Pihenő

Az instant hatás. Hogyan mentette meg az Instagram a költészetet?

Költészet. Ha nem szereted, hagyd abba. Ha nem hagyhatod abba, csináld úgy, mintha szeretnéd. Vagy nézz szét az instant versek között, és találd meg a saját hangod!
author
Horváth Bianka

2021. július 16. 07:05

Vasárnap
Kép Unsplash

Ha az értő emberek többségét megkérjük, hogy adjanak valamiféle választ az irodalom (szűkebb értelemben a költészet) mibenlétére, nemegyszer kelletlen, kontár és nem kevésbé hosszú eszmefuttatásban találhatjuk magunkat. Lejegyzett definíció persze több is akad. Visszaemlékezve az egyetemi órák alatt sietősen gépelt magyarázatok többségére, egyik jobb, mint a másik. Mára azonban, az ingoványos szellemi talajon mozogva feltűnhet, hogy az irodalomértelmezés elfordult a szűk szakmai közeg gyakran rideg és elutasító együttesétől, hogy a belterjességnek mintegy komisz vigyort mutatva, a költészet popularizálása mellett kampányoljon. Ilyen volt az 1980-as években berobbanó slam poetry, amely élőbeszédszerűségével, kötetlen hangnemével és zeneiségével gyorsan népszerű lett a fiatalok körében. Csakhogy az akkori fiatalok is felnőttek, komolyodtak, és jött közben egy újabb generáció, amelynek ízlésével hasonlóan kezdeni kellett volna valamit. A változás észrevétlenül folytatódott, hogy majd húsz évvel a slam poetry mozgalom elindulása után egy hasonlóan jelentős felháborodást kiváltó műfajjal nézzünk szembe: az Instagramon rohamosan terjedő instaköltészettel.

De mi is az az instaköltészet?

Maga a név kiváló szójátéka lehetne a műfaj jelenleg legnépszerűbb platformja, az Instagram és a líra találkozásának, maga az „instantság” is kifejezi a projekt lényegét. A szövegek a legtöbb esetben pillanatnyi benyomásokat, érzéseket rögzítenek. A cél, hogy minél kevesebb szóval minél többet elmondjunk, az olvasó gondolataival játékra keljünk, segítsük a beleérzést. A műfaj megteremtőjeként az indiai származású kanadai költőnőt, Rupi Kaurt szokták emlegetni. 2015-ben a milk and honey (magyarul tej és méz) címmel kiadott instant verseket tartalmazó verseskötete közel 77 hétig vezette a New York Times bestsellerlistáját, ezzel örökre ismertté téve a költőnő nevét. Kaur mellett azonban számos hazai példa is akad olyan kortárs alkotókra, akik hasonló stílussal mozgatják meg a közönséget. Közülük is kitűnik azonban Simon Márton neve, akit a magyar slam poetry-mozgalom aktív tagjaként, számtalan verseny, bemutató és workshop résztvevőjeként, valamint műfordítóként is ismerhetünk.

Miben rejlik a sikere?

A klasszikus lírával ellentétben az instaköltészet szabadabb szabályértelmezés útján fejlődik, nincsenek irodalomkritikai elvárások vagy szigorú szerkesztők. Ugyanakkor naiv és igencsak elhamarkodott következtetés volna mindezt a helyenként színvonalas, máshol banálisan közhelyes alkotási formát alulértékelni, mint azt több, részben nyugati irodalmár is teszi. Példának okáért Rebeca Watts brit költő és kritikus szerint a műfaj „a komplexitás, a finomság és az ékesszólás teljes elutasítása”. Soraya Roberts újságíró hasonlóan vélekedik, amikor az amerikai The Baffler kulturális elemzésekkel foglalkozó online magazinban azt írja, az instaköltészet azért szegényes, mert nincs meg benne a kihívás, az idő, egyszerűen nem tud jobbá válni annál, ami. És itt valóban feltehetnénk a kérdést, hogy vajon mitől lesz egy vers jó, olvasható, és mitől válik egy másik kevésbé azzá? Lehet-e egyáltalán a verseket tömöríteni? Nehéz kérdések ezek, de annyi bizonyos, hogy a számok az instaköltészet mellett szólnak. Hála ennek a műfajnak, 2017-ben a versértékesítés kétszerese volt a 2016-os értéknek, köszönhetően Rupi Kaur kiadójának. És míg egy felmérés szerint 2012-ben az amerikaiak kevesebb mint 7%-a olvasott csak verset, 2018-ban már 31 millió amerikai lapozgatott otthonában ilyen-olyan verseskötetet.

