Panaszkönyv: Csak a legolcsóbb gyógyszert támogatja az állam?

Vasárnap

Vrabec Mária rovata

Tisztelt Szerkesztőség!
Régi olvasójuk vagyok, ezért is fordultam Önökhöz. 78 éves rokkantnyugdíjasként (mozgáskorlátozott-igazolvánnyal is rendelkezem) évek óta két bottal járok. Emellett szívbeteg is vagyok, gépecskével élek több éve. Az orvosságokat, melyeket tartósan kell szednem, a kardiológusom írta elő, és mondanom sem kell, hogy megváltoztatni vagy pótolni mással nem lehet őket. Az a kérdésem, hogy miért nem kapok a betegbiztosítótól vissza a gyógyszerek árából? A nyugdíjam 380 euró 35 év után.
Köszönöm a válaszukat!
T. E.

__________________________________________________

Kedves Olvasónk!
A nyugdíja alapján Önnek mindenképp jár a hozzájárulás. Az egészségügyi minisztérium tájékoztatása szerint azoknak a nyugdíjasoknak és tartós egészségkárosodással élőknek, akiknek a havi jövedelme nem éri el a 726,60 eurót, és nem alkalmazottak vagy vállalkozók, már a gyógyszertárban elengedik a betegek által fizetendő részt. Ez viszont csak a legolcsóbb, elérhető készítményekre, termékekre vonatkozik. Ha a jogosultak egy drágább készítményt váltanak ki, a hozzájárulás összegéből levonják a legolcsóbb hasonló gyógyszer vagy egyéb gyógyászati eszköz értékét.
Nem tudjuk, hogy Ön milyen gyógyszereket vált ki, hogy mindegyikből a legolcsóbbat írta-e elő az orvosa, vagy ajánlotta a gyógyszerésze. Akárhogy is, a törvény által meghatározott részt biztosan levonják a patikában. Ugyanígy egyre kevesebb az olyan gyógyszer, melyeknek az árához semmit sem kell hozzáfizetni – tény viszont, hogy akinél bevált egy eredeti gyógyszer, annál nem biztos, hogy az olcsóbb generikum is ugyanazt a hatást fogja kiváltani. A generikum ugyanis mindig az új fejlesztés eredményeként gyártott gyógyszer szabadalmi idejének lejárta után gyártott és törzskönyvezett másolat, vagyis az eredeti gyógyszerrel azonos hatóanyagú készítmény.
A generikus gyógyszerek majdnem pontos másolatai az eredetinek. Hatóanyaguk molekulárisan és mennyiségileg is ugyanaz, gyógyszerformájuk is megegyezik, de terápiás hatásuk nem teljesen azonos. Az engedélyezett különbségeket törvények szabályozzák, és biológiai egyenértékűségi vizsgálattal ellenőrzik. Előnyük, hogy olcsóbbak, mint az eredeti gyógyszer, és mivel az eredeti gyártó már elvégezte a szükséges hatástani vizsgálatokat, a generikus készítmények alkalmazása során nem kell számítani semmi olyan mellékhatásra, melyről ne lenne előzetes tudomásunk.
A szlovák törvény abból indul ki, hogy a rászorulók keressék mindenből a legolcsóbbat – és ezekhez járul hozzá az állam. Azt ajánljuk, az orvosával beszélje meg, tud-e valamelyik gyógyszere helyett olcsóbb generikumot ajánlani. Ha igen, akkor a biztosító minden negyedév végén készít elszámolást, és küldi el a visszatérítendő összeget a számlájára.

***
A teljes írás a Vasárnap magazin 2023/13. számában jelent meg

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?