Lélek: Elkerülhető-e a karácsonyi shoppingőrület?

Vasárnap

Mindegy, hogy milyen függőség az, ami fogva tart és helyetted irányítja az életed, helyetted dönt, vagy épp helyetted választ. Mindegyik ugyanazt teszi veled: a szorongásra, a stresszre ad instant választ, ami rövid ideig és átmenetileg megnyugvást hoz.

Stimulálja az agy fájdalomközpontját, emeli az oxitocinszintet, és azt a látszatot kelti, hogy a probléma, ami létrehozta a hiányt, nem létezik. A vásárlás is lehet ugyanolyan addikció, mint az alkohol, a dohányzás, a pornó, a kábítószer vagy épp a társfüggőség. A kényszeres vásárlás testi elváltozásokat nem okoz, fizikai egészségünkre nem káros, de véglegesen átrendezheti az anyagi helyzetünket, a szociális kapcsolatainkat, ami sok esetben komoly depresszióhoz, elszigeteltséghez, magányhoz vezethet. A test-lélek-szellem hármas egységében azonban ez az állandó pszichés nyomás kibillenti a mentális egyensúlyt, és ez hosszú távon már a fizikai testre is hatással lesz. Állandó fejfájás, idegrendszeri problémák, emésztési panaszok, álmatlanság, állandó kimerültség érzése állandósulhat. Nem ritka, hogy a vásárlási függőséghez társul más addikció is, mint például az alkoholfüggőség. Ebben az esetben a test és az elme fokozatos leépülése várható.

Karácsonykor mindenki vásárol

Az ünnepek, de különösen a karácsony jó időszak arra, hogy a vásárlási függőség szabad utat kapjon, a függő pedig átmeneti felmentést, hiszen ebben az időszakban legalizálhatja azt, amit év közben gyakran csak titokban csinálhat. Mert karácsonykor mindenki vásárol, és mindenki sokkal többet vesz, mint az év többi hónapjában. Csakhogy a függőkkel is ez történik, emelik a mennyiséget ők is, különösen akkor, ha számukra a karácsony soha nem volt pozitív élményekben gazdag ünnep. Ahogy nő a feszültség, nő a szorongás, ezzel együtt növekszik a vágy is a hiány és a stressz csökkentésére.

Érdekes

Te tudod, melyik vásárlói típusba tartozol?

A vásárlásfüggőség klinikai értelemben nem betegség, de mindenképpen viselkedési zavarként jellemezhető. Fogyasztással kapcsolatos addikciót jelent. Amikor bizonyos termékektől és szolgáltatásoktól fiziológiai és/vagy pszichológiai függőség alakul ki, ami különböző viselkedési zavarokat okoz. Ennek alapján 6 nagyobb vásárló típust különböztetünk meg.

Érzelemfókuszú
A vágyott tárgy érzelmi komponenseket tartalmaz, és ezek befolyásolják a döntést.

Impulzív
A hirtelen keletkező, spontán vágyak döntenek helyettük. Az akciós időszakok rájuk nézve különösen veszélyesek.

Kontrollálatlan
A vásárlással szorongást és feszültséget csökkentenek, és mindig szélsőségesen többet vesznek, mint amennyire valóban szükségük van.

Kényszeres
Mindig valami negatív érzelmi állapotot csökkentenek a vásárlással. Jellemző, hogy ők ritkán érzik magukat jól, épp ezért mindig indokoltnak érzik a vásárlást.

Addiktív
Folyamatos és ellenállhatatlan vágyat érez a vásárlásra.

Imázs
Aki mindig drágább terméket vesz, mint amilyet megengedhetne magának, ezért rendszeresen eladósodik. Ő az, aki azonosul a tárggyal, és azt az elvet vallja, hogy annyit érsz, amennyibe kerül az adott dolog, amit megveszel.

Nem kell ahhoz vásárlási függőségben szenvednünk, hogy a fent említett típusok jellemzőit felismerjük magunkon, különösen karácsonykor. Attól, hogy egy-egy jellemző bennünk is megvan, még nem válunk függővé.
A függőséghez állandóság és rendszeresség kell. Állandó szorongás és állandó hiány és rendszeres, kínzó, szélsőséges vágyakozás, hogy az ismételten létrejövő ürességet és tehetetlenséget azonnal csillapítsuk, s ha rövid időre is, de örömöt adjunk magunknak.
Amíg mi irányítjuk az életünket, mi döntünk, mi választunk, nem a függőségeink jelölik ki az utat, és egyre több a tudatosságot támogató cselekvésünk, addig nincs miért aggódnunk.

