Pihenő

Kalandos kutyamosás extrákkal. GALÉRIA

Önkiszolgáló ebzuhanyozda nyílt Pozsonyban, hát kipróbáltuk. A találmány hasznosnak, a gazdik elégedetteknek bizonyultak, mellesleg az ötletet, pontosabban a szolgáltatást folyamatosan fejlesztik.
author
Veres István

2020. október 26. 09:45

kutya
Stapity először nem értette, de aztán tetszett neki a mutatvány - Somogyi Tibor felvétele

A Csallóközben az utóbbi időben gombamód szaporodnak az autómosók. A fővárosban ez már nem újdonság, viszont szeptember második felében egy kutyamosó is nyílt Pozsonyban. Egy bérbódé a tágabb értelemben vett belvárosban, a Kertész utca közepe táján, amelyben volt már ruhabutik, lakásdekorációs bolt és ki tudja, még micsoda. Kutyamosoda még nem, hát már van az is.

Siker, fény, villogás

Úgy alakult, hogy egy Stapity nevű kutyát sikerült meginvitálnunk a tesztzuhanyra. Fajtáját tekintve cairn terrier (fajtisztasága ugyanakkor nem dokumentált, kétéves kora előtti története ugyanis a múlt homályába vész). Neve délszláv hangzású, a rendelkezésre álló források szerint azt jelenti, mint a szlovák (rokon nyelv) megfelelője, a tyčinky, vagyis ropogtatni való sós rudacskák. Szóval hozta a klienst a két gazdája, biblikus egyszerűséggel nevezzük őket Máriának és Józsefnek.

Szerdai napon találkoztunk, Stapity utoljára szombaton fürdött, vagyis viszonylag tisztán érkezett a helyszínre – tudtuk meg Máriától. Este hat után járhatott az idő, a szeptemberi szürkület fáradt magabiztossággal ereszkedett a városra (továbbá túltelített forgalom a környező utcákon).

Bátran léptünk a létesítménybe, mert az volt ráírva, hogy nyitva. Fel is gyulladt a mozgásérzékelővel ellátott lámpa, mi pedig, megörülvén a könnyű bejutás sikerének, megálltunk, és elégedett tekintettel nyugtáztuk, hogy eddig minden a terv szerint halad. Ekkor a fények kialudtak, és csak miután József oldalra lépett, gyulladtak fel ismét. Valakit tehát ki kell majd nevezni erre a feladatra, mármint hogy folyamatos mozgásával a világításról gondoskodjék. A kísérő csapatban néhány kíváncsi gyerek is helyet kapott, ők biztosították a folyamatos mozgást. Kívülről úgy nézhettünk ki, mint egy villogó bódéban estefelé kutyát zuhanyzó fiatalok – és hát nem is volt szó másról.

Egyikünk a vezérlőpulthoz lépett, és szemrevételezte a beállításokat. A kád fertőtlenítése. A kutya szőrének benedvesítése. Samponozás. Öblítés. Kondicionáló, zárójelben magyarázat: puhítja a szőrt a minőségi outfit érdekében. Paraziták elleni sampon. Szárítás (háromfajta), majd végül a program megszakítása, illetve befejezése. A gép 80 centes percdíjjal dolgozik, a pontos ár a folyamat hosszától függ. Hoztunk bankkártyát, ne kelljen az apróval vacakolni. Apró betűs rész a kártyaleolvasónál: ideiglenesen csak készpénzes fizetés lehetséges. Nem baj, betolunk a gépnek egy öteuróst, legfeljebb majd kiadja a visszajárót. Kezdjük egyből a szőrnedvesítéssel, javasolja Mária.

Galéria
kutyamosó
kutyamosó
kutyamosó
kutyamosó
+5
Görözdy Zoltán

Görözdy Zoltán, a kutyamosó tulajdonosa

Honnan jött az ötlet?

Horvátországban láttam először ilyet, majd Magyarországon, amikor pedig elkezdtem keresgélni itthon, rátaláltam egy szlovák cégre, amely ezt a technológiát már más európai országokba is szállítja.

Milyen eddig a látogatottság?

Egyelőre átlag két mosás naponta, ami nyilván kevés, de reméljük, növekedni fog. Télen meg minden bizonnyal hosszabb ideig szárítják majd a kutyusokat.

Milyen visszhangok érkeztek eddig?

Többen hívtak amiatt, hogy túl meleg a víz, azóta kicsit hidegebbre állítottuk. Az esti világítás sem kapcsol már ki olyan gyorsan, és a kártyás fizetés is megoldódik hamarosan. Valaki azért hívott, hogy használhatja-e az otthoni speciális sampont a mosásra, igen, ő elég, ha csak a tiszta vizes programot választja. Valaki, mert azt hitte, abból áll a mosás, hogy egyik felén bemegy a kutya, a másik felén pedig kijön tisztán és szárazon. Egy illető pedig nem hitte el, hogy nagyobb kutyák is beleférnek a mosóedénybe.

Sok szolvens fővárosi gazdinak fontos a parkolás.

Le lehet parkolni a járda szélén, vagy a szomszédos autójavító udvarán is.

Ön a saját kutyáját már megmosta itt?

Az a helyzet, hogy én nem voltam soha kutyás, inkább macskás, de megláttam benne az ötletet.

Macska is mosható tehát?

Persze, bármilyen háziállat. Hivatalosan ez egy állatmosó, de inkább a kutyásokat akartuk megcélozni, bármilyen állatot, például malacot azért ne mossanak benne, legyen higiénikus.

Van értelme

Stapity már csurom víz, ráadásul olyan tekintettel bámul, mintha legalábbis rituális kutyaáldozatnak készítenénk elő. Mária jelez, hogy jöhet a samponos programpont, a rovarölőt most kihagyjuk. Végig is zongorázzuk tehát a lehetőségeket, iparkodva, hogy a pénz is kitartson, és a kutya se maradjon vizes. Az újra és újra kialvó diszkófényben ez igényel némi lélekjelenlétet, de hát mikor legyen magabiztos az ember, ha nem a kutyája társaságában, amely őt mindennemű veszélytől megvédi. Amikor megnyomom a szárító gombját, a falra akasztott porszívócsőszerű alkotmány leugrik a fogasról, és majdnem fejbe vágja Józsefet. Aztán csak sikerül megszárítani a szenvedő alanyt, aki mintha már élvezné is a procedúrát. Ügyesen végeztünk, jelezzük a megfelelő gombbal, hogy vége, mellette felfedezünk egy apró feliratot: a gép pénzt nem ad vissza. Aki tehát fővárosi nagylelkűséggel benyom egy húszast, arra készüljön, hogy aznap húsz euró értékben fog kutyát mosni és szárítani.

Egyébként nonstop kutyamosóról van szó, tehát aki éjszaka nem tud aludni, mert vonyíttatja kutyáját a mosakodhatnék, elhozhatja tisztítani akár hajnali háromkor is, talán attól megnyugszik. A mosóban kamera figyeli a klienseket, ezzel nyilván azt akarják megakadályozni, hogy a gazdik is itt mosakodjanak. Vagy hogy a belvárosból késő este hazafelé ballagó vidám fiatalok kalandvágyó kedvét korlátozzák.

A gazdik a mosás után úgy nyilatkoztak, hogy a szolgáltatásnak látják értelmét.

„Otthon a kutyamosás a fürdőkádban zajlik, de ha igénybe vesszük ezt itt, elkerülhető, hogy a kád és a fürdőszoba össze legyen maszatolva. Jó az is, hogy a samponfújó be van építve a zuhanyfejbe. A víz hőmérsékletének szabályozását viszont talán egyszerűbben is megoldhatták volna, ez nagyon fontos” – fejtette ki Mária.

„Ha valaki sáros kutyával tart épp hazafelé, útközben lemoshatja itt is, és tiszta ebbel, nyugodtan léphet a lakásba” – tette hozzá József.

Egy 60 x 20 centis kutya mosása és szárítása tehát nagyjából öt euróba kerül. Nagyobb testű kutyáknál nyilván nagyobb anyagi ráfordítás szükségeltetik. Télen, ha a mosóból a hideg utcára lépünk a kutyussal, érdemes figyelni az alapos szárításra, főleg ha a kutyus hosszabb szőrű. Ez jócskán megnövelheti a költségeket. Vagy hozzunk a kutyusnak téli kabátot. De sárga gumikacsát mindenképp, anélkül ugyanis a jelenlevők egy része szerint nem is lehet fürdeni.

 

A teljes írás a nyomtatott Vasárnap 43. számában jelent meg!

Aki vásárlás helyett előfizetné a Vasárnapot, az most egyszerűen megteheti: https://pluska.sk/predplatne/vasarnap/#objednat-tlacene

kutya

2020. október 20. 09:32

Kis kutya, nagy mosás. VIDEÓ
Támogassa a vasárnapot

Bizonytalan időkben is biztos pont a Vasárnap. Hogy a gazdasági nehézségek ellenére fennmaradhasson, fokozottan szüksége van az Olvasók támogatására. Fizessen elő egyszerűen, online, és ha teheti, ezen túlmenően is támogassa a Vasárnapot!

Kattintson ide, hogy a járvány közben és után is legyen minden kedden Vasárnap!

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Szlovákiai magyar szempontból Komárom egy olyan fontos város, ahol komolyabb versengés alakult ki a magyar jelöltek között (Somogyi Tibor felvétele)

Komáromban is versengenek a magyar jelöltek

Kalinyingrád

Csehország „bekebelezte” az orosz Kalinyingrádot!

Eduard Heger
Frissítve

Heger: Az EB-nek két hét múlva javaslatot kell tennie a gázárplafonra

Mateusz Morawiecki

Az energiaárak csökkentését követelik az EU-tagállamok

Új Szó

Miről ír a szombati Új Szó?

d

KVÍZ: Csak képeket mutatunk! Kitalálod, melyik közmondásra gondoltunk?

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.