Gyermekgondozási szabadság az apa felől

Gyermekgondozási szabadság az apa felől

Egyre több apa érdeklődését kelti fel a gyermekgondozási szabadság kérdése. 2019 első felében Szlovákiában majdnem minden negyedik apa választotta a gyermekgondozást a professzionális szakmai élet helyett. Két szakértő segítségével utánajártunk a jelenségnek.

Hercegh Mária, a körülbelül ötvenezer nőt képviselő Magyar Szakszervezeti Szövetség Nő Tagozatának elnöke, mely szövetség egyebek mellett a nők és a családok érdekvédelmét szolgálja

 

Szabadnapok, pótnapok tekintetében milyen jogaik vannak az apáknak Európa-szerte a szülést követően?

Erre a kérdésre az a válasz, hogy változó. Az államok más-más ellátást biztosítanak. Európa viszont közelíteni kívánta az ellátás mértékét a szülők és a gondozók vonatkozásában. A munka és a magánélet közötti egyensúlyról irányelvet adott ki, amely tartalmaz kötelező elemeket is. Az irányelvnek a tagállami jogrendbe való átültetése határidőhöz kötött.

 

A jelenleg (elsősorban Szlovákiában és Magyarországon) érvényben levő jogszabályok mennyire tehermentesítik az anyát?

Magyarországon az apáknak 5 nap apaszabadság jár. A munkavállaló a születést követő 60 napban veheti ezt igénybe. A magyarországi anyasági ellátás széles körű. A vita ott van, hogy mit okoz a nők munkaerőpiaci esélyeiben a hosszú távollét, amit a gyermekgondozás időszakával vállalnak. A felgyorsult munkaerőpiaci viszonyok között hátrány lehet a hosszú kiesés. Megszűnhet a munkahely, elvész a tudáskompetenciája a nőnek, a munkahelyi átszervezéseknek könnyen az áldozatává válhat.

 

Társadalmi igényre való reakcióként könyvelhető-e el bármilyen jogszabály-módosítás, amely az apák szülést követő fizetett szabadságát illeti?

Igen. Határozott igény jelent meg a mostani generációkban az iránt, hogy az apák is részt kívánnak venni a gyermekük életében. Gondoljunk csak az apás szülés elterjedésére, de mondhatom azt is, azzal, hogy Európa nyitottá vált a munkavállalás szempontjából is, tapasztalatot szereztünk, hogy más országokban milyen módon támogatják a családokat és a gyermekvállalást. Gondolok itt a skandináv példára, ahol az apák az anyák mellett váltásban vehetik igénybe a gyermekgondozási ellátást.

 

Hogy látja, van-e a világon olyan ország, ahol az anya és az apa részéről is kielégíthetőnek mondható a helyzet?

Azt hiszem, nincs olyan rendszer, amely mindenkinek jó, de az a fontos, hogy az államok a polgáraik igényeinek és a társadalmi stratégiának megfelelőt alakítsanak ki. Nem tartom jónak, hogy úgy gondolkodjunk a gyermekvállalásról, -nevelésről, mintha az kizárólag a nők feladata és felelőssége volna. E szerint a sztereotípia szerint: a nő maradjon otthon, főzzön, mosson, vezesse a háztartást. Miközben az apa meg keresse a pénzt. Ebben a rendszerben sérül mindkét szülő, a gyerekről nem is beszélve. Ma már kimutatják, hogy nem tud kialakulni az apák kötődése a fiaikkal, ha soha nem tudnak együtt tevékenykedni, mivel apa soha nincs otthon, hiszen a megélhetéshez egyre több pénzt kell keresnie.

 

Milyen általános munkajogi kedvezmények illetik meg az apákat?

A 2019. június 20-án elfogadott EU-s irányelv meghatározza, hogy minimum 10 munkanap, két hét szabadság jár az apának. Európa több országában már ratifikálták ezt a szabályt. Magyarország sajnos nem tartozik ezek közzé. Van tagállam, ahol ez 30 nap. Ausztria, Németország és Litvánia ilyen. A skandináv államok évtizedek óta lehetőséget biztosítanak az apáknak a gyermek hat hónapos korától további hat hónapra, hogy ők legyenek otthon a gyermekükkel. A szülői szabadságok is változó mértékben állnak rendelkezésre a tagállamokban.

