Archívum

Egy szövegfüggő a futballfüggőről

Majdnem azt találtam írni ide első mondatnak, hogy örülök, hogy Gazdag József imádja a focit. De mielőtt leírtam volna, rájöttem, hogy nem örülök neki, hanem inkább: nem bánom. Mert végül is nekem teljesen mindegy, mit szeret Gazdag József, csak szeressen valamit annyira, hogy kényszere legyen írni róla.
Vasárnap

2015. szeptember 25. 02:04

És ezt őszintén, önös érdekből mondom, mert ha Gazdag József ír és publikál, az a magamfajta olvasó ember számára öröm.

Györgyi nyomta a kezembe az Egy futballfüggő naplójából szép kivitelezésű kötetet. És mivel tudta, hogy mihelyt meglátom a címét, értetlenül nézek majd rá (Györgyire), ezt gyorsan megelőzte: hogy ne ijedjek meg, hogy szeretni fogom, hogy Esterházy ezt a könyvet irigyli leginkább a szerzőjétől, és meglátom majd én is, hogy milyen jó.

Vittem is szépen magammal egy hétfő reggel a metróra. Györgyi szavaira gondoltam, meg amikor kinyitottam, és olvasni kezdtem, arra, hogy milyen jól ismer. Már az első tárca elolvasása után világos volt, hogy tényleg. Nagyon jó. Mert Gazdag József elsősorban író, másodsorban utazó, és talán harmadsorban focirajongó. Vagy nem? Lehet rossz fociról jól írni? Jelentem, lehet. Mint egy hősszerelmes, aki bár tisztán látja kedvese hiányosságait, ezzel együtt szereti, mégis, reménytelenül, mindörökké.

Szerencsémre a kassai születésű fiatalember a foci ürügyén is arról ír, ami mindenkit érdekel (kellene, hogy érdekeljen). Kezdem a helyi, főleg csallóközi úgynevezett futballmeccsek látogatásával, mert az ezekről készült beszámolók egyszerre adnak hírt a helyi kofola, zsíros kenyér és pálinka áráról, a helyi nyelvjárás (káromkodás) sajátosságairól és a falusi pályák állapotáról. Mindezekről sok iróniával és szarkazmussal, de szeretettel ír, mint a kívülálló, aki ide is tartozik, meg nem is. Mikroökonómiai jelentéseket nemcsak az otthoni falusi és kisvárosi pályákról kapunk, hanem Európa több nagy- és kisvárosából is, London, Bukarest, Prága, Jablonec, Milánó, Pécs és így tovább. Keverednek a nyelvek is: magyar, szlovák, cseh, német, angol és más.

Ja, igen: makroszintű elemzésként ír még a korrupcióról, a stadionokban elhatalmasodott gyűlöletről, a jegyüzérségről, a maffia térhódításáról. Elmeséli, hogyan válaszolta meg kis unokahúgának a stadionba való belépés előtti motozásra és a jellegzetes nagy erőkkel kivonuló rendőrök jelenlétére vonatkozó kérdéseit. (A gyerek rokonairól szóló részek a legédesebbek.) Néha történelemórát, néha irodalmi kiselőadást tart. Néha panaszkodik, néha önelemez. Néha komoly, néha vicces. Mindig nagyon jó.

Mert, és itt a dolog lényege, Gazdag József nyíltan ír mindenről: önmagáról, a foci üzemágról, a sportról, a stadionokat látogatókról, a sportújságírókról, a magyar kisebbségi társadalomról, az európai futballmaffiáról. Ettől érdekes és értékes ez a könyv az egyébként a fociért nem rajongó számára, aki arra a korszakra emlékszik ugyan, amikor Rummenigge rúgta a gólokat, de azóta sem követi az eseményeket.

Régebben, Pozsonyban és Pesten figyeltem a velem tömegközlekedő férfiakat, akik a napilapok hátulján kezdték az újságolvasást. Nem értettem, hogy lehet a sportról ennyit írni és olvasni, de mindig örültem neki, hogy olvasnak, és reméltem, talán a sporton keresztül más rovatokat is megnéznek a sajtóban, ha csak kíváncsiságból is. Ha viszont olyan jó szövegekkel találkoztak már akkor, mint Gazdag Józseféi, mea culpa, én vagyok az, aki lemaradt valami nagyon jóról.

Amikor Pesten éltem, mint a kötet első tárcájának hőse, én is sokat vonatoztam, és a médiában dolgoztam. Akár én is lehettem volna az a hölgy, aki utazás közben őszintén rácsodálkozott, hogy egy ilyen művelt, olvasott ember, mint Gazdag József, sportújságírással foglalkozik, pedig... pedig valami értékesebbel is foglalkozhatna. Az író, ha nem szereti is, érti a hölgy megjegyzése mögött megbúvó előítéletet. Az olvasó, aki a történetben magára ismer saját előítéletének köszönhetően, megint tanult valamit.

 

 

 

Támogassa a vasárnapot

Bizonytalan időkben is biztos pont a Vasárnap. Hogy a gazdasági nehézségek ellenére fennmaradhasson, fokozottan szüksége van az Olvasók támogatására. Fizessen elő egyszerűen, online, és ha teheti, ezen túlmenően is támogassa a Vasárnapot!

Kattintson ide, hogy a járvány közben és után is legyen minden kedden Vasárnap!

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
iskolai zaklatás k

A gyerekek közel felét zaklatják – mindenhol megelőző intézkedésekre van szükség

Betört a házakba, autókat lopott – a nyomok egy tetteshez vezettek

Betört a házakba, autókat lopott – a nyomok egy tetteshez vezettek

FriderikuszPodcast

Eva Rezešová: Ötkor kivettek a zárkából és elvittek a csurmába (VIDEÓ)

Novak Djokovic
Frissítve

Djokovic nem indulhat az Australian Openen

koronavírus

Koronavírus – Háromezer felett az egy nap alatt regisztrált betegek száma, 48-an elhunytak

kötelező oltás

Ausztriából költöznek Sopronba a kötelező oltás miatt

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.