HISTÓRIA a VASÁRNAPBAN: Mikszáth és a tanügyi bácsik

Vasárnap

Wlassics Gyula kultuszminiszter 1895-ben bízta meg Mikszáth Kálmánt egy tankönyv megírásával a nem magyar tannyelvű (leginkább oláh, azaz román) népiskolák számára, amely tartalmazza a legfontosabb száz magyar mondatot, amivel már el lehet boldogulni a mindennapi életben.

Mikszáth így ír erről a Magyarok szaporítása című cikkben: „Wlassics kultuszminiszternek jutott eszébe az a zseniális gondolat (annak ösmerték el a pedagógusok is, a politikusok is), hogy az elemi iskolákban, a nem magyar ajkúakban, száz olyan magyar mondatot kellene betanítani a gyermekeknek, amelyben benne van körülbelül mindaz, amire nekik első szükségük lehet egy esetleges érintkezésben a magyarokkal. Ezzel a száz mondattal a gazdájuk már bátran elindulhat a magyarok közé, nagyjában beszélni képes velök.”

 

Morognak a tanügyi bácsik? Miért került Mikszáth munkája a támadások kereszttüzébe? Kik voltak a legélesebb kritikusai? Miként válaszolt Mikszáth az ellene felhozott vádakra? A társalgófüzetecske mondatai valóban a valódi életet tükrözték?

Sztakó Zsolt érdekes írása a már megvásárolható Vasárnapban!

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?