A távolságot, mint üvegkalitkát, megkapjuk?

kalitka

Amíg védőoltás nincs, addig bizony igen. Mert javultak ugyan ideiglenesen a mutatók, de az eredeti kerékvágáshoz visszatérőknek el kell fogadniuk, hogy tartós maradást tervez a távolságtartási tényezők serege.

Pengeélen táncolás az úgynevezett normalitáshoz (vagy új normalitáshoz) való visszatérés. A hosszúra nyúló bezártság a szorongás felé sodor, a maszk nem épp kellemes viselet a forró nyári időben, és közben a gazdaság is egyre hangosabban krákog és köhécsel. Csakhogy már az eddigi példák is azt mutatják, hogy az enyhítések nem járnak következmények nélkül, biztonsági intézkedések nélkül meg aztán főleg nem.

Velünk marad

Ha valamelyest és/vagy ideiglenesen szűkül is az a terület, ahol kötelező, esetleg javallott a viselete, a maszknak egyelőre semmiképp sem inthetünk búcsút. Ő a járványhelyzet leginkább szemmel látható, mindenkit érintő szimbóluma. A sokkal kevésbé látható: a kezek higiéniájára való odafigyelés, hiszen a gyakoribb, talán a korábbinál is alaposabb kézmosást sem iktathatjuk ki a szokásrendünkből. De hogy ennek is legyen egy látható lenyomata: nemhogy maradnak, hanem egyre csak szaporodnak a kézfertőtlenítőt adagoló, fröcskölő tartálykák, főleg a bejáratoknál.

Jelek az úton

Velünk marad továbbá a távolságtartás szükségessége is: hogy jobban lássuk, érezzük, mennyi is a kellő másfél vagy kétméteres távolság, üzletekben, köztereken mind több helyen látni erre vonatkozó felfestéseket. A gyalogosok szempontjából szerencsésebbek azok a jelek, amelyek az autók kárára biztosítanak nekik több teret, hogy meg is valósíthassák a távolságtartást.

És vannak a felfestés sajátosabb változatai, olyan körök vagy négyzetek mondjuk, amelyek egy parkban vagy füves területen jelzik, milyen távolságra ülhetünk, táborozhatunk le egymástól úgy, hogy viszonylag alacsony maradjon a fertőzésveszély.

Újabb válfaja az ülőhelyek számának korlátozása, amire sok esetben nincs más lehetőség (mondjuk, egy váróterem esetében, ahol a földhöz vannak rögzítve a padsorok), mint hogy megjelölik, hova lehet, és hova nem szabad leülni. Ez pedig gyakran több puszta szimbólumnál: fizikai akadályok jelzik az ülésrendet.

Átlátszó falak

Nem minden esetben lehet megkövetelni vagy megvalósítani a kellő távolságtartást, sőt bizonyos esetekben kénytelenek vagyunk interakcióba lépni a másikkal (aki potenciális fertőző). Pusziról, kézfogásról – a biztonság érdekében – szó sem lehet, de ez és az utólagos kézfertőtlenítés sem old meg mindent. Ezért mind több helyen emelkednek plexifalak, ezzel elválasztva egymástól az érintkezőket. Látni ilyen átlátszó blokkolót fejre rögzítve, arcpajzsként is (egy jelnyelven kommunikáló például nem is fedheti el a száját átláthatatlan maszkkal), és sokkal nagyobb méretben: sisakként, falként, kalitkaként.

A legtöbb boltban, pultnál már egy jó ideje ott állnak ezek a falak, de ahogy mind több ember visszaindul a munkahelyére, feltehetően az irodákban is átveszik a terepet, a nyitott, egyterű munkahelyek ugyanis most rendkívül hátrányosak.

Előnytelen falak

Vannak olyan helyzetek is azonban, amikor a plexifalak sem segítenek, illetve túl előnytelen lenne a használatuk. Emelkednek ilyen pajzsok parlamenti ülőhelyek, éttermi asztalok, iskolapadok köré, viszont amikor már csak egy dobozban ül az érintett illető, és egy képernyőt néz, onnantól nincs nagy értelme kimozdulnia az otthonából – hisz ezt otthon is csinálhatja, és csinálja is, akinek van lehetősége otthoni munkavégzésre. Ennek kapcsán: az még csak a jövő zenéje, hogy az otthoni munka elterjedését szolgálja-e majd, hogy aktuális felmérések szerint a tömeges hómofisz nem okozott különösebb hatékonysági visszaesést; és ha a válasz igen, ez mennyiben csökkenti majd az irodahelyiségek méretét.

Hosszú táv

Mivel a teljes visszahúzódás helyett újabb gócpontok tűnnek fel, az is a talányok között marad, hogy a hosszabb távú utazásra – főleg a repülősre – milyen hatással lesz a járványhelyzet. Ott, a géptestben plexifalakat emelni abszurd lenne, hiszen mindenképp hosszabb időre össze vannak zárva az utasok, és nagy terhelést is jelentene a gépnek a sok átlátszó műanyag. Ahogy az ülésritkításra sem igazán fűlik a fog, gazdasági szempontból (a társaságok eddig is főleg a sűrítésre törekedtek).

Pillanatnyilag persze óriási a visszaesés a repülésben is, de a korábbi tendenciák azt mutatják, hogy az érdeklődést nem igazán tudta megakasztani az utóbbi időszak egyik komolyabb társadalmi problémája, sokkja sem, lásd a 2008-as gazdasági világválságot, vagy akár a 2001-es terrortámadást. Ennek alapján pedig nyugodtan feltételezhetjük, hogy a visszaálló világ rendkívüli jel- és eszközrendszere, a szokatlan viselkedési formák is csak addig maradnak velünk, amíg az ellenszer vissza nem szorítja a pandémiát. Ha hosszútávú változást akarunk (pl. a légszennyezés csökkentését), azért aktívan tennie kell az emberiségnek.

A teljes írás a nyomtatott Vasárnap 2020/29. számában jelent meg!

Aki vásárlás helyett előfizetné a Vasárnapot, az most egyszerűen megteheti: https://pluska.sk/predplatne/vasarnap/#objednat-tlacene

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?