A bábjáték: csoda!

Bábos képzés

Bábos képzés Dunaszerdahelyen

Polcz Alaine szerint a bábjáték azért hatásos, mert az élettelen bábu megelevenedik, él, s ez a varázslat a nyílt színen, a gyermek előtt történik meg. A bábjátékot akkor is élvezik a gyerekek, ha ők mozgatják a bábut. Miért? Mert a bábelőadások igazából a gyerekek lelkében, szívében játszódnak.

Éppen ezért a bábjáték: csoda.

Tudják ezt azok a pedagógusok is, akik március első hétvégéjén Dunaszerdahelyen, a Kortárs Magyar Galériában találkoztak a Gyermekvilág Polgári Társulás kétnapos bábos képzésén.

A szakmai foglalkozásokat Kecskés Marika bábszínész, a pozsonyi Színművészeti Főiskola oktatója vezette. Az ő neve összefonódik a szlovákiai magyar bábjátszással, évek óta vezeti ugyanis azokat a szakmai képzéseket, amelyeket korábban Huszár László szervezett a gyermekcsoportok vezetőinek.

Kecskés Mária

A szakmai foglalkozások ezúttal szöveganalízissel, bábadaptációval, dramaturgiai képzéssel és a készülő előadások elemzésével teltek. A résztvevők számára a dunaszerdahelyi workshop is azt támasztotta alá, hogy a bábművészet az utóbbi években átalakult – már nem úgy kell elképzelni, mint amit a paraván mögött, botokra erősített bábokkal játszanak, hanem sokkal komplexebb művészeti ággá vált, amely szorosan összefonódik a tánc- és a képzőművészettel.

A bábokat a pedagógusok tudják megszerettetni a gyerekekkel. A bábozás pedig több szempontból is fontos: egyrészt olyan eszköz, amely segíti a gyermekeket az önkifejezésben, fejleszti a kreativitásukat, és segít nekik érzelmeik megélésében, ezáltal szabadabb, teljesebb, erkölcsösebb emberré válhatnak. Másrészt pedig a gyerekkori bábszínházas élményeink alakítják ki bennünk az igényt arra, hogy később felnőttként is színházba járjunk.

Bábos képzés

A bábköröket vezető pedagógusok szabadidejükben bábokat varrnak, kasíroznak, szövegkönyvet írnak, próbákat vezetnek és előadásokat rendeznek a gyermekeknek – s már az is hatalmas segítséget tud nyújtani további munkájukhoz, ha évente egy-két alkalommal részt vehetnek egy ilyen intenzív szakmai gyakorlaton. Köszönet érte!

Bábos képzés

A dunaszerdahelyi bábos képzés résztvevői, a képen balról: Gombás Anikó (Komárom), Makó Kovács Erika (Feled), Czuczor Nóra (Pozsony), Éliáš Dominika (Dunaszerdahely), Sándor Erika (Szenc), Csörgei Tünde (Dunaszerdahely), Molnár Enikő (Szenc), Mahor Katalin (Gúta), Kecskés Marika (Pozsony), Mészáros Anikó (Diósförgepatony), Farkas Márta (Pozsony), Bréda Szilvia (Diószeg), Izsák Katalin (Komárom), Gazdag Nagy Anikó (Komárom), Tóth Tibor (Komárom), Bencsics Varga Mariska (Ógyalla). A fenti csoportképről hiányzik: Rebró Ágota (Pozsonyeperjes), Ágh Erzsébet (Pozsonyeperjes) és Mészáros Andrea (Galánta).

*

A cikk a Vasárnap családi magazin 2023. március 14-i számában jelent meg.

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?