Miért lehet népszerű?

Ezekben az alkotásban nem esztétikai, sokkal inkább politikai és kulturális érvek csatáznak egymással. Hozhatnánk a példákat, ám maradjunk egynél, mert a maga nemében tökéletesen foglalja össze azokat a megtévesztő elvárásokat, amelyeknek az írók (főként a női írók) megpróbálnak megfelelni. Jasmin Kaurnak az első, már magyar nyelven is olvasható verseskötetében, a Ha kérded, hová megyek című alkotásban olyan aktuális társadalmi témákkal találkozhatunk, mint a faji és nemi alapú diszkrimináció, a kisebbségi lét, a szexuális erőszak és a nőiesség tudatos megélése. A bevándorló családban nevelkedett Kaur szövegei épp annyira nyers és kihívó alkotások, hogy kielégítsék a szűk szakmai közeget, ugyanakkor fel is rázzák a poros könyvek közé szorult társaságot, amely kanonizál, multiplikál, interpretál és reinterpretál – egyszóval mindent megtesz azért, hogy az irodalom tőlünk távol, egy légüres térben mozogjon. Pedig mennyivel szebb a kezünkben, a gondolatainkban és a szívünkben. Elvégre az olvasást szeretni és vágyni kell! Kaur formabontó stílusa, a központozás teljes elhagyása (mely egyébként nagyon is jellemző az instant költészetre) épp ebben segít. Persze a költészet ilyesfajta betörése egyfelől újjászervezi, másfelől fel is hígítja a műfajt. A fiatalabb generációt azonban épp azzal a szabadsággal ragadja meg, amelyre a csetlő-botló, az élet fejfájós gondjait, bajait tanuló lelkek vágynak. Az irodalomnak pedig szüksége van az utánpótlásra, hogy a soron következő és olvasni vágyó nemzedéknek is lehessen valami újat mutatni, hogy az irodalomról szóló beszélgetéseket ne kelljen a rövid tanórákra korlátozni. Az instaköltészetnek kedvező platformok pedig bárkinek lehetőséget biztosítanak a felfedezésre, az olvasásra vagy akár költeményeinek megosztására. Csak merni kell befogadni a változást!

A teljes írás a nyomtatott Vasárnap 2021/28. számában jelent meg!

Aki vásárlás helyett előfizetné a Vasárnapot, az most egyszerűen megteheti: https://pluska.sk/predplatne/vasarnap/#objednat-tlacene

Támogassa a vasárnapot

Bizonytalan időkben is biztos pont a Vasárnap. Hogy a gazdasági nehézségek ellenére fennmaradhasson, fokozottan szüksége van az Olvasók támogatására. Fizessen elő egyszerűen, online, és ha teheti, ezen túlmenően is támogassa a Vasárnapot!

Kattintson ide, hogy a járvány közben és után is legyen minden kedden Vasárnap!

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Csütörtöktől ismét ellenőrzések várhatóak a cseh–szlovák határátkelőkön

A cseh határellenőrzés a szlovák belpolitikában is vitát váltott ki

A rendőrség leszállt Matovičról

Áthidalhatatlanná válna a szakadék az OĽaNO és az SaS között, ha leváltanák Matovičot

A találkozó során folyamatosan kérdezhettek a jelenlévők (A szerző felvétele)

Fotográfus találkozó a kávézóban

VIDEÓ: Áthajította a kismacskákat a kerítésen, majd sorsukra hagyta őket

VIDEÓ: Áthajította a kismacskákat a kerítésen, sorsukra hagyva őket

szájmaszk

Döntött a bíróság: ennek a jókai cégnek közel 3,9 millió eurót kell visszafizetnie az államnak

Irena Dančová

Eltűnt egy 15 éves lány – nincsenek nála a gyógyszerei

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.