Panaszkönyv: A rendőrség figyelmeztet

Vasárnap

Az utóbbi időben szerkesztőségünkbe is több megkeresés érkezett azzal kapcsolatban, érdemes-e kriptovalutába fektetni, kérhetik-e a brókertársaságok a befektető személyes adatait, számlakivonatát vagy a személyazonossági igazolvány fénymásolatát.

Vigyázat a kriptovalutákkal!

A rendőrségen kértünk tájékoztatást, és kiderült, hogy a sok befektető közül egyre többen válnak csalók áldozatává, a zavarosban halászók ugyanis mindig figyelik, milyen pénzszerzési lehetőségek iránt nőtt meg hirtelen az érdeklődés. A rendőrség a napokban a hoaxokkal, vagyis álhírekkel és csalásokkal foglalkozó közösségi oldalán (hoaxy a podvody – Polícia SR) felhívta a figyelmet, hogy bár a kriptovalutákba való befektetés legális és jövedelmező is lehet, az vágjon bele, aki ért is hozzá. Ellenkező esetben akár az összes megtakarított pénzét elveszítheti, mint az a 64 éves pozsonyi nő, aki egy állítólagos angliai befektetési társaságtól e-mailben kapott ajánlatot, hogy vásároljon kriptovalutát. Miután érdeklődött az ajánlat iránt, a „cég menedzsere” felvette vele a kapcsolatot, és a hölgy megadta neki az internetbanki adatait. Első lépésben 249,26 eurót fizetett be, majd a menedzser tanácsára további 35 ezret abban a hiszemben, hogy a kriptoszámláján 60 ezer euró értékű kriptovaluta van. Pár hét múlva, amikor ki akarta venni a pénzt, rájött, hogy a nyereség helyett adóssága van, mínusz 6 ezer euró. Azonnal feljelentést tett a rendőrségen, de a pénzének nagy valószínűséggel bottal ütheti a nyomát, mert ezek a csalók külföldi szerverekről működnek, és szinte lehetetlen beazonosítani őket. Ezért a rendőrség mindenkinek, aki nem rendelkezik magas szintű pénzügyi ismeretekkel, azt ajánlja, alaposan fontolja meg, melyik brókercégre bízza a pénzét. Mindig ellenőrizze az adott cég megbízhatóságát, érdeklődjön ismerősöknél, olvassa el a véleményeket az interneten. Fontos tudni azt is, hogy a kriptovalutás csalók világszerte szervezett bűnszövetkezetekben működnek, és az áldozatokat különféle nyelveken jól beszélő álmenedzserek csalják lépre. A szlovákiai polgárokkal angol vagy cseh nyelven veszik fel a kapcsolatot e-mailben vagy telefonon a WhatsApp és a Viber applikációkon keresztül. Általában igazolásokat is küldenek a befektetési cégek hamisított fejléceivel, olykor ezek a cégek nem is léteznek. Gyakran használják a csalók az AnyDesk és a TeamViewer távelérési és távvezérlési applikációkat is, amelyekkel „belemásznak” a kliensek számítógépébe.
Résen kell lenni, ha az ajánlat túl kecsegtető és a Binance vagy a MoonPay kriptobörzén kell megvenni a kriptovalutát – ezek a legegyszerűbbek, ezért itt képes befektetni, aki egyébként nem túl jártas sem a pénzügyekben, sem a számítógép használatában. A legnagyobb trükk az egészben az, hogy kezdetben a befektető nyer is az üzleten, majd miután evés közben megjött az étvágya, egyre több pénzt gombolnak le róla. A befektető számlájára különböző pénzek érkeznek más befektetőktől, a brókerek ezt nyereségként tüntetik fel, és újabb befektetésekre buzdítanak. Ma már hamis befektetési társaságok weboldalai is gyakran bizalomgerjesztőek, ezért a rendőrség mindenkinek azt ajánlja, hogy mielőtt befektet, az internetes kereső segítségével ellenőrizze, másoknak milyen tapasztalataik vannak az adott céggel. De főleg, senki ne adja meg telefonon az internetbanki hozzáférési adatait, mert másnap arra ébredhet, hogy az ismeretlen brókerek az összes megtakarítását befektették – a saját hasznukra.

Érdekes

A teljes írás a nyomtatott Vasárnap 2022/45. számában jelent meg

Aki vásárlás helyett előfizetné a Vasárnapot, az most egyszerűen megteheti: https://pluska.sk/predplatne/vasarnap/#objednat-tlacen

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?