik Mária rámutat, hogy minden évben más a fekete péntek, ugyanis változik a gazdasági helyzet, ami jelentős hatással van arra, hogy miből mennyit veszünk. „Az inflációs környezet miatt felértékelődik ez a kedvezményes lehetőség, és nagyobb figyelem irányulhat rá, mint az előző évben.

Nem mindegy, hogy mennyi pénzt kell elköltenünk egy háztartási eszköz tervezett beszerzésére. Most kevesebb, szabadon elkölthető pénze van az embereknek, és nagyobb az érdeklődés a kedvezmények iránt”

– véli a szakértő, hozzátéve, hogy ezt a cégek is észreveszik. A magas infláció és a vásárlóerő-csökkenés okozta gazdasági helyzet miatt lépéskényszerbe kerültek, és meg kell mozgatni a forgalmukat. Vagyis vásárlásra kell ösztönözni az embereket.

Megéri? 

Van, amikor a vásárlók lerántják a leplet a kihagyhatatlannak tűnő ajánlatról, és kiderül, hogy csak papíron mutat jól az óriási kedvezmény. Ezért is érdemes előre tervezni, és így kisebb eséllyel dőlünk be a vevőcsalogató átverésnek. Törőcsik Mária szerint is nagyobb szerepe van most a tervezésnek, mint korábban. Főleg azért, mert végesek a költekezési lehetőségek.

„Ha a játékokra is kiterjed a kedvezmény, akkor ez már a karácsonyi készülődés része. Viszont a vásárlónak azt is mérlegelni kell, hogy az ünnepi menüre fordítja-e a pénzét, vagy a fekete pénteki akciókra költi”

– folytatta az egyetemi tanár. Viszont hiába számítunk óriási leárazásokra, van egy ár, aminél a kereskedők sem tudják olcsóbban adni a termékeket, hiszen minden drágult – az alapanyag, az előállítás, a szállítás. 

black friday

Ne vásárolj semmit 

Az áruházak pénzköltésre ösztönző kampányaival szemben megjelent a „Ne vásárolj semmit” kezdeményezés is. A fekete péntekkel egy napra, november utolsó péntekére esik. Célja, hogy visszaszorítsa a felesleges költekezést és az áruk felhalmozását. Törőcsik Mária szerint nem kell feltétlenül egymással szemben állni a két eseménynek. „Megtehetem, hogy nem vásárolok felesleges dolgot, de kihasználom a fekete péntek nyújtotta lehetőséget. Ez az ún. smart shopping, az okosan megtervezett vásárlás.” 

Többet ésszel, mint pénzzel 

Hogyan óvjuk meg magunkat a felesleges költekezéstől? Tervezzük meg a vásárlást, és készüljünk fel a lehetséges kedvezményekre. Tartózkodjunk az impulzusvásárlástól, és ne vegyünk meg valamit csak azért, mert olcsó, de valójában nincs rá szükségünk. „Otthon kell elkezdenünk a felkészülést. Mérlegeljük, hogy szükség van-e a kiszemelt eszközre, és állítsuk fel a prioritásokat. Megéri-e nekem, ha most valami kedvezményesen elérhető, de a vásárlás miatt vissza kell szorítanom a mindennapi kiadásaimat?” – hangzik Törőcsik Mária okos tippje.  

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?