Archívum

Ingatlanvásárláskor a gázórát is ellenőrizzék

Tavaly ősszel vettünk egy házat Csilizradványon, és most derült ki, hogy a volt tulajdonosnak az Energy gázszolgáltatóval szemben kb. 700 euró tartozása van, amelyet nekünk kellene kifizetnünk. Az adásvételi szerződésbe nem volt ilyesmi belefoglalva, a régi tulajdonos pedig be sem engedett a házba, úgyhogy még a gázórát sem tudtuk leolvasni a ház megvételekor.
author
Vasárnap

2015. november 13. 00:35

Tavaly ősszel vettünk egy házat Csilizradványon, és most derült ki, hogy a volt tulajdonosnak az Energy gázszolgáltatóval szemben kb. 700 euró tartozása van, amelyet nekünk kellene kifizetnünk. Az adásvételi szerződésbe nem volt ilyesmi belefoglalva, a régi tulajdonos pedig be sem engedett a házba, úgyhogy még a gázórát sem tudtuk leolvasni a ház megvételekor. Valaki kijött a cégtől, hogy kössünk velük szerződést, de mi nem is ezzel a szolgáltatóval akartunk szerződni, hanem a Szlovák Gázművekkel. Nem tudom, mitévők legyünk, kötelesek vagyunk-e kifizetni az előző tulajdonos tartozását és maradni annál a szolgáltatónál, amellyel ő szerződött.

M. E.

 

Ügyében megkerestük a Slovakia Energy gázszolgáltatót. Ott meglepetésünkre úgy tájékoztattak, hogy a 700 eurós tartozást bizony önök halmozták fel. Szó sincs arról, hogy a volt tulajdonos tartozását követelnék önökön – akár látták a gázórát a ház megvételekor, akár nem, ez a fogyasztás azóta számítódik, hogy önök lakják az ingatlant. Amint Alžbeta Šťastná, a Slovakia Energy PR-menedzsere tájékoztatott, önök az ingatlan megvásárlását követően nem kötöttek szerződést semmilyen energiaszolgáltatóval, és az eredeti tulajdonos által kötöttnek a lejárta, azaz 2014. december 31-e után szerződés és fizetés nélkül fogyasztották a gázt. Ezt számlázta ki önöknek a szolgáltató, miután az éves elszámolást követően az előző tulajdonos dokumentálta, hogy már fél éve eladta az ingatlant. Azt is megtudtuk, hogy önöket meglátogatta a Slovakia Energy magyarul is beszélő munkatársa, és megállapodtak a tartozás kiegyenlítésében, sőt törlesztési tervet hagytak jóvá, melynek értelmében nem kell egyszerre kifizetniük a 700 eurót. 

Nem teljesen világos, de a lényeget illetően nem is fontos, hogy önök nem értették-e meg, miről van szó, vagy bennünket akartak félrevezetni. Talán abban bíztak, hogy a sajtó közbenjárására mégsem kell kifizetniük a tartozást, de a dolog nem így működik. Aki ingatlant vásárol, annak kötelessége ellenőrizni a gáz-, víz- és villanyórát, új szerződéseket kötni a szolgáltatókkal és természetesen fizetni a saját fogyasztását. A hanyagság ilyen esetben nem mentség, a szolgáltatók legkésőbb az elszámolást követően benyújtják a számlát, és félrevezetni sem lehet őket, mert pontosan nyilvántartják, mikor ki volt a fogyasztó.

 

 

Beváltható még a korona?

Édesapám négy éve meghalt, és most találtam meg 7500 szlovák koronát. Be lehet még valahol váltani, vagy csak emléknek marad?

Jelige: Marika

 

A bankjegyeket a hivatalos árfolyamon (1 euró – 30,126 Sk) korlátlan ideig be lehet váltani a Szlovák Nemzeti Bank fiókjaiban vagy postai úton. A tulajdonosnak személyazonossági igazolvánnyal vagy útlevéllel kell igazolnia magát.

A Szlovák Nemzeti Bank címe:

Národná banka Slovenska

Imricha Karvaša 1, 813 25 Bratislava

* A nemzeti bank kihelyezett fiókjai Érsekújvárott (T. G. Masaryka 3), Besztercebányán (Národná 10), Zsolnán (Antona Bernoláka 74), Kassán (Slovenskej jednoty 14) és Poprádon (Dostojevského 4444/26) találhatók.

* A pénztár mindenhol munkanapokon 7.30-tól 12.00-ig tart nyitva.

* A bankjegyeket postán is elküldheti  a Szlovák Nemzeti Bank központi, pozsonyi címére – érdemes értékes küldeményként feladni őket! Ebben az esetben mellékelni kell:

– kitöltött beváltási űrlapot, amelyen feltünteti, melyik bankba, milyen számlára kéri utalni a pénzt;

– saját hitelesített azonosítási adatait (név, lakcím, születési adatok, személyazonossági száma, állampolgárság);

– annak a banknak az igazolását, amelyiknek az ügyfele, vagy három hónapnál nem régebbi számlakivonatot;

– ha a bankjegyek szakadtak, rossz állapotban vannak, csak akkor váltják be őket, ha azonosíthatók, és legalább a felük megvan.

 

 

 

Támogassa a vasárnapot

Bizonytalan időkben is biztos pont a Vasárnap. Hogy a gazdasági nehézségek ellenére fennmaradhasson, fokozottan szüksége van az Olvasók támogatására. Fizessen elő egyszerűen, online, és ha teheti, ezen túlmenően is támogassa a Vasárnapot!

Kattintson ide, hogy a járvány közben és után is legyen minden kedden Vasárnap!

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
matovič k

Matovič: A betegek veszítettek az orvosok béremelésével

Peter Pčolinský

Belengette az előrehozott választás lehetőségét a Sme rodina

Az ittas sofőrt csak a sínek állították meg

TRAGÉDIA: Vasúti sínek közé feküdt egy fiatal férfi, a vonat halálra gázolta

csecsemő k

Garázsba dobta, és hagyta meghalni újszülött gyermekét egy nő

zelenszkij k

Kijev azzal vádolja Moszkvát, hogy megpróbálja kiirtani a teljes ukrán nemzetet

benzinkut

Az ukrajnai háború kitörése óta nem volt ennyire olcsó a benzin

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.