Aktuális

Bedőlt ház

Panaszkönyv, Vrabec Mária rovata
Vrabec Mária

2021. augusztus 2. 08:35

Vasárnap
- Shutterstock-felvétel

Tisztelt Vasárnap szerkesztősége!

Elkeseredésemben fordulok Önökhöz tanácsért, mert senki nem tud, nem akar segíteni. A szomszédom egy mentálisan sérült hanyag személy, aki évek óta nem törődik a házával. Ez a ház most bedőlt az én udvaromba. A romokon keresztül járnak át a szomszéd háziállatai – tyúkok, kecskék, kutyák, macskák –, és kárt tesznek a kertemben. A szomszédom nemhogy a rengeteg agyagtéglát, szemetet nem volt hajlandó eltakarítani az udvaromról, de azt illetően sem lehet vele megegyezésre jutni, hogy támassza ki a megmaradt házfalat. A községi hivatalban azt állítják, nem tehetnek semmit, a szomszédi viszonyok nem tartoznak a hatáskörükbe. Valóban így van ez? Kihez fordulhatok?

Jelige: Tehetetlenség

Tisztelt Olvasónk!

Sajnos, az önkormányzatok hatásköre a szomszédi viszonyokat és konfliktusokat illetően valóban korlátozott. Amint a Szlovákiai Városok és Falvak Szövetségének szóvivője, Michal Kaliňák tájékoztatta lapunkat, itt magántulajdonról van szó, és a község legfeljebb közvetítő, segítő szerepet vállalhat. Több polgármestert is megkérdeztünk, vannak-e hasonló tapasztalataik, és mit tettek, tehettek a károsult érdekében. Valamennyien azt válaszolták, hogy a község a romeltakarítás költségeit vállalta az esetben, ha a ledőlt ház tulajdonosa vagy annak rokonai, örökösei nem tudtak, akartak fizetni. A hivatalos eljárás során a károsult ugyan panaszt tehet a helyi építésügyi hivatalnál, de az csak figyelmeztetheti a kárt okozó szomszédot, arra már nem terjed ki a hatásköre, hogy kikényszerítse a kár megtérítését. Az önkormányzatok ezért elsősorban a károkozó családjával, örököseivel próbálnak megegyezésre jutni, mivel a keletkezett kár az esetleges örökséget is terhelheti. Ha ez nem sikerül, akkor egyetlen megoldás marad: eltakarítani a romokat, és jó magas, erős kerítést húzni.

 

A teljes írás a nyomtatott Vasárnap 2021/30. számában jelent meg!

Aki vásárlás helyett előfizetné a Vasárnapot, az most egyszerűen megteheti: https://pluska.sk/predplatne/vasarnap/#objednat-tlacene

Támogassa a vasárnapot

Bizonytalan időkben is biztos pont a Vasárnap. Hogy a gazdasági nehézségek ellenére fennmaradhasson, fokozottan szüksége van az Olvasók támogatására. Fizessen elő egyszerűen, online, és ha teheti, ezen túlmenően is támogassa a Vasárnapot!

Kattintson ide, hogy a járvány közben és után is legyen minden kedden Vasárnap!

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Dušan Kováčik

Komédia volt ez a tárgyalás, üzente Dušan Kováčik a börtönből

koronavírus kórház

Az oltatlan egészségügyi alkalmazottak csak negatív teszttel dolgozhatnak

FFP2

A lépcsőházban is viseljünk maszkot, a liftet inkább ne használjuk - ajánlja a Közegészségügyi Hivatal

dd

Csak a hangját adta, az arcát nem

b

Súlyos baleset történt Érsekújvár és Udvard között

radar

Érsekújvár: Sebességet mérnek a városi rendőrök

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.