A zöld, a bíbor és a fekete. Új Covid-térkép szerint élünk

Vasárnap

Rövid szünet után a múlt héttől újra Covid-automata szabályozza az életünket – minden eddiginél szigorúbban. Mostantól csak a beoltottak mehetnek szabadon mindenhová, a többieknek folyamatosan figyelniük kell, milyen színűre vált a járás, ahol élnek. Az egyetlen jó hír, hogy az illetékesek azt ígérik: országos bezárás és leállás már semmiképp nem lesz.

A májusig érvényes feltételekhez képest a legnagyobb változás az, hogy a boltok, az éttermek és a szórakozóhelyek tulajdonosai maguk dönthetik el, kit engednek be. Ha csak a beoltottakat engedik be, korlátlan kapacitással működhetnek. Ha megelégszenek a negatív teszteredménnyel, vagy az arról szóló igazolással, hogy valaki leküzdötte a koronavírus-fertőzést, már kevesebb vendéget fogadhatnak. Ha pedig mindenkit beengednének, akkor a nyilvános rendezvényeken csak a férőhelyek 25 százalékát tölthetik meg bel-, és 50 százalékát kültéren, az éttermek pedig ismét csak a teraszokon szolgálhatnak fel (ott is legfeljebb tíz ember számára). A dilemma nagy, mert beoltott emberből nincs annyi, hogy bárhol telt ház, nagy bevétel legyen, a többiekből meg eleve kevesebb jöhet, de jobb megoldás egyszerűen nem létezik.

Lagziba csak igazolással

A rendelet alkotói nem is tagadják, hogy az új szabályozással minél több embert szeretnének rábírni arra, hogy oltassa be magát. A vakcina iránti érdeklődés ugyan egyelőre nem ugrott meg lényegesen, de ez talán annak is köszönhető, hogy sokan szabadságolnak, mások pedig kivárják, hogyan fog a gyakorlatban működni ez az egész. Vagy arra számítanak, hogy az intézmények többsége nem fogja betartani a szabályokat. Az biztos, hogy érvénybe lépésük első napján, augusztus 16-án nagyon kevés étterem és kávézó bejáratánál tüntették fel, melyik csoportot szolgálják ki, és még kevesebb helyen ellenőrizték a vendégeket. Igaz, Szlovákia nagy része – Tátra környékét és Kassát leszámítva – akkor még zöld volt.

Csakhogy már a zöld járásokban sem teljesen szabad a mozgás és azzal is számolhatunk, hogy nemsokára egész Szlovákia narancssárgába borul. A vendéglősök ezért is kaptak szabad kezet a kormánytól, hogy megválogathassák, mikor és melyik csoportot fogadják. Valamelyik nap, vagy a nap néhány órájában mindenki számára nyitva tarthatnak, máskor csak a beoltottaknak, megint máskor a tesztelteknek is. Többen ezt úgy kívánják megoldani, hogy amíg lehet, ebédidőben mindenkit beengednek, este és a családi összejövetelekre pedig csak az oltottakat, tesztelteket. „Nem lesz ez egyszerű, mert ebédidőben járnak a legtöbben, viszont ha mindenkit beengedünk, akkor is csak az asztalok háromnegyedét foglalhatják el a vendégek. Nyomjuk amíg lehet, ha narancssárgába váltunk, úgyis megcsappan a vendégek száma. Egyszerűen nincs annyi beoltott ember, hogy megteljenek az éttermek és azt sem hiszem, hogy emiatt akarnak majd többen oltakozni” – véli Peter Malý, a nyitrai Riverside étterem tulajdonosa. Azt mondja, az új szabályok miatt egyelőre nem mondtak le náluk családi rendezvényt, de számít arra, hogy ez is be fog következni, mint tavaly ősszel.

Hány mise lesz egy vasárnap?

Nem lesz egyszerű a misék, istentiszteletek megtartása sem, mert bár az illetékesek azt mondják, ezekből is lehet több (külön a beoltottak, külön a másik két csoport számára), a paphiány miatt ez szinte lehetetlen. A katolikus papok túlnyomó többsége most is három misét végez vasárnaponként, aligha fognak vállalni templomonként még egyet. Ha pedig csak a beoltottak, teszteltek és felgyógyultak számára végeznek miséket, az sem túl életszerű, hogy valaki a templomajtóban fogja ellenőrizni az igazolásaikat. Gondban vannak az ellenőrzéssel a vendéglők, a szállodák, a strandok üzemeltetői is, mert a rendelet nem tartalmazza, hogy milyen kódleolvasót alkalmazzanak. Az informatizációs minisztérium ugyan megígérte, hogy elérhető lesz egy ingyenes mobilapplikáció a Covid-útlevelek QR-kódjának leolvasására, de hazai szokás szerint a rendelet anélkül lépett életbe, hogy az ellenőrzés feltételeit megteremtették volna, mindenkinek magának kell megoldást találnia.

Azok, akik negatív teszttel mennek rendezvényre, étterembe, szállodába, akvaparkba, és a tesztjük érvényessége már lejár, de a befizetett szolgáltatás ideje még nem, nyugodtan maradhatnak. Ilyen esetekben a rendelet szerint az a fontos, volt-e a vendégnek érvényes tesztje amikor belépett. Ez érvényes akkor is, ha a szállodai tartózkodás alatt vált az adott régióban más színűre a Covid-térkép. A narancssárga zónában már csak oltott vagy tesztelt vendégeket fogadhatnak a szálláshelyek, beltéri rendezvényeket is legfeljebb 50 oltott vagy tesztelt ember számára lehet szervezni.

A munkáltató nem kötelezhet oltásra

Az éttermek és a rendezvényszervezők sehol sem kötelesek bejelenteni mikor és milyen rezsimben, melyik csoport számára működnek, de jól láthatóan fel kell ezt tüntetniük. A vonatkozó rendelet szerint ők ellenőrzik az oltásról vagy negatív tesztről szóló igazolásokat is – ezeket a látogatók papíralapon, vagy elektronikus formában is felmutathatják. Utóbbi esetben a QR-kódolvasót az üzemeltetőknek, szervezőknek kell biztosítaniuk. Más kérdés, hogy honnan fogják tudni az adott étteremben, szórakozóhelyen, hogy az igazolás tényleg azé, aki bemutatta (a vendég személyazonosító igazolványát ugyanis nem kérhetik).

Fontos részlet, hogy az alkalmazottaknak akkor sem kötelező az oltás, ha az intézmény csak a beoltottak számára tart nyitva. Ez azért van így, mert a munkáltató senkit sem kötelezhet arra, hogy beoltassa magát, és ahhoz sincs joga, hogy ezt firtassa. Csakis az alkalmazottakon áll, megosztják-e ezt az információt a munkaadójukkal, ha az például ennek alapján szeretné őket beosztani a különböző műszakokba.

Rajtunk marad a maszk

Akinek ez az egész túl bonyolult, elég annyit megjegyeznie, hogy a beoltottak mindenhová mehetnek, a teszteltek és azok akik nem több mint 180 napja gyógyultak fel a koronavírus-fertőzésből szintén mindenhová, de korlátozott számban, a nem beoltottak pedig csak kevés helyre és kevesen. Utóbbiak például a narancssárga fázisban már nem vehetnek részt lakodalomban, halotti toron, társas összejövetelen (a legrosszabb, fekete fázisban pedig az alapvető szükségleteket biztosító boltokon kívül nem látogathatják az üzleteket sem). A téli, tavaszi nagy bezárástól eltérően ugyan most nyitva maradhat az összes kereskedés, de a bordó fázisban azok, akik minden vevőt fogadnának, kötelesek újra betartani a 9-től 11-ig tartó idősávot az idősek és az egészségkárosultak számára. Ugyanezek a korlátozások vonatkoznak az olyan szolgáltatókra is, mint a fodrászok, kozmetikusok, masszőrök stb.

A maszk viselése beltéren továbbra is mindenki számára kötelező marad, a beoltottakat is beleértve, hiszen ők is terjeszthetik a fertőzést. A zöld, narancssárga, piros, bordó és fekete fázisokban fokozatosan egyre szigorodnak a közösségi élet és a nyitvatartás feltételei, a fekete fázisban például újra tilos lesz az egyik járásból a másikba való utazás, rendezvényeket legfeljebb 100 beoltott személy számára lehet szervezni, lakodalmakat, torokat egyáltalán nem, miséket a nem beoltottak részvételével úgy, ha 25 négyzetméterre egy személy jut. Az éttermek ebben a fázisban már csak elvitelre adhatnának ki ételt, a nem beoltottak kizárólag az élelmiszerboltokba, drogériákba, patikába mehetnének. Reménykedjünk, hogy ezúttal nem jutunk el idáig.

 

Érdekes

Meddig érvényesek a tesztek?

  • Antigén teszt: 48 óra, kórházi látogatás esetén 24 óra (a kórházakban 5 euróért végeznek AG-tesztet)

  • PCR-teszt: 72 óra (ára 60-70 euró)

Mikor számít valaki teljesen oltott személynek?

  • Kétadagos vakcina esetében 14 nappal a második adag felvételét követően

  • Egyadagos vakcina esetében 21 nappal az oltás után

  • Covid-fertőzésből való kigyógyulást követő 180 napon belül 14 nappal bármelyik adag felvétele után

  • A 12 éven aluli gyermekek teljesen beoltottnak számítanak

A jelenleg érvényes járványügyi szabályok

Zöld járásokban

Tömegrendezvények

Oltottak: korlátlanul

Oltottak, teszteltek, gyógyultak: ülőhelyek 75%-os kapacitással, beltéren legfeljebb 2 500 személy, kültéren 5000

Mindenki: ülőhelyek 75%-a, 500 személy bent, 1 000 személy kint


Éttermek

Oltottak, teszteltek, gyógyultak, és oltatlanok is korlátlanul


Lakodalmak, torok, összejövetelek

Oltottak: 400 személy beltéren, 800 kültéren

Oltottak, teszteltek, gyógyultak: 200 személy beltéren, 400 kültéren

Mindenki: tilos


Narancssárga járásokban

Tömegrendezvények

Oltottak: korlátlanul

Oltottak, teszteltek, gyógyultak: ülőhelyek 25%-a, max. 500 személy beltéren, kültéren 1000

Mindenki: ülőhelyek 25%-a, beltéren 100, kültéren 200 személy


Éttermek

Oltottak, teszteltek, gyógyultak: maximum 4 ember egy asztalnál

Mindenki: csak a teraszokon, legfeljebb 10 személy


Lakodalmak, torok, összejövetelek

Oltottak: maximum 100 személy bent, 200 kint

Oltottak, teszteltek, gyógyultak: 50 személy bent, 100 kint

Mindenki: tilos

 

A teljes írás a nyomtatott Vasárnap 2021/34. számában jelent meg!

Aki vásárlás helyett előfizetné a Vasárnapot, az most egyszerűen megteheti: https://pluska.sk/predplatne/vasarnap/#objednat-tlacene

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?