Az Unicum múzeuma Budapesten

Vasárnap

Aki szereti az Unicumot, ezt a különleges gyomorkeserűt, az valószínűleg a történetére is kíváncsi. Ezt tárja fel látogatói előtt a Soroksári útról nyíló Dandár utcában található Zwack Unicum Múzeum. 

 Előzetes időpont-egyeztetés után bárkit személyesen körbevezetnek, érintve az Unicum szívét, a lepárlót, valamint a 2500 négyzetméternyi pincéket is. A belépő árába egy szerény kóstolót is beépítettek, sőt a látogatás végén termékeikből engedménnyel vásárolható a helyszínen. 
Mielőtt a vendéglátók bármit is elárulnának az Unicumról, a látogatók megnézhetnek egy kisfilmet, amely összefoglalja a világ különböző tájairól érkező fűszerek és gyógynövények kivonatából, párlatából készülő gyomorkeserű rövid történetét, párhuzamosan a család meglehetősen kalandos históriájával. 

Kinek gyógyszer, kinek orvosság

A Zwack Unicum – több mint 40 növény kivonatából – eredetileg gyógyszernek készült 1790-ben II. József császár számára. Miután az uralkodó elfogyasztotta, a következő szavakkal méltatta: Das ist ein Unicum! És ezzel meg is született a később jellegzetes gömbölyű üvegbe palackozott gyógynövényital neve. A hungarikummá lett Unicum gyárát 1840-ben Zwack József alapította, majd 1892-ben átköltöztették a Soroksári útra, ahol ma is működik. A szocializmus több mint 40 évét leszámítva a gyár mindig a család tulajdonát képezte, a likőr receptje ma is hétpecsétes titok. Az viszont köztudott, hogy hat hónapon át tölgyfahordókban érlelik, hiszen ez budapesti lepárlójukban meg is tekinthető. Legnagyobb hordójukban egyszerre 17 000 liter nedű érlelődik. 
Az Unicumot kezdettől fogva gömbölyű palackban forgalmazták, tudtuk meg kísérőnktől, címkéjén vörös kereszttel. Tekintélyes összeget fizettek ezért a Vörös Kereszt Egyesületnek, 1922-ben azonban a kereszt színét aranyra, hátterét pirosra változtatták, így ismerjük a mai napig.

Vasárnap

A második világháború idején a gyár is nehéz időket élt meg. 1944-ben három alkalommal is bombatalálat érte. A család is csak a csodával határos módon maradt életben. Házukban ugyanis megjelentek a nyilasok, hogy elvigyék és a Dunába lőjék őket, amikor a szomszéd épületből, a svéd nagykövetségről átrohant egy határozott fellépésű férfi pisztollyal a kezében, és azt kiáltotta: A ház svéd oltalom alatt áll! – ezzel riasztva el a nyilasokat. A Vörös Hadsereg katonái meg először is megitták az Unicum soroksári úti gyárában található italkészletet, ami közel egymillió liter volt, a hatalmas hordókat pedig pontonhidak építéséhez használták fel. Az új, kommunista hatalom 1948-ban államosította a gyárat.

Kinek üzlet, kinek örökség

A Magyar Állam új tulajdonosként ugyan folytatta az Unicum gyártását, de a valódi receptet sohasem tudta megszerezni. A család tagjainak zöme elmenekült az országból, a família János és Béla által vezetett ága is az USA-ban kezdte újra vállalkozásukat. Miután 1958-ban mindkét családfő meghalt, Zwack Péter vette át a vezetését, aki dr. Zwacknak már az ötödik generációs leszármazottja volt, s ekkorra az amerikai feleségétől öt gyermeke született. Ez a házasság azonban véget ért, Zwack Péter élete pedig Olaszországban, legfontosabb exportpiacuk helyszínén folytatódott, ahol újranősült, Sándor és Izabella, a gyár mai vezetői már ott születtek. 
Zwack Péter először 1983-ban látogatott vissza Magyarországra, idővel 20 millió dollárért visszavásárolta a céget azzal a céllal, hogy az Unicum ismét nemzetközi márkává váljék. 2012-ben hunyt el, de már előtte átadta a részvénytársaság igazgatótanácsa elnöki posztját legfiatalabb fiának, Sándornak, miközben a borkereskedőként tevékenykedő Izabella is a tanács tagja lett. Sándor elsősorban a gyártási folyamatokat felügyeli, míg húga a márka nagyköveteként a nemzetközi piacokért felelős. Első házasságából született gyermekei ma is az Amerikai Egyesült Államokban élnek. 

