A ruha alatt mindenki meztelen. Hogyan és hol vetkőzzünk etikusan?

Vasárnap

Idén márciusban Berlinben elfogadták, hogy az uszodákban, strandokon a nők is úszhatnak félmeztelenül. Mindez azután történt, hogy az egyik szabadtéri strandról kidobtak egy nőt az öltözete (pontosabban annak hiánya) miatt, aki ezután jogi lépéseket tett.

Korábban egy másik hölgyet is arra utasítottak az egyik fürdőben, hogy fedje el a melleit. A hatóságok elismerték, hogy mindketten diszkrimináció áldozatai lettek, és közölték, hogy a berlini uszodákba ezentúl mindenki járhat félmeztelenül. A döntést azzal (is) indokolták, hogy az előírásokban csak a nemi szervek eltakarása szerepel, így a melleket nem kell eltakarni. Szlovákiában egy félmeztelenkedőt valószínűleg pénzbírság, illetve felháborodás fogadott volna.

De egyáltalán miért okoz ez nálunk fennakadást? Mit jelent a nudizmus és naturizmus fogalma? Mi a helyzet a nyilvános meztelenkedéssel? Ezeknek néztünk utána!

Mi az a naturizmus, nudizmus?

A legtöbben a meztelenséget a szexualitással, pornográfiával azonosítják. A naturisták/nudisták pedig pont ezzel a nézettel szeretnének leszámolni. A mozgalom alapelvei közé tartozik a test pozitív értékelése, a testi szabadság, az önkifejezés és az egyenlőség. A nudisták általában azzal érvelnek, hogy a meztelenség segít az embereknek elfogadni saját magukat, a testüket. A naturizmus egyfajta életfilozófia, magába foglalja a környezettudatosságot, a természettel való szorosabb viszonyt, gyakran a vegetarianizmust is. A nudista közösségekben a meztelen testre egyszerűen természetes állapotként tekintenek. A naturisták meztelenül szeretnek lenni, és nem az érdekli őket, hogy másokat meztelenül lássanak, illetve hogy mások őket meztelenül lássák. Egyébként a fürdőruha nélküli strandolás egészségügyi szempontból is hasznos, hiszen így kisebb az esélye a felfázásnak, elvégre nincs rajtunk semmi vizes, és gyorsabban megszáradunk.

A nudizmus gyökerei az 1900-as évek elejére nyúlnak vissza; egyfajta válasz volt az akkoriban zajló társadalmi és kulturális változásokra. A mozgalom elsősorban Európában, különösen Németországban és Franciaországban vált népszerűvé, de más országokban is találhatóak ilyen strandok, közösségek. Magyarországon például a szocializmus évei alatt egyfajta lázadásnak számított naturistának lenni. Ez igaz volt az NDK-ra is, az ötvenes és hatvanas években a németek szabadságvágyukat élték ki a meztelen mártózással. De ezek mellett még érdemes felidézni, hogy a meztelen fürdőzés már az ókori kultúrákban is elfogadott, sőt elvárt volt, bár ott férfiak és nők nem vegyülhettek.

Hol mártózhatunk meg ruha nélkül?

Hazánkban nincs túl nagy hagyománya a meztelen fürdőzésnek. Szlovákiában a Pozsony melletti Oroszvár (Rusovce) számít a naturisták paradicsomának. Az 1970-es évek óta járnak ide, és bár soha nem kapott hivatalos FKK* státuszt, a helyiek mindig is megtűrték itt a nudistákat. Szomszédos országainkban viszont annál több nudizmusra alkalmas helyet találni, főleg az osztrákoknál. De akár a nyári kirándulás alatt, például Horvátországban is számos lehetőség van megszabadulni a ruháktól, és úgy csobbanni egyet.

Mint a nyilvános meztelenkedés minden formájánál, itt is fontos a helyi törvények, előírások és kulturális normák tiszteletben tartása.

Ha nudistastrandra megyünk...

Ha nudistastrandra megyünk, néhány fontos alapszabályt mindenképpen tartsunk be:

Fürdőruha viselése tilos! Ha az időjárás megengedi, egy naturista kempingben, strandon csakis ruha nélkül tartózkodhatunk. Ez érvényes az úszásra és a napozásra is. Saját törölköző azonban mindenképpen legyen nálunk, és meztelen fenékkel ne üljünk le a padokra stb.

A naturista helyeken TILOS a fényképezés! Maximum saját magunkról készíthetünk felvételeket, azt is csak olyan szakaszon, ahol nincsenek mások a háttérben.

Ne bámuljuk meg embertársainkat. Ne mutogassunk rájuk, beszéljük ki a külsejüket. Nem kukkolni mentünk nudistastrandra, hanem szabadnak érezni magunkat!

Ne sértsünk „közszemet”!

Nézzük meg a meztelenkedés egy másik formáját is. A hőségben sok férfi dobja le a felsőrészt, és járja így a köztereket, akár üzleteket. Fontos észben tartani, hogy bármilyen meleg is van, a nem arra kijelölt helyeken az ilyen „meztelenkedés” is közszeméremsértésnek bizonyulhat. Valóban nem higiénikus, és sokszor nem is túl esztétikus az izzadt férfitestek látványa, mondjuk egy bevásárlóközpontban. Ráadásul a nőtársakkal szemben igazságtalanság is az ilyen magatartás. Egy könnyed inget mindenképpen kapjunk magunkra. Az öltözködési szabályok betartása a nőkre is vonatkozik. A lenge de hosszabb ruhák sokszor kényelmesebbek ilyenkor, mint a mindent megmutató rövid darabok. Egyébként az erre vonatkozó törvények, előírások elég zavarosak. Sok helynek saját szabályai vannak, a legtöbb esetben kitanácsolás, esetleg pénzbüntetés róható ki a szabályszegő meztelenkedőkre.

Merjünk szabadabbak lenni!

Próbáljuk ki mi is a meztelen napozást, fürdőzést. Legalább otthon, az udvaron, ha pedig bevállalósabbak vagyunk, akkor egy nudistastrandon, esetleg egy olyan partszakaszon, ahol tudjuk, hogy senki sem lát majd minket. Érdemes levetkőzni a gátlásainkat a szó szoros értelmében is! Jót tehet az önbizalomnak, ha látjuk, hogy az emberi test mindenféle, és bizony mindenhogyan gyönyörű. Persze tartsuk be a szabályokat, és csak olyan helyen vetkőzzünk le, ahol ez megengedett és elfogadott.

*FKK: Német mozaikszó, jelentése: Frei Körper Kultur (szabad testkultúra). Az ilyen jelzéssel ellátott területek hivatalos nudistastrandok, kempingek

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?