Az alkotóműhely, ahol végtelen türelem és precizitás találkozik

Vasárnap

Egy érsekújvári családi házban világviszonylatban is egyedülálló teherautó-modellek készülnek papírból. Az eddigi húsz év alkotásai a világ legrégebben működő autógyárának kiállítását gazdagítják.

Évek óta tudtam, hogy Érsekújvárban él egy modellkészítő, aki lenyűgöző részletességgel készíti el a csehországi Tatra teherautóinak élethűen kicsinyített másait. Munkáit több kiállításon is volt lehetőségem megcsodálni, de azt magam sem sejtettem, hogy alkotójuk egyszer lakhelyemtől nem messze, tökéletes magyarsággal fogja nekem elmesélni történetét.


Műhelytitkok

Kassa Marek több tízezer csehszlovák gyerekhez hasonlóan az ABC újságban megjelentetett papírmodellekkel kezdte modellező pályafutását, nyolcévesen. Kezdetben kizárólag papírral dolgozott, később áttért műanyagra is, első saját tervezésű modelljeit 1 : 20 méretarányban készítette. „Teherautó-sofőr szerettem volna lenni, innen indult el rajongásom a Tatra teherautók iránt” meséli az alkotó. Mivel az internet előtti korban járunk, inspirációért a nyitrai autókiállításokra zarándokolt el minden évben, ahol a Tatra saját standdal képviseltette magát. „Az ott kiállított autókat fotóztam körbe, és vettem róluk méreteket, ez volt az egyetlen releváns forrásom. Egyszer magához hívott a gyár egyik embere, aki épp az autókiállításon tartózkodott. Kiderült, hogy az 1987 és 1990 közötti, a Tatrával a világ körül (Tatra kolem světa) expedíció egyik vezető szervezője, egyben az autó egyik megalkotója volt. Összebarátkoztunk, és onnantól minden műszaki rajz beszerzésében segített.” Kettejük között olyan jó barátság alakult ki, hogy Marek ma sem hivatkozik máshogy az úriemberre, mint fogadott nagyapjára.

Vasárnap

Országos sikerek

A Tatráról mindig rajongással mesélő modellező 2000-ben, Trencsénben állította ki modelljeit első alkalommal, majd 2001-ben, huszonnégy évesen vett részt az első, modellezőknek kiírt versenyen, ahol mindenkit lenyűgöztek alkotásai. A papírból készült autómodellek kategóriájában hat alkalommal lett szlovákiai bajnok. Elmondása szerint egy részletesen kidolgozott teherautó megtervezése és legyártása egy évnél is több időt vesz igénybe, emellett kisebb méretű modellek átalakításával és építésével is foglalkozik, amolyan lazításként. Legutóbb átadott művét a mellékelt képeken láthatjuk, a Tatra 815-ös alapú betonkeverőt papírból készítette 1 : 16 méretarányban. S bár már 17 éve, hogy elkészült, csak a fotózás utáni napokban vitte el személyesen az újonnan megépített és kibővített kopřivnicei* Tatra múzeumba, ahol korábbi alkotásaival együtt saját vitrinben kápráztatja el a látogatókat. „A modellen minden működőképes és mozdítható, akárcsak az eredeti autón, beleértve a vezetőülés rugózását és a fülke előrebillentését is. Egyúttal ez az utolsó papírból készült modellem, ezt követően végleg áttértem a műanyagra” tudjuk meg Marektól.

Vasárnap

Nemzetközi hírnév

Az alkotó eddigi legnagyobb munkájának a korábban említett expedíció Tatra 815 GTC típusú, egyedileg gyártott teherautó 1 : 12,5 méretarányú modelljét tekinti. 8,5 kilogrammot elérő súlya miatt az alváz alumíniumból, a többi elem pedig műanyagból készült, a grafikát kivéve minden eleme kézzel került legyártásra. Összesen 10 115 alkatrészből áll, és húsz évébe került, mire az első elhatározástól végleges formát öltött a modell, amely ma számos egyéb társával együtt szintén a kopřivnicei gyári múzeum tárlatát díszíti, az igazi autó mellett kiállítva. A modell a nemzetközi sajtó érdeklődését is felkeltette, számtalan felületen megjelent lelkes készítőjével együtt.

Kassa Marek továbbra sem pihen, a következő évekre is kigondolta már újabb ötleteit. Egy olyan, bányákban használt billencs kivitelű Tatrát szeretne legközelebb megépíteni, amelynek eredetije nem maradt meg az utókornak, így az általa készített modell állítana emléket a típusnak.

*Kopřivnice a Tatra autógyár székhelye

Vasárnap

Szöveg Ivkovič Péter

*

 A cikk a Vasárnap családi magazin 2023. május 23-ai számában jelent meg.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!