Kulka János, a nemzet színésze

k

Ő lett most a tizenkettedik. Nem a tizenkettedik dühös, hanem a tizenkettedik boldog ember. Tizenegy nemzet színésze mellett a cím legfrissebb birtokosa. Kulka János.

Nem közönségdíj ez, és nem is a kritikusok adományozzák. Tizenegy nagynevű kollégájának szeretete, tisztelete és megbecsülése van benne. A kitüntetett egyén emberi és művészi életútjának minden állomása. A Szomszédok nagy fehér mentőorvosa, aki egyetlenegy betegétől sem fogadott el pénzt, de Hamlet, Jágó és Lear király is, a Csárdáskirálynő Edvinje, a My Fair Lady Higginse, a Mester és Margarita Wolandja, Raymond Babbitt, az Esőember, Goethe Faustja, sőt még A vizsga és A játszma alezredese, Markó Pál is, plusz azok a dalok, amelyek már elválaszthatatlanok tőle. A Fehér babák, A súgó, a Nagy utazás, a Halleluja és a többi.

Ez mind ő. Kiváló színész bátor kiállással, vállalva emberi esendőségeit.

Nagy ívű művészi pályán haladt, amikor 2016 tavaszán életveszélyes állapotban került kórházba. Agyvérzéséből csodával határos módon épült fel. Fizikailag. Egyedül a beszédközpontja viseli magán a stroke jegyeit. De beszél. Szépen, lassan. Érthetően. Megfontoltan. Megőrizve minden szó színét és ízét. Csak nincsenek hosszú, összetett mondatok, „kihangosított”, tekervényes gondolatok. Célirányozottan fogalmaz. Röviden és tömören. Ragaszkodva tartalomhoz, értelemhez, lényeghez.

Érzelmi hullámok nem terítik le. Erős ember. Szilaj akaratú. Kitartó. Küzdőképes. Bizonyára vannak napjai, amelyeket lelkileg nehezebben él meg. Önsajnálatnak, letargiának mégsem adja meg magát. Felül tud emelkedni félelmeken, elkeseredettségen, elbizonytalanodáson, keserűségen és kiábrándultságon. Kemény fából faragták. Nem hagyja kettéroppantani magát.

Kevés időt hagyott a „hallgatásra”. Gyorsan visszatért a színpadra, majd a kamerák elé. Élete új időszámításához kötődő szerepeit úgy formálta meg, hogy közben legyőzött minden „nyelvi” akadályt. A legfontosabbat, az emberi lélek színeváltozását pedig továbbra is mesterfokon jeleníti meg. Csak helyzetbe kell hozni őt. Részesévé kell hogy váljon nívós produkcióknak. A többi már az ő kezében van. Minden figurához hozzá tud tenni valami érdekeset, mélységesen emberit. Erre csak a legnagyobbak képesek.

Vérbeli színész Kulka János. Nem sajnálatból szavazott rá tizenegy nemzet színésze. Érdemeit, rendkívüli tehetségét elismerve választották be maguk közé. 

Meglepődött, mondta nem sokkal azután, hogy a szívéhez-lelkéhez oly közel álló Molnár Piroska közölte vele a „tizenegyek” döntését. Boldogságát egy pillanatig sem titkolta.

Ott a helye jeles kollégái között.

Mi már csak annyit tehetünk hozzá: Így a jó, János!

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?