Román Ramóna: Szenvedély a fátyol alatt

Vasárnap

A hastáncnak egyiptomi szakrális gyökerei vannak. A legtöbb ember mégis a csábítás táncának tartja. Hiszen a lágy, nőies mozdulatok, a törzs és a csípő mozgatása, a kígyókarhullámzás egyet jelent a nőiességgel. Aki komolyan veszi, tudja, hogy ugyanannyi idő szükséges professzionális elsajátításához, mint például a baletthoz. Román Ramóna tudja. Hatéves kora óta tanulja.


 

Nyolc évvel idősebb bátyámnak dzsúdóversenye volt a gútai sportcsarnokban, ahol igencsak untam magam. Nagyon nem érdekelt a küzdősport, de aztán a szünetben helyi hastáncosok voltak a vendégfellépők. Három tanár adott elő egy koreográfiát, és azt rettenetesen élveztem. Rögtön mondtam anyunak, hogy én ezt kipróbálnám. El is kezdtem szombatonként edzésekre járni. Ennek már tizenegy éve” – emlékszik vissza az érsekújvári Pázmány Péter Gimnázium harmadikos diákja.

Élete első versenyén kilencévesen volt Budapesten, akkor ugyan még nem egyéniben, hanem trióban táncolt két idősebb lánnyal. „Harmadikok lettünk, és a következő évben Gyöngyösön és Szolnokon már szólóban is versenyeztem. Akkor az Országos Hastáncversenyen csoporttal első, egyéniben második lettem, ami azóta is egyik legnagyobb élményem. Pici lányként hatalmas eredménynek számított” – mondja Rami, aki máig rendszeresen versenyez, országos és nemzetközi bajnok.

Harmadikos voltam, amikor beírattak a Czafrangó Sylvia Magán Művészeti Alapiskolába, ahol más táncstílusokat is elsajátíthattam: nép-, modern tánc, balett… Itt Showtime Dance versenyeken mérettettük meg magunkat. Ebben tavaly értem el eddigi legnagyobb eredményem a V4-kupán. A visegrádi négyek országaiban: Magyarországon, Csehországban, Lengyelországban és idehaza is volt egy-egy verseny, akik onnan továbbjutottak, a fináléban megmérkőztek, és ezt sikerült megnyernem” – említi szerényen.

Erre a lévai versenyre teljesen egyedül készítette a koreográfiát, egyedül gyakorolt, hiszen a járvány miatt közös hastáncedzésekre nem volt lehetőség. Mégis mindenkori tánctanárainak tulajdonítja a páratlan sikert: Borbély Timinek, Borka Andinak, Kartai Adélnak, Vörös Viviennek, hiszen az alapokat nekik köszönheti.

Galéria

A művészeti alapiskola befejezése után Adél klubjában folytatta a táncot, most is jár modern balettra és mazsorettezni. Csoportos hastáncban a núbiai a kedvence: „Ez inkább lazább, vidámabb tánc, rugózni kell benne, nincs komoly tartás, mégis mutatós.” Van, hogy Rami különböző kiegészítőket is használ: fátylat, szárnyakat, botot.

A sport megtanított egyszerre több mindenre figyelni: lábra, csípőre, fejre, tekintetre, hiszen mindennek összhangban kell lennie. Folyamatosan mozgásban vagyok, nem lustulok el, a mai napig izomlázam van edzés után. A balettnak köszönhetően pedig hajlékony lettem” – sorolja a tánc előnyeit.

Ami kislányként álom volt: már ő is rengeteg érmet összegyűjtött, mint akkor a küzdősportban a bátyja, akit csodált. Mosolyogva elevenít fel egy-egy vicces bakit a fellépésekről: „Az egyik mazsorett-előadáson már kint álltam a színpadon, amikor hirtelen bevillant, hogy hiányzik valami. A rövid szoknya alá elfelejtettem felvenni a kisnadrágot. Egész idő alatt csak arra tudtam gondolni, hogy finomabban ugráljak – nevet. – Falunapokon általában szabadtéri színpadon szerepelünk, egy ilyen alkalommal kavics került a cipőmbe, amit már nem tudtam kivenni. Pont ugrálós, rockys koreográfia volt, minden lépésnél éreztem a szúrást. Máskor a hosszú szoknyámba akadt gyomnövény, és a műsorvezető gyomlált ki viccesen improvizálva…”

Rami kitűnő tanuló, de még nem tudja, merre fog indulni érettségi után. „A táncot nem szeretném abbahagyni, de nem erre alapozom a jövőmet. Hiszen elég egy sérülés, és oda a sok évnyi munka. De továbbra is szeretnék színpadon állni, amíg csak lehet.”

 

A teljes írás a nyomtatott Vasárnap 2022/8. számában jelent meg!

Aki vásárlás helyett előfizetné a Vasárnapot, az most egyszerűen megteheti: https://pluska.sk/predplatne/vasarnap/#objednat-tlacene

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?