 

Egyre több nagyvállalat segíti a férfiakat abban, hogy többhetes 100%-os fizetett szülési szabadságot biztosít számukra. Mit gondol, ez ösztönzően hat a jog újragondolására?

Egyre többször. Kiváló kezdeményezésnek tartom. Azok a vállalatok, amelyek külön pótszabadságot biztosítanak a munkavállalóiknak, azt is bizonyítják, hogy fontos számukra az alkalmazottjuk. Pontosan értik, hogy a kisgyerekes apuka a gyermeke születése körül inkább otthon szeretne lenni, nem pedig a munkahelyén. Kevésbé hatékony a munkája, esetleg a problémáival foglalkozik. Az viszont kétségtelen, hogy egy ilyen pluszjuttatás erősítheti a munkáltató iránti ragaszkodást, ami a munkaerő megtartása szempontjából sem elhanyagolható.

 

Milyen lelki hatásokat gyakorol egy újszülöttre az apa közvetlen közelsége?

Egyértelmű, hogy jobb és mélyebb lesz a kötődése az apához.

 

A kényelmi okokon kívül még miért lenne érdemes bevezetni az apák szülést követő, hosszabb ideig tartó szabadságát?

Ne becsüljük le a kényelmi szempontokat. Az anyák nagyon hálásak tudnak lenni minden segítségért, amit a szülés után kapnak. Az a hagyomány, mely szerint ilyenkor a tágabb család segít, inkább illúzió: mára a világ nem ennyire egyszerű. Azt látjuk, hogy a család nem tud segíteni, mivel a nagymamák is dolgoznak. Az is fontos szempont lehet, hogy ebben a nem könnyű élethelyzetben nem szerencsés az „anyós” jelenléte. Jó az, ha az apák az első pillanattól látják, hogy a gyerek ellátása mennyire összetett, nem egyszerű feladat.

 

******
 

Zuzana Dančíková analitikus, a Pénzpolitikai Intézet (Inštitút finančnej politiky) munkatársa válaszol

 

Szlovákiában 2020-ban, illetve 2021-ben milyen jogszabályok vonatkoznak az apák gyermekgondozási szabadságára?

Az apákra is vonatkozó úgynevezett szülési szabadságot Szlovákiában a Munka Törvénykönyve és a társadalombiztosításról szóló törvény szabályozza. A Munka Törvénykönyve rögzíti az apák gyermekgondozási szabadsághoz való jogát egészen addig, amíg a gyermek be nem tölti a harmadik életévét. A társadalombiztosításról szóló törvény kimondja, hogy ez alatt a hároméves időtartam alatt 28 hétnyi ún. gyermekgondozási segély illeti az apákat. Ennek értelmében az apa a bruttó fizetésének 75%-át kapja. E juttatás estében egy kritériumnak kell megfelelni: az elmúlt években az apának fizetnie kellett az egészségbiztosítást.

 

Mennyit változott nálunk az apák gyermekgondozási szabadság iránti igénye?

Évről évre nő az igény. 2019 első felében 6500 apuka ment apasági szabadságra. A született gyermekek számának a negyedét teszi ki ez az arány.

 

Miképp érzékelik az apák az apasági szabadságot?

Azok az apák, akikkel a kutatási periódusomban foglalkoztam, üdvözlik ezeket a törekvéseket, és másoknak is ajánlják. Sokan hangsúlyozzák, azáltal, hogy átértékelték az anya szerepét, s bele tudtak rövid időre bújni a bőrébe, sokkal jobban megértik, s ez jót tett nekik. Ezenfelül a partnerkapcsolat is javulni látszott, minőségibb lett. Néhány apa pedig azt értékelte, hogy jobb kapcsolatot tudott kiépíteni a gyermekével. Sokan meg annak örültek, hogy egy kicsit meg tudtak pihenni a munkahelytől.


 

A teljes írás a nyomtatott Vasárnap 41. számában jelent meg!

Aki vásárlás helyett előfizetné a Vasárnapot, az most egyszerűen megteheti: https://pluska.sk/predplatne/vasarnap/#objednat-tlacene


 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?