Most éri meg nyugdíjba menni

Vasárnap

Soha nem akartak még ennyien nyugdíjba menni Szlovákiában, mint ebben az évben, és soha nem is érte meg ennyire. Valószínűleg nem is lesz jobb alkalom, mert a korkedvezményes nyugdíj lehetősége az államháztartás számára fenntarthatatlan.

Aki fel tud mutatni negyven ledolgozott évet, és a kiszámolt nyugdíja eléri a 430 eurót, az most jól járhat, a többiek várhatnak, lesz-e egyáltalán nyugdíjuk. 

Az érdeklődés a korkedvezményes nyugdíj megítélése iránt olyan nagy, hogy a Szociális Biztosító országszerte kénytelen volt meghosszabbítani az ügyfélfogadási órákat. Szeptember végéig már több mint 15 ezren kérvényezték a korkedvezményes nyugdíjat, és nagy részük meg is felelt a feltételeknek. Ez év januárjától ugyanis mindenki, aki negyven évet ledolgozott, és a befizetései alapján legalább 430 eurós járulékot számoltak ki neki, öregségi nyugdíjba vonulhat. Sőt, ha valakinek a rendes nyugdíjkorhatárig nem több, mint két éve lenne hátra, még a negyven ledolgozott évet sem kell felmutatnia.

Kétszer is emelnek

De nemcsak emiatt vonulnak most tömegesen nyugdíjba a hatvanasok, hanem azért is, mert jobban nem fognak járni akkor sem, ha még néhány évig dolgoznak. Idén ugyanis kétszer valorizálják a nyugdíjakat: először 11,8, majd 10,6, jövő januárban pedig újabb 3,6 százalékkal. Az, aki csak jövőre nyújtja be a korkedvezményes nyugdíjra vonatkozó kérvényét, összesen 14,5 százalékos valorizációra számíthat, ami egy 700 eurós nyugdíj esetében több mint 50 eurós havi veszteséget jelent.

A valorizáció mellett az is fontos szempont, hogy azoktól sem vonnak le túl sokat, akik nem érik el a rendes nyugdíjkorhatárt. Negyven ledolgozott év esetében minden hónapért, ami a rendes nyugdíjkorhatárig hiányzik, 0,3 százalékkal csökken a járulék összege, ha pedig a negyven év sincs meg, 0,5 százalékkal.

Aki úgy dönt, hogy a fentiekben felsorolt feltételek mellett korkedvezményes nyugdíjba vonul, annak december végéig kell benyújtania a kérvényét. Ajánlatos minél hamarabb érdeklődnie a Szociális Biztosítóban, tejesíti-e a feltételeket. Ezt megteheti a biztosító weboldalán, az úgynevezett elektronikus számlán is, de mivel ez eléggé átláthatatlan, jobb, ha az internet világában kevésbé járatosak személyesen vagy telefonon foglalnak időpontot. Mindenki bármelyik kirendeltségen beadhatja a kérvényét, nem csak ott, ahová a lakhelye alapján tartozik.

Vasárnap

Év végéig kell kérvényezni

Aki már elérte a nyugdíjkorhatárt, az jövőre (de legkésőbb három éven belül) ráér kérvényezni a nyugdíjat, a szociális biztosító visszamenőleg is kifizeti neki a járulékot. Ez a korkedvezményes nyugdíjasokra nem vonatkozik, nekik meg kell szüntetniük a munkaviszonyukat, mielőtt beadnák a nyugdíj folyósítására vonatkozó kérvényt. Mivel számolni kell a kéthavi felmondási idővel is, aki ezt nem győzte október végéig, az már csak abban bízhat, hogy sikerül megegyeznie a munkaadójával. A vállalkozóknak ugyancsak be kell szüntetniük a tevékenységüket, mielőtt korkedvezményes nyugdíjért folyamodnak. Miután a korkedvezményes nyugdíjat megítélte a Szociális Biztosító, már a a nyugdíjas is újra dogozhat, de az éves jövedelme nem haladhatja meg a 2400 eurót. Azzal is számolnia kell, hogy a jövedelme után magasabb adót fog fizetni. Amint a korkedvezményes nyugdíjas eléri a rendes nyugdíjkorhatárt, ismét korlátozások nélkül vállalhat munkát. Kivételt képeznek az egészségügyi dolgozók, pszichológusok, állatorvosok, ügyvédek, közjegyzők, adótanácsadók, földmérők, akik 2023 júniusa óta minden korlátozás nélkül jogosultak a korkedvezményes nyugdíjra.

