Pihenő

Zajlik az élet Andódon

Andód a Kisalföld északi részén, a Cergát-csatorna mentén fekszik, Érsekújvártól alig négy kilométerre. 1939-ben csaknem kizárólag magyar nemzetiségű és római katolikus vallású volt, a második világháborút követő kitelepítés és lakosságcsere során azonban lakosainak mintegy egyharmadát Magyarországra deportálták. A község ellenben nem felejt, a helyi önkormányzat és a Csemadok andódi alapszervezete évente megemlékezik a kitelepítettekről.
author
Horváth Bianka

2021. szeptember 28. 08:10

Vasárnap
Kép Somogyi Tibor

Bár keletkezésének pontos ideje ismeretlen, azt azért tudjuk, hogy I. István király uralkodása alatt a település és annak környéke is a királyi birtok része volt. Később ezeket a birtokokat a király érdemeikért Hunt és Poznan lovagoknak ajándékozta. Ma Andódon sorra épülnek az új utcák és családi házak, főleg a város, Érsekújvár közelsége miatt, népessége ezzel együtt folyamatosan növekszik, jelenleg 1630 lakosa van. 2018-ban polgármesterváltás történt, Puss Péter mint elhivatott andódi polgár került a falu élére. Tennivaló akad bőven, vannak azonban olyan fejlesztések, melyek prioritást élveznek.

A fejlesztésekkel kapcsolatban az a probléma, hogy bár beadjuk a pályázatokat, melyeket idézőjelben meg is nyerünk, mégsem történik semmi, mert a hivatalos kiértékelés valamiért folyamatosan tolódik, késik. Jelenleg a kanalizációs problémák megoldása a legfontosabb. Ezt próbáljuk oldani. A szabadtéri színpad nézőterének felújítására is pályáztunk, sajnos azonban a faanyagok ára idén a duplájára emelkedett. Voltak persze sikeres beruházásaink is. A községben több új építkezési telket alakítottunk ki. Bár ezeket az idén a piaci árakhoz igazítottuk, így három év alatt szinte megduplázódtak a telekárak, ennek ellenére sem csökkent irántuk a kereslet. Odafigyeltünk az utak és zöldterületek karbantartására is. A falu lakosainak segítségével és brigádmunkával 140 fát ültettünk ki a fásítási program keretében. Andódon a közutak utoljára az 1990-es években kerültek felújításra, ebben az évben ezt is megpróbáltuk oldani. Sajnos egy utcaszakaszt csak akkor tudunk leaszfaltozni, amikor a közművek minden egyes hálózatát kiépítettük. A Sport utcában tavaly karácsony előtt, a Gazda utcában pedig idén tavasszal sikerült az öreg betonútra új aszfaltszőnyeget húzni” – meséli a polgármester.

A kisebb fejlesztések, csinosítások gond nélkül megvalósulhattak a községben. Mivel a tavasz beköszöntével általában magas a talajvízszint, emellett a nagyobb esőzések, hirtelen lezúduló zivatarok is sok problémát okoztak, az önkormányzat úgy döntött, hogy a vízelvezető árkok karbantartására is több figyelmet szentel. Amellett, hogy új árkokat telepítettek, a kertek alatti vízelvezetőket is kitisztították. Különösen odafigyelnek arra, hogy élhető környezetet teremtsenek. Míg több közösségben okoz egyre nagyobb gondot a szemétgazdálkodás, a hulladék osztályozása és gyűjtése, Andódon ez is zökkenőmentesen zajlik. A faluban minden ősszel és tavasszal nagytakarítást tartanak, emellett komposztálókat is biztosítanak a lakosok számára, hogy így is csökkentsék a kommunális hulladék mértékét. Ép községben ép lélek.

A közbiztonság érdekében a közvilágítás bővítésén és korszerűsítésén is munkálkodtak az elmúlt hónapokban. Nemcsak az új lakónegyedek, hanem az egész község közvilágítása új köntöst is kapott, a régi, elhasználódott, rosszul teljesítő világítótesteket mind lecserélték. Emellett sikerként könyvelhető el az is, hogy szinte minden utcában kiépítették a vízhálózatot. Már csak egyetlen utca maradt ki a jóból, de ami késik, az nem múlik – foglalja össze az elmúlt évek történéseit a polgármester.

Élet az óvodában

2020 tavaszán fejezték be az óvoda épületének felújítását, amelyre a Bethlen Gábor Alapnál pályáztak sikeresen. Ennek köszönhetően teljesen megújult a konyha, a kicsik új játszóteret kaptak, és új lett az intézményt körülölelő kerítés is. Az óvoda komfortja, belső esztétikája, karbantartottsága megfelelő feltételeket teremt a gyerekek számára. A csoporttermek több funkciót töltenek be: egyszerre jut idő az óvodai tevékenységekre, a játékra és a pihenésre is. Szinte minden egyes témához valamilyen érdekességet kapcsolnak, bemutatóval, foglalkozással teszik könnyebbé a megértést, tanulást.

Jelenleg vegyes – magyar és szlovák – osztályaink vannak, a gyerkőcök rendszeresen részt vesznek a falu kulturális életében. Kultúrműsorral készülnek többek között a nyugdíjasnapra és az anyák napjára is. Mivel iskola nincs, a gyerekek a közeli érsekújvári iskolákban tanulnak tovább” – tudjuk meg a polgármestertől.

Czuczor Gergely emlékezete

Andód nevének hallatán a legtöbb embernek Czuczor Gergely juthat az eszébe: itt született jobbágycsalád sarjaként. És miként is tudná kifejezni tiszteletét a mai nemzedék e jeles személyiség iránt, minthogy emléket állít tiszteletére. Olyat, ahol lehetőség nyílik az elmélkedésre és a szellemi feltöltődésre egyaránt. A költő szellemi hagyatékának ápolása és a Czuczor Gergely-díj odaítélése céljával 2000-ben alakult meg az Andódi Czuczor Gergely Társaság, 2002-ben pedig a Czuczor Gergely Múzeum, melyet a falu központjában, az egykori iskola épületében rendeztek be. A múzeum egyes helyiségeiben megtekinthető kiállítási anyag részletekbe menően mutatja be a költő és nyelvész munkásságának egy-egy mozzanatát, életének egy-egy fontosabb állomását. A főfalon elhelyezett Czuczor-kép, egy eredeti festmény fotómásolata, melyet a Magyar Tudományos Akadémia engedélyével szereztek be. Emellett nem elhanyagolható, hogy a múzeum épülete alatt egy impozánsan berendezett borospince is található.

Élet a községben

Andódon a civil szervezetek körül nem túl nagy a mozgolódás, bár azt mindenképp fontos megjegyezni, hogy nemrégiben újraalakult a helyi önkéntes tűzoltószervezet, melynek tagjai máris tevékeny csapatot alkotnak. A járvány kirobbanásakor minden tesztelési napon szolgálatot vállaltak, de közmunkák, karbantartások esetén is lehet rájuk számítani.

A község kulturális életére nem lehet panasz. A járvány előtt majdnem minden hónapra jutott legalább egy kulturális rendezvény. Mivel a második világháborút követő kitelepítés és lakosságcsere Andódot sem kerülte el – mintegy 80 andódi családot vittek el Magyarországra –, az önkormányzat és a Csemadok helyi szervezete évente megemlékezik a kitelepített családokról. Emellett megemlékezést tartanak az 1848–49-es magyar szabadságharcról is.

A községben 2019-ben ismét megnyitotta kapuit a Czuczor Gergely Könyvtár, amely az őszi hónapokban – a polgármester elmondása szerint – nagy látogatottságnak örvend. A könyvtár heti két alkalommal várja az olvasni vágyókat, az adományozó andódi lakosoknak köszönhetően újabb és újabb szépirodalmi remekművekkel. Hogy az amúgy is magas olvasókedvet erősítsék, az önkormányzat elkezdte a könyvállomány digitalizációját is, hogy jobb áttekinthetőséget és lényegesen egyszerűbb kölcsönzést tegyen lehetővé. Mint látjuk, az önkormányzat apró lépésekkel és szívós munkával igyekszik folyamatosan fejleszteni a községet, összefogni a lakosságot.

Galéria
Vasárnap
Vasárnap
Vasárnap
Vasárnap
+8

A teljes írás a nyomtatott Vasárnap 2021/38. számában jelent meg!

Aki vásárlás helyett előfizetné a Vasárnapot, az most egyszerűen megteheti: https://pluska.sk/predplatne/vasarnap/#objednat-tlacene

Támogassa a vasárnapot

Bizonytalan időkben is biztos pont a Vasárnap. Hogy a gazdasági nehézségek ellenére fennmaradhasson, fokozottan szüksége van az Olvasók támogatására. Fizessen elő egyszerűen, online, és ha teheti, ezen túlmenően is támogassa a Vasárnapot!

Kattintson ide, hogy a járvány közben és után is legyen minden kedden Vasárnap!

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Matovič és Lengvarský javaslata nem győzte meg a nővéreket

Csalódottság kíséri a nővérek béremelését

VIDEÓ: Nagy érdeklődés kíséri az 56. Országos Népművészeti Fesztivált Zselízen

VIDEÓ: Nagy érdeklődés kíséri az 56. Országos Népművészeti Fesztivált Zselízen

New York (képünkön) 339 euróért foglalható, de aki télen szeretne fürdeni, annak Miami is jó választás (499 euró)

Utazásra csábító árak, itt az akciós repülőjegyek télre

Az államalapításra emlékeztek a magyarok

Az államalapításra emlékeznek a magyarok – felvonták a nemzeti lobogót az Országház előtt

dohányzás

A dohányzás és egyéb rizikófaktorok okozzák a rákhalálozások csaknem felét

g

Ha ezt a KVÍZT megfejted, akkor egy ZSENI vagy!

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.