Vasárnap

A gyár fiatal vezetői azóta újabb fajtákat dobtak piacra. 2012-ben jelent meg az Unicum szilva, a világ első gyümölcságyon, tölgyfahordóban érlelt keserű likőrje. Ennek is az eredeti recept képezi az alapját, egyedi ízét és bársonyosságát viszont épp az aszaltszilva-ágyon történő érlelésének köszönheti. A 2014-ben útjára indult Unicum Riserva különlegessége pedig a dupla hordós érlelésben rejlik. Ez a pince legnagyobb és legöregebb hordójában történik, és a hordó dongájában képződött ún. fekete méz teszi az Unicumot karakteressé, s ezután a tokaji pincékből származó hordókban folytatódik az érlelés. Legvégül Izabella Dobogó Pincészetének 2007-es évjáratú 6 puttonyos tokaji aszúja kerül az italba. Amikor a keserédes Unicum találkozik az édes aszúval, az Unicum Riserva lágyabbá, ugyanakkor fűszeresebbé és gyümölcsösebbé válik. 
Az Unicum Next elsősorban az USA-ban lett nagyon népszerű, mára azonban a cég kivonta a forgalomból, helyette 2021-ben, háromévnyi fejlesztést követően az Unicum Barista jelent meg, melyben a több mint 40 különféle gyógynövényből készült alaphoz a friss kávé aromáját társították. Az Unicum és a friss arabica elegyítéséből született párlat ráadásul legalább fél éven keresztül tölgyfahordóban érlelődik, hogy testessé és karakteressé válhassék.

Vasárnap

Múlt és jövő

Ami még lényeges, hogy a cég vegyszerektől mentes gyógy- és fűszernövényeket használ a gyártás folyamán, ezek a lepárló előcsarnokában tekinthetőek meg, ahol egy táblán a gyártás rajzos folyamata is áttanulmányozható. Bár a vállalkozás összesen 250 alkalmazottat foglalkoztat, ebből az Unicum gyártásában mindössze öt fő vesz részt, a többi a dunaharaszti palackozóban vagy a Kecskeméti Pálinkamanufaktúrában, az adminisztrációban, a pénzügyi vagy a marketingosztályon dolgozik. Zwackék forgalmazzák továbbá a St. Hubertust, a Fütyülőst, a Vilmost, de olyan pálinkákat is, mint a Kosher szilva, a Hírös, az Óbester. Ők szállítják továbbá piacra a vodka-, a brandy-, a gin- és a whiskey-félék jó részét, krémlikőröket, pezsgőket és borokat. Az Unicumból, amely kizárólag Budapesten készül, évente mintegy négymillió litert dobnak piacra. A recept titkos részét képező arányokat ma is a család legszűkebb körébe tartozók adhatják csak az itókához.

Vasárnap

A múzeum alapját képező ereklyéket Gerencsér Emil 1962-ben kezdte el gyűjteni, amit a Zwack család kiegészített, ez látható ma is a Zwack Múzeumban. Azon túl, hogy az ősökről is tájékoztat a tárlat, a 17 000 minipalack is igazi attrakció. Ma a cég tehát újra virágzik, újabbnál újabb piacokat igyekszik meghódítani, most Kínát, Dél-Amerikát, de az Egyesült Államokban is megpróbálnak terjeszkedni. 

Zsebik Ildikó írása

*

A cikk a Vasárnap családi magazin 2023. május 23-ai számában jelent meg.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?