Archívum

Az első becsengetésen túl

A szeptemberben először megszólaló csengő nemcsak az ősz közeledtét jelzi, hanem azt is, hogy a laza nyári napokat felváltják a pontosan betáblázott szürke hétköznapok.
Vasárnap

2019. szeptember 16. 09:15

mm

Van olyan gyermek, aki már várja az iskolát, hiszen szeretne találkozni az osztálytársaival, a többség azonban megnyújtaná a szünidőt, ha tehetné. A felnőttek viszonyulása az iskolakezdéshez szintén vegyes. Egyrészt örülnek, hogy végre helyreáll a rend, a felügyelet is nagy gond lehet nyáron, ugyanakkor tisztában vannak vele, hogy a mókuskerék beindul. A legizgatottabbak talán a kicsi elsősök, akik számára a tanévvel új időszámítás kezdődik. Kötöttebb lesz a napirendjük, rengeteg iskolai szabályhoz kell alkalmazkodniuk, nagyobb felelősség hárul rájuk, és persze jönnek a házi feladatok!

Gyakran ilyesféle gondolatok járnak a szülők fejében, akár szorongás is kialakulhat belőlük. „Hogyan fog teljesíteni a gyerekem? Megtettem mindent, hogy sikeresen vegye az akadályokat? Fogja bírni az iramot?” Természetes, ha ezeket a kérdéseket feltesszük magunknak, hiszen a legjobbat szeretnénk. A gond leginkább az szokott lenni – és sajnos egyre gyakrabban –, amikor az iskolakezdést képzeletbeli léchez hasonlítják a szülők, amelyet már kezdetkor át kell ugrania minden elsősnek. A teljesítmény fókuszba helyezése óriási stresszt okoz. A mai szülők többsége Vekerdy-rajongó, de még neki sem hiszik el, hogy nem jó, ha az első osztályban karácsonyra írnak-olvasnak a gyerekek. Az első félév végére sem kell okvetlenül átvenni az összes betűt, sőt! A tanterv ebben rugalmas, és természetesen az osztály összetételétől függ a tempó, semmiképpen nem érdemes sietni vele. Az első két hónap az írás-olvasás előkészítésével kell, hogy teljen, valamint a beilleszkedéssel. A teljesítményt nagymértékben befolyásolja, mennyire érzi magát jól az iskolában a gyermek, megértette-e a szabályokat, tudja-e követni az utasításokat, világosak-e a kijelölt határok. A pedagógus ebben kulcsszereplő, de a szülői támogatás, a bizalom is rendkívül fontos. A gyermek akkor fogja magát biztonságban érezni az iskolában (is), ha észszerű, világos keretek között szabadon tevékenykedhet, s közben örömét leli abban, amit csinál. Ez a tanulás lényege.

Az első osztály ebben valóban mérföldkőnek számít. A szilárd alapok lerakása mellett pozitív viszony alakítható ki a tanuláshoz a gyermek természetes kíváncsiságát, érdeklődését figyelembe véve, amelyre a következő évfolyamokban tovább építkezhet. Ha az első évfolyamban, a pedagógusnak a szülővel közösen sikerül ezt az attitűdöt közvetítenie, az iskola csodálatos hellyé válhat, ahol a tanulás nem munka lesz, hanem inkább játék. De fontos elfogadni, hogy mindenki a maga képességei szerint vesz részt a játékban, és a saját tempójában halad előre az úton. Ne másokhoz mérjük a teljesítményét, hanem önmagához.

Amiben jó, azt dicsérjük. Fokozatosan hagyjuk önállósodni, a saját érdekében. Amivel nehezebben boldogul, abban segítsük, bátorítsuk. Mivel az első osztály átmenet az óvodából az iskolába, a szabad játékra otthon is maradjon ideje. A tanulási idő otthon (ha szükséges), ne haladja meg az egy órát; teljesen felesleges többet nyúzni, épp ellentétes hatást fog kiváltani. Nem szerencsés más osztályok, iskolák haladási ütemét, módszereit összevetni a sajátunkkal. Ahány osztály, iskola, annyiféle csoport. Ahány tanár, annyiféle módszer. A lényeg, hogy az iskolakezdéshez a gyermek pozitív érzelmeket társítson, megérezze a tanulás örömét, legyenek apró sikerei. A jó kezdet fél siker. Talán ebben a helyzetben még több is.

Sikeres és boldog tanévet mindenkinek!

A szerző pedagógus, a MinorityKids és a Nyitnikék projekt munkatársa, valamint a NewEdu PT alapítója.

A teljes cikk a nyomtatott Vasárnapban jelent meg!

Támogassa a vasárnapot

Bizonytalan időkben is biztos pont a Vasárnap. Hogy a gazdasági nehézségek ellenére fennmaradhasson, fokozottan szüksége van az Olvasók támogatására. Fizessen elő egyszerűen, online, és ha teheti, ezen túlmenően is támogassa a Vasárnapot!

Kattintson ide, hogy a járvány közben és után is legyen minden kedden Vasárnap!

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
koronavírus

Információhiány járvány idején

Szeberényi Zoltán

Vértek és pajzsok nélkül

Andrej Danko, Peter Pellegrini

Stadionügy: mindenki a másikra mutogat

Építészeti

Négyből kettő – középiskolai racionalizáció Dunaszerdahelyen

Csallóközszíve

Szomszédolás Csallóköz és Pannontáj között – új régiós együttműködés indult

bejrúti robbanás

Kéthetes szükségállapotot hirdettek ki a libanoni fővárosban

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.