A vásárlásfüggőség gyakori jelei

Ha nem tudod eldönteni, hogy vásárlásfüggő vagy-e, vagy csak időszakosan jellemző rád a vásárlási kényszer, segítséget adhat az önreflexió, a befelé figyelés. Segít tartani a fókuszt, és megakadályozza, hogy a szélsőséges reakciók túlsúlyba kerüljenek. Amit érdemes ilyenkor megfigyelned. Minél több igen választ adsz az alábbi kérdésekre, annál biztosabb, hogy fejleszteni kell a tudatosságod vásárlásban is.

Érdekes
 1. Napi gyakorisággal gondolsz a vásárlásra?

 2. Növelik-e a pozitív öröm-örömtelenség egyenlegedet a vásárláshoz kapcsolt érzések?

 3. Spontán, érzelmi alapon vásárolsz?

 4. Feleslegesnek tartod a bevásárlólista írását?

 5. Ruhanemű-vásárlásnál mindig fontos, hogy márkás legyen?

 6. Szoktál-e vásárlás után bűntudatot érezni?

 7. Van-e minden esetben kereted arra, amit megveszel?

 8. Vannak vásárlásból adódó adósságaid?

 9. Minden esetben azonnal megveszed, amire nagyon vágysz?

 10. Unaloműző, feszültségoldó program-e számodra a vásárlás?

 11. Gyakran veszel többet valamiből, vagy olyat, amiből már van otthon?

Mi tudsz tenni azért, hogy tudatosabb vásárló légy?

Ahogyan napról napra fejlődik az értelmi és érzelmi tudatosságod, úgy leszel az élet egyre több területén, így a vásárlásban is egyre tudatosabb. A tudatosság útja egyéni út, és mindig az érzelmekben és a cselekvésben válik teljessé. Pusztán gondolatból még soha nem változott meg semmi. A tudatosság útja a cselekvés útja.  A függőségeket is érzelmek irányítják, a letagadott vagy elfojtott érzelmek, amelyeket rendszeresen félünk kifejezni, megélni. Amikor nincs önreflexió és tudatosság, akkor a szív szerinti valós érzések helyét kognitív érzések veszik át. Amikor racionálisan, fejben tudjuk, hogy egy adott helyzetben érzelmileg hogyan kellene viselkedni, és aszerint cselekszünk, nem a szívünkben lévő érzéseink szerint. A függő nem a szívében lévő érzésekhez kapcsolódik. Sok esetben nem a kapcsolódást, hanem épp a szívétől való eltávolodást tanulta, mert ez adott számára biztonságot. A függő addikciója egy olyan szennyezett, rutin vágyakozás, amit a létfenntartó alapösztönök, a hiányok, a félelmek, a szorongások, az állandó ítélkezés, harag és szégyen piszkít be újra meg újra. A vásárlási szokások vizsgálata is kiválthat egy felfokozott vagy szélsőséges érzelmi állapotot abban az esetben, ha még nem jött el a beismerés pillanata, amikor ki mered mondani magadnak, majd másoknak: függő vagyok. A tudatosság útjára cselekvéssel lehet rálépni, és rajta maradni is csak cselekvéssel lehet. Annak a cselekvésnek, amivel rálépsz, minden esetben más érzelmi és tudati állapotból kell megszületnie.

Vasárnap

Hogyan csináld máshogy az idei karácsonyt?

Az önreflexiós feladathoz csak egy papír, egy toll, az osztatlan figyelmed és a jelenléted kell. Írd le lépésről lépesre, hogy mostanáig hogyan vásároltál karácsonykor. Mikor kezdtél el gondolkodni a vásárláson, milyen érzésekkel indultál el, mit vettél és mennyit. Figyelj arra, hogy az összegzés érzelemgazdag és részletes legyen! Kerüld az általános alany használatát, hiszen ez rólad szól, és kerülj minden karácsonnyal kapcsolatos sztereotípiát. Ha ez megvan, karikázd be azokat az érzéseket, amelyek támogatást nyújtanak, és húzd át azokat, amelyekhez nehéz érzéseket tudsz kapcsolni. Majd írd le lépésről lépésre, milyen karácsonyt szeretnél idén, és ehhez mi az az egy dolog, amit most máshogyan fogsz csinálni. Majd hagyd ezen a fókuszt, és gondolkodj el rajta naponta. Azután indulj, és cselekedj úgy, ahogyan leírtad, közben figyeld meg, mit érzel. Szakmai tapasztalatom, hogy az ügyfeleimnél ez a fajta tudatos, írásos és cselekvésközpontú önmegfigyelési forma mindig sok újszerű felismerést hoz. Azt tapasztalják, hogy már egyetlen szokás megváltoztatása is sokat segített a számunkra már haszontalan rutinok elhagyásában.

Montorffy Letti fejlesztő coach, spirituális tanácsadó

Érdekes

A teljes írás a nyomtatott Vasárnap 2022/45. számában jelent meg a Lélek mellékletben

Aki vásárlás helyett előfizetné a Vasárnapot, az most egyszerűen megteheti: https://pluska.sk/predplatne/vasarnap/#objednat-tlacen

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?