Mielőtt beadná a kérvényt, mindenki számolja ki, hogyan jár jobban. Aki két évvel a hivatalos nyugdíjkorhatár elérése előtt kérvényezi a korkedvezményes nyugdíjat, az 12,5 százalékkal kisebb járulékra számítson. Ha egy éve volt hátra a rendes nyugdíjig, akkor 6,5 százalékkal kap kevesebbet. Fontos szempont az is, hogy akinek biztos, jól jövedelmező állása van, mennyivel kereshet többet, és mennyivel magasabb lehet a nyugdíja, amikor eléri a korhatárt. Végső soron azonban sokaknál mégsem a számok döntenek, hanem az, mennyire vágynak már nyugalomra.

Tudta?

Ügyfélfogadási órák a Szociális Biztosítóban

Hétfő: 8,00-17,00

Kedd: 8,00-15,00

Szerda: 8,00-17,00

Csütörtök: 8,00-12,00

Péntek: 8,00-15,00

Kivételt képeznek a kirendeltségek, amelyek továbbra is az eredeti nyitvatartás szerint működnek. A magyarlakta régióban ez a Szociális Biztósító somorjai, ipolysági, párkányi és szepsi kirendeltségeire vonatkozik.

Mi kell a korkedvezményes nyugdíjhoz?

  • 40 ledogozott év vagy legfeljebb két év a rendes nyugdíjkorhatárig
  •  430 euró kiszámolt nyugdíj
  • legalább 15 év nyugdíjbiztosítás


Mi számít bele a 40 évbe?

  • anyasági és szülői járulék
     

Mi nem számít bele a 40 évbe?

  •  tanulmányi idő
  • munkanélküliként bejegyzett időszak
     

13. nyugdíj is lesz

Idén is lesz 13. nyugdíj, de nem teljes összegben: a nyugdíjasok legfeljebb 300 eurót kapnak. A minimális nyugdíj összege, amelynél a járulékos a teljes 13. nyugdíjra jogosult, 268,89 euró, és innen kezdve fokozatosan csökken a 13. nyugdíj összege. Azok, akiknek a nyugdíja meghaladja a 963 eurót, csupán 50 euróra számíthatnak. Jövőre már az átlagnyugdíj összege, vagyis kb. 606 euró lesz a 13. nyugdíj.

Vasárnap

A szülői bónusz vége

A szülői bónuszt az új kormány nem szünteti meg, de már nem is teszi kötelezővé. Mindenki maga döntheti el, hogy az adója két százalékát a szüleinek, vagy valamelyik nonprofit szervezetnek utalja. A szülők jövedelmét illetően ez jelentős csökkenés, mert amíg egy átlagjövedelemmel rendelkező gyermek estében eddig évi 260 euró volt a bónusz, most jelentéktelen 36 euróra csökken. A nonprofit szervezetek esetében viszont ez komoly érvágást jelenthet, mert nagyrészt a 2 százalékos adófelajánlásokból működnek. 2022-ben több mint 43 millió eurót kaptak az adófizetőktől, akiknek most azt kell majd eldönteniük, hogy az adójuk 2 százalékát mondjuk egy rákos gyerekeket segítő alapítványnak, vagy a saját szüleiknek utalják. A gyermektelen nyugdíjasoknak és azoknak, akiknek a gyermekeik bármilyen okból nem dolgoznak, betegek, vagy külföldön adóznak, a szóban forgó 2 százalékra sem lesz jogosultságuk.

Érdekes

Mennyibe kerül ez az államnak?

• 310 millió – ennyiből fedezik az idei 13. nyugdíjakat

• 799 millió – ennyit kell költeni jövőre a 606 eurós 13. nyugdíjakra

A cikk a Vasárnap családi magazin 47-es számában jelent meg, 2023. november 21